6 shenja që tregojnë se fëmija juaj është emocionalisht inteligjent - Gazeta Express
string(67) "6-shenja-qe-tregojne-se-femija-juaj-eshte-emocionalisht-inteligjent"

6 shenja që tregojnë se fëmija juaj është emocionalisht inteligjent

Shneta tjera

Gazeta Express

12/06/2023 19:37

Çdo prind mund të konfirmojë se fëmija i tij është si një “sfungjer” – se ai kopjon dhe imiton atë që sheh, emocionet e tij, mënyrën e komunikimit, qëndrimin ndaj të tjerëve, por edhe ndaj vetes.

Edhe pse shpesh fokusohemi t’u mësojmë fjalë të reja, si të numërojnë, të mësojnë një gjuhë të huaj, të vizatojnë, të zhvillojnë aftësitë motorike, është e rëndësishme t’u mësojmë atyre ndjeshmërinë dhe inteligjencën emocionale çdo ditë.

Lexo Edhe:

Inteligjenca emocionale është aftësia për të identifikuar, kuptuar, shprehur dhe menaxhuar emocionet tuaja. Duke marrë parasysh se kjo mund të jetë e vështirë për disa të rritur, mund të habiteni kur mësoni se fëmijët janë në gjendje të zhvillojnë inteligjencën emocionale sapo të jenë në gjendje të komunikojnë.

Nëse fëmija juaj nuk po tregon shenja të inteligjencës emocionale, mos u shqetësoni. Ekspertët theksojnë se gjithmonë mund të praktikoni me fëmijët dhe t’i zhvilloni ata, domethënë t’i mësoni si të shprehin emocionet e tyre, të zgjidhin problemet, të komunikojnë dhe të lidhen me të tjerët.

Këto janë 6 shenjat që tregojnë se një fëmijë është emocionalisht inteligjent:

Të qash

Aftësia për të shprehur emocionet është një nga gjërat e para që ne njohim si fëmijë. Megjithatë, ndërsa fëmijët tanë rriten, aftësia për të shprehur emocione mund të mbytet nga një shoqëri që u thotë atyre të ndalojnë së qari dhe i inkurajon ata të shprehin vetëm ato që ne i konsiderojmë emocione pozitive.

Tregon empati

Aftësia për të njohur gjendjen emocionale të tjetrit dhe për të shprehur mirëkuptimin ose simpatinë nuk është një aftësi e lehtë për shumicën e të rriturve, e lëre më për fëmijët. Shfaqja e ndjeshmërisë për njerëzit e tjerë – kur një fëmijë përqafon dikë që është i trishtuar dhe dëshiron të ndihmojë një fëmijë tjetër në shesh lojërash – është një pjesë kyçe e inteligjencës emocionale.

Mund të njohin emocionet e tyre

Akti i identifikimit të ndjenjave ose ngjarjeve specifike që i bënë ata të ndihen të trishtuar, të zemëruar ose të frikësuar mund të ndihmojë në parandalimin e atyre gjërave që të ndodhin në të ardhmen dhe të zgjidhë një problem real. Mësimi i këtyre aftësive është një hap i rëndësishëm në zhvillimin e inteligjencës emocionale.

Bisedon emocionet me ju

Eksplorimi i emocioneve dhe përdorimi i tyre për të krijuar lidhje me njerëzit e tjerë është hapi tjetër për të qenë emocionalisht inteligjentë. Prindërit duhet t’i inkurajojnë fëmijët të thonë kur ndihen keq dhe të lidhen me ta në një nivel emocional.

Fëmija kureshtar

Hapja dhe dëshira për të mësuar rreth botës dhe njerëzve të tjerë është një shenjë e inteligjencës emocionale. Nëse fëmija juaj pyet vazhdimisht “pse” ose tërhiqet nga historitë e njerëzve të ndryshëm që kapërcejnë sfidat, duhet ta inkurajoni plotësisht që të vazhdojë ta bëjë këtë, pasi kjo është një mënyrë e qartë për të zhvilluar ndjeshmëri.

Fëmija është gati t’ju dëgjojë

Fëmijët me inteligjencë të lartë emocionale shpesh dëgjojnë të tjerët. Bashkëmoshatarët u besojnë atyre dhe u kërkojnë ndihmë. Mënyra e vetme për t’u treguar fëmijëve tuaj se si të dëgjojnë është me shembull, në mënyrë që t’i dëgjoni ata si dhe njerëzit përreth jush.