A e dinit? Kjo është arsyeja pse disa foshnja lindin pa flokë - Gazeta Express
string(60) "a-e-dinit-kjo-eshte-arsyeja-pse-disa-foshnja-lindin-pa-floke"

A e dinit? Kjo është arsyeja pse disa foshnja lindin pa flokë

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

08/05/2024 20:43

Kur një i porsalindur vjen në jetë, të gjithë janë kureshtarë të shohin se kujt i ngjan apo nëse do të ketë tufë kaçurrela apo një kokë plot flokë. Por ndonjëherë, foshnjat lindin pa qime fare.

Ky fenomen, i njohur si tullaci neonatale, ngre pyetje dhe ndonjëherë shqetësime tek prindërit e rinj. Të kuptuarit pse disa foshnja lindin pa flokë mund të ofrojë siguri dhe njohuri për zhvillimin dhe gjenetikën e foshnjës.

Lexo Edhe:

Shkenca e zhvillimit të qimeve të fetusit

Si zhvillohen flokët në bark

Rritja e flokëve fillon shumë përpara lindjes. Në fund të tremujorit të parë, rreth javës së 14-të, gjëndrat e qimeve fillojnë të formohen tek fetusi. Ky proces përfshin krijimin e lanugo-s, një qime të hollë dhe të butë që mbulon të gjithë trupin e fetusit. Lanugo shërben si një shtresë mbrojtëse, duke ndihmuar në rregullimin e temperaturës dhe ankorimin e verniksit, një shtresë dylli që mbron lëkurën e foshnjës kundër lëngut amniotik.

Tranzicioni në flokë të përhershëm

Rreth muajit të shtatë ose të tetë të shtatzënisë, lanugo fillon të bjerë, shpesh duke i lënë vendin një lloji më të përhershëm të flokëve. Kjo fazë shënon zhvillimin e qimeve terminale, të cilat mund të ndryshojnë shumë në strukturë dhe trashësi nga një fëmijë tek tjetri.

Pse disa foshnje lindin pa flokë?

Faktorët gjenetikë

Gjenetika luan një rol të rëndësishëm në përcaktimin e llojit dhe sasisë së flokëve të foshnjës. Nëse prindërit kanë lindur me pak ose pa flokë, ka shumë mundësi që fëmija i tyre të trashëgojë këtë tipar. Prejardhja etnike gjithashtu mund të ndikojë në modelet e flokëve në lindje. Për shembull, disa foshnje janë të predispozuar për flokë të hollë ose të rrallë për shkak të prejardhjes së tyre gjenetike.

Ndikimet hormonale

Hormonet kanë një ndikim vendimtar në rritjen e qimeve të fetusit. Ndërsa në mitër, hormonet e nënës ndikojnë ndjeshëm në zhvillimin e foshnjës, duke përfshirë folikulat e flokëve. Luhatjet në hormonet e nënës mund të ndikojnë në rritjen e flokëve, duke bërë që disa foshnje të lindin me më shumë ose më pak flokë se të tjerët.

Faktorët ushqyes

Ndërsa të rralla, disa mangësi ushqyese gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në rritjen e flokëve në fetus. Megjithatë, shumica e individëve shtatzëna që mbajnë një dietë të ekuilibruar sigurojnë lëndët ushqyese të nevojshme për rritjen e flokëve dhe zhvillimin e përgjithshëm të foshnjës së tyre.

Kushtet mjekësore

Në raste të rralla, mungesa e flokëve në lindje mund të lidhet me një gjendje mjekësore si alopecia ose hipotrikoza. Alopecia është një gjendje autoimune që ndikon në rritjen e flokëve, ndërsa hipotrikoza është një gjendje gjenetike ku foshnjës mund t’i mungojë aftësia për të rritur flokët. Pediatrit mund të japin një diagnozë dhe udhëzime nëse prindërit dyshojnë për një gjendje themelore.

Çfarë duhet të presësh pas lindjes

Modelet e rritjes së flokëve

Foshnjat e lindura pa qime zakonisht fillojnë të rriten qime të dukshme brenda gjashtë muajve të parë. Ky flokë i ri mund të duket i ndryshëm nga lanugo fillestare, si në ngjyrë ashtu edhe në strukturë. Nuk është e pazakontë që foshnjat e lindura me flokë të errët të kenë më vonë flokë më të çelur apo edhe kaçurrela.

Ndryshimet në teksturën dhe ngjyrën e flokëve

Gjatë gjithë foshnjërisë dhe fëmijërisë së hershme, flokët e foshnjës mund të ndryshojnë në strukturë, trashësi dhe ngjyrë për shkak të ndryshimeve në gjenetikë dhe hormone. Në moshën dy ose tre vjeç, fëmijët zakonisht zhvillojnë modelin e tyre më të përhershëm të flokëve, i cili ende mund të evoluojë me kalimin e kohës.

Sigurim për prindërit

Ndërsa është e natyrshme që prindërit të shqetësohen nëse fëmija i tyre lind tullac, është e rëndësishme të kuptojmë se tullacia neonatale është zakonisht e padëmshme dhe e përkohshme. Ndryshimi në rritjen dhe kohën e flokëve është i gjerë, dhe shumica e foshnjave do të zhvillojnë një tufë flokësh të shëndetshëm ndërsa vazhdojnë të rriten.