5 gjërat që bëjnë personat inteligjentë - Gazeta Express
string(39) "5-gjerat-qe-bejne-personat-inteligjente"

5 gjërat që bëjnë personat inteligjentë

Fun

Gazeta Express

15/07/2023 0:08

Disa njerëz përqendrohen në pikat e tyre të forta për të fituar jetën që dëshirojnë.

Një trajner që ka studiuar sjelljet inteligjente sociale, është shprehur se duke u marrë me këtë ai ka mësuar nga sukseset dhe dështimet  personale kur të bashkëveprojë me të tjerët dhe të arrijë të përmirësojë aftësinë.

Lexo Edhe:

Në ditët e sotme ai bën të njëjtën gjë sis me veten e tij, ndihmon njerëzit të fitojnë besimin se mund t’ia dalin.

Duke lexuar pesë hapat më poshtë, mund të filloni të rrisni inteligjencën tuaj sociale.

Njerëzit inteligjentë socialë ndajnë në mënyrë proaktive rrjetin e tyre

Njerëzit inteligjentë socialë e kuptojnë se zgjidhësi më i mirë i problemit është një rrjet i fortë. Sidoqoftë, shumë njerëz e dinë këtë. Ajo që i ndan njerëzit inteligjentë socialë është se ata e dinë se mënyra më e mirë për të ndërtuar rrjetin e tyre të fortë është duke ndihmuar të tjerët rreth tyre të rriten.

Sot, kur dikush shpjegon një sfidë me të cilën përballet, për një moment mendoni për njerëzit në rrjetin tuaj që janë përballur me një situatë të ngjashme.

Pastaj merrni një hap më tej dhe tregojeni.

Ju mund të zbuloni se shoqëria  juaj nuk është e vetmja gjë që rritet, por edhe kuptimi që keni në jetën tuaj.

Kjo për faktin se disa gjëra kanë më shumë rëndësi sesa të ndihmojnë të tjerët për të arritur qëllimet e tyre.

Njerëzit inteligjentë nuk gjykojnë

Pavarësisht nëse është personi që ruan derën, dikush që ndan ashensorin ose personi që u shërben atyre kafe, njerëzit inteligjentë socialë i pranojnë dhe u tregojnë atyre respekt.

Ata e bëjnë këtë sepse jeta u ka mësuar atyre që magjia është kudo dhe se absolutisht të gjithë janë të aftë ta bëjnë atë të ndodhë.

Jo vetëm kaq, por ata gjithashtu e bëjnë këtë sepse e dinë se bota është e vogël dhe njerëzit kanë një mënyrë qesharake për të hyrë brenda dhe jashtë jetës sonë.

Sot merrni një grimcë nga njerëz inteligjentë shoqërore dhe herën tjetër kur dilni nga shtëpia, hidhni telefonin e ngrini kokën.

Duke buzëqeshur thuajini përshëndetje secilit person që hasni në rrugë.

Ju mund të habiteni se sa i paharrueshëm është për personin përballë kjo.

Kjo është për faktin e thjeshtë që shumica e njerëzve sot janë aq të zënë duke u shqetësuar për veten e tyre, ata nuk arrijnë të kuptojnë se sekreti i lumturisë qëndron fjalë për fjalë para tyre.

Njerëzit inteligjentë socialë dëgjojnë më shumë sesa flasin

Ju dëshironi të dini se kush fiton? Dëgjuesit. Njerëzit inteligjentë socialë e kuptojnë këtë dhe në vend që të vazhdojnë të flasin për agjendën e tyre, ata japin përparësi duke i pyetur të tjerët rreth tyre.

Mënyra më e shpejtë për t’i bërë njerëzit të të pëlqejnë ju është duke u treguar atyre se ju i pëlqeni ata.

Njerëzit inteligjentë socialë e kuptojnë këtë aspekt shpesh të dukshëm të sjelljes njerëzore dhe ata e përdorin atë në avantazhin e tyre duke bërë pyetje që sjellin më të mirën tek të tjerët.

Sidoqoftë, në vend që të jenë si shumica e njerëzve, të cilët në vend që të dëgjojnë, mendojnë vetëm për ato që do të thonë tjetër, njerëzit inteligjentë socialë mbyllen dhe i japin vëmendje të plotë personit për të cilin po flasin.

Kjo ka treguar se është shumë efektive për ndërtimin e marrëdhënieve.

Njerëzit inteligjentë socialë e marrin çdo ndërveprim si një mundësi mësimi

Njerëzit inteligjentë socialë nuk gëzojnë asgjë më shumë sesa të mësojnë për perspektivat, mendimet dhe ndjenjat e njerëzve përreth tyre.

Kjo sepse ata tashmë e dinë atë që kanë në mendje dhe çfarë e bën jetën argëtuese.

Asgjë nuk krijon më shumë mundësi sesa të adoptojë mendimin e një studenti.

Njerëzit inteligjentë socialë e kuptojnë këtë.

Si rezultat, ata përshkojnë çdo derë të re me qëllimin e vetëm për të takuar dikë të ri, me qëllimin për të mësuar diçka të re.

Detyra jonë e vetme është ta lëmë secilin person më mirë sesa e gjetëm.

Kështu që sot, me secilën derë që ju përshkoni, jini student dhe zhytuni në këndvështrimet, mendimet dhe ndjenjat e atyre që ju rrethojnë. Marrëdhëniet tuaja do t’ju falënderojnë për të.

Njerëzit inteligjentë socialë japin pa kërkuar diçka si këmbim

Njerëzit inteligjentë socialë nuk ulen duke menduar nëse një favor do t’ju kthehet.

John Maxwell tha: “Mbajtja e rezultatit është për lojëra, jo miqësi”.

Të bësh mirë për të tjerët është gjithmonë gjëja e duhur.

Sot kur të keni mundësinë të bëni diçka të këndshme për dikë, mos hezitoni dhe përfundimisht mos mendoni për mënyra të mundshme që mund të përfitoni nga ky veprim.

Ju thjesht mund të zbuloni se duke ndihmuar njerëzit të lëvizin gjilpërën e tyre, edhe juaji ec përpara.

Kur bëhet fjalë për mendjen tonë, gjenetika luan një rol dhe ka vetëm kaq shumë që mund të bëjmë.

Për fat të mirë, kur bëhet fjalë për ngritjen e inteligjencës sonë sociale ka ngarkesa që mund të bëjmë dhe çdo takim ofron një mundësi për të zhvilluar këtë aftësi.

“Nëna ime e humbi të drejtën, asnjë përbërës më shpejt sesa mirësia”. Vidhni një grimcë nga nëna ime dhe tregohuni të mirë me njerëzit.

Sot. E ardhmja është e mire!”