A është e dëmshme që laptopi të jetë i kyçur gjatë gjithë kohës? - Gazeta Express
string(63) "a-eshte-e-demshme-qe-laptopi-te-jete-i-kycur-gjate-gjithe-kohes"

A është e dëmshme që laptopi të jetë i kyçur gjatë gjithë kohës?

AutoTech

Gazeta Express

24/05/2022 0:53

A është më mirë ta keni laptopin vazhdimisht të kyçur në prizë apo është më mirë ta përdorni pa të? Përgjigja nuk është fare e thjeshtë.

Në një moment, të gjithë njerëzit që përdorin një laptop mendojnë të njëjtën pyetje: a është e keqe ta mbani laptopin tuaj të kyçur gjatë gjithë kohës? Varet nga disa faktorë.

Lexo Edhe:

Ju duhet të dini se me çfarë lloj baterie keni të bëni

Ekzistojnë dy lloje kryesore të baterive që përdoren në laptopë: litium-jon dhe litium-polimer. Megjithëse teknologji të ndryshme, ato funksionojnë pothuajse në të njëjtën mënyrë, duke gjeneruar energji duke lëvizur elektronet. Kjo rrjedhje e vazhdueshme është gjithashtu e nevojshme për të mbajtur baterinë të shëndetshme.

Pretendimet e mëposhtme zbatohen për të dy llojet e baterive (të paktën kur bëhet fjalë për laptopët modernë):

Bateria nuk mund të ngarkohet. Nuk ka rrezik të mbingarkoni baterinë nëse e lini të kyçur gjatë gjithë kohës. Sapo të arrijë 100 për qind, do të ndalojë së ngarkuari dhe nuk do të rifillojë derisa voltazhi të bjerë nën një nivel të caktuar.

Nëse e zbrazni plotësisht baterinë, do ta dëmtoni atë. Nëse e shkarkoni plotësisht baterinë për një kohë të gjatë, mund ta çoni në një gjendje shkarkimi të thellë. Kjo mund të jetë fatale, mund të mos jeni në gjendje ta karikoni më.

Megjithatë, këto pretendime nuk do të thotë se laptopi duhet të lidhet vazhdimisht.

Çfarë mund të dëmtojë baterinë?

Vetë bateritë me bazë litiumi janë të paqëndrueshme. Kapaciteti fillon të humbasë që në momentin kur prodhohen dhe ka një sërë faktorësh që përshpejtojnë rënien e tyre.

Ai përfshin :

Ciklet e karikimit dhe shkarkimit. Çdo bateri ka një numër të kufizuar ngarkimesh dhe shkarkimesh.

Niveli i tensionit. Sa më i lartë të jetë niveli i karikimit, aq më i shkurtër është jetëgjatësia e baterisë.

Temperatura e lartë, mbi 30 gradë Celsius. Kjo mund të shkaktojë dëme të pariparueshme.

Dy faktorët e fundit janë ata që na interesojnë më shumë këtu. Një studim i gjerë në Battery University zbuloi se nivelet e tensionit dhe temperaturat e larta në izolim do të shkurtonin jetëgjatësinë e baterisë, dhe aq më tepër kur kombinoheshin.

Temperaturat e larta, që do të thotë mbi 30 ° C, do të shkurtojnë jetëgjatësinë e baterisë, pavarësisht nga faktorë të tjerë. Thjesht lënia e laptopit në makinë në një ditë të nxehtë vere është një ide e keqe.

Kur më në fund kombinoni temperaturat e larta me tensionet e larta, efektet janë edhe më të këqija. Studimi tregon se një bateri e mbajtur në 40% e mbetur në 40 ° C do të bjerë në një kapacitet maksimal prej 85% pas një viti.

A duhet laptopi të ndizet gjatë gjithë kohës?

Duket se industria nuk ka vendosur ende për një përgjigje nëse laptopi duhet të ndizet vazhdimisht.

Acer rekomandon heqjen e baterisë nga laptopi kur nuk është në përdorim, ndërsa Asus pretendon se bateria duhet të shkarkohet deri në 50% çdo dy javë dhe Dell se nuk ka asnjë problem nëse e lini laptopin gjatë gjithë kohës ndezur. Nga ana tjetër, Apple thotë se laptopi i tyre nuk duhet të jetë i ndezur gjatë gjithë kohës, por duhet të përdorin në mënyrë alternative baterinë dhe ta lidhin atë me furnizimin me energji elektrike.

Lënia e laptopit të ndezur nuk do të shkaktojë dëme në një afat të shkurtër, por nëse e përdorni në këtë mënyrë, pothuajse me siguri do të zbuloni se pas një viti, kapaciteti i baterisë zvogëlohet ndjeshëm.