A e dini se në disa vende të botës “Selfie” është e ndaluar? - Gazeta Express
string(57) "a-e-dini-se-ne-disa-vende-te-botes-selfie-eshte-e-ndaluar"

A e dini se në disa vende të botës “Selfie” është e ndaluar?

Fun

Gazeta Express

23/03/2023 23:26

Selfie ka qenë prej kohësh një mënyrë popullore për njerëzit për të shprehur veten. Megjithatë, pikat e famshme turistike në mbarë botën kanë vendosur rregulla kundër atij “selfie” të famshëm gjatë dekadës së fundit. Pasojnë disa shembuj të tillë.

Pavarësisht se ku jeni në Nju Jork, p.sh. është e ndaluar të bësh foto me kafshë, si luanë, tigra e të tjera. Ky ligj u miratua në vitin 2014, me qëllim kufizimin e “afërsisë” mes njerëzve dhe kafshëve, si dhe parandalimin e lëndimeve apo vdekjes. Edhe pse për shumë njerëz është logjike që të mos afrohen me kafshët e egra, në bregun tjetër të SHBA-së, për liqenin Tahoe në Kaliforni, autoritetet duhej të miratonin një ligj që ndalonte fotografimin me arinj.

Lexo Edhe:

Më tej, në Shtëpinë e Jewels në Kullën e Londrës në Britaninë e Madhe, vizitorët mund të shikojnë xhevahiret e çmuara, të cilat ndodhen pranë rojeve të armatosura. Megjithatë, ato janë vetëm për vëzhgim, pasi fotografimi në këtë vend nuk lejohet.

Pasi disa persona, duke kryer detyra fetare në Mekë të Arabisë Saudite, gjatë postimit të fotografive në hapësirën e tyre në internet, autoritetet saudite ndaluan fotografimin e dy vendeve të shenjta më të famshme – Xhamisë së Shenjtë në Mekë dhe Xhamisë së Profetit në Medine.

Në vitin 2015, Kompania Hekurudhore e Japonisë Perëndimore prezantoi një ligj që ndalonte shkopin e selfieve. Arsyeja është mbrojtja nga rënia e shinave dhe ngatërrimi me kabllot e sipërme që mund të shkaktojnë goditje elektrike te njerëzit.

Që nga viti 2014, vizitorëve në plazhet Garope në Francë u është ndaluar të bëjnë selfie. Njoftimi, sipas raportimeve të mediave perëndimore, synon të parandalojë njerëzit që të “mburren me pushimet e tyre” me nxitim. Këtu është edhe një forcë policore që do të parandalonte një përpjekje për të bërë një selfie.

Autoportretet janë gjithashtu të ndaluara në Pamplona, ​​Spanjë, shtëpia e vrapimit me famë botërore të demave, për të parandaluar lëndimet dhe vdekjen. Dënimi është përjashtim nga gara, 3000 £ gjobë dhe burgim.