3 llojet e përqendrimit që e bëjnë të vështirë ta mbajmë vëmendjen diku - Gazeta Express
string(71) "3-llojet-e-perqendrimit-qe-e-bejne-te-veshtire-ta-mbajme-vemendjen-diku"

3 llojet e përqendrimit që e bëjnë të vështirë ta mbajmë vëmendjen diku

Shneta tjera

Gazeta Express

22/06/2022 23:14

Nëse keni vështirësi të përqendroheni, nuk jeni vetëm dhe sigurisht që nuk është faji juaj. Sipas autorit fitues të çmimeve të New York Times, Johann Hari : “Ne po përjetojmë një krizë globale të vëmendjes që po ndikon në aftësinë tonë për të arritur qëllimet individualisht dhe kolektivisht.”

Siç thekson Hari: “Duhet të ndalojmë së fajësuari veten. Nëse nuk mund të përqendroheni dhe t’i kushtoni vëmendje diçkaje, nëse fëmijët tuaj nuk mund të bëjnë të njëjtën gjë, nuk është faji juaj. “Diçka nuk është në rregull me ju, por me kornizën më të gjerë që kemi krijuar për të jetuar.”

Lexo Edhe:

Përqendrimi është një fenomen kompleks dhe i vështirë, me të cilin shumica prej nesh luftojnë çdo ditë dhe përbëhet nga 3 lloje bazë, të cilat priren të ndërpriten. Cilat janë ato?

Objektivat e menjëhershëm (në qendër të vëmendjes)

Lloji i parë i vëmendjes është aftësia jonë për t’u fokusuar në qëllimet që duam të arrijmë në të ardhmen e afërt, kështu që ne përjashtojmë çdo stimul që na shpërqendron dhe synojmë atë që duam të bëjmë. Nëse po pyesni se si mund të ndalet, thjesht sillni një imazh të thjeshtë në mendjen tuaj. Imagjinoni sikur jeni ulur në tryezën tuaj dhe filloni të keni etje. Ngrihesh për të shkuar në kuzhinë dhe ndërsa kthehesh në zyrë për të përfunduar punën, hapesh për t’iu përgjigjur disa postës. Detyrimi sapo ka filluar!

Qëllimet afatgjata (drita e yjeve)

Dëshironi të filloni një biznes, të shkruani një libër, të drejtoni një maratonë? Të gjitha këto janë ndër synimet afatgjata dhe ndërpriten shumë lehtë pasi kërkojnë kohë dhe ndërkohë lindin çështje të tjera që ju shpërqendrojnë.

Njohuri për veten dhe gjithçka që dëshironi të arrini (dita)

Qëllimet afatgjata janë të shkëlqyera, por është shumë e rëndësishme të dini saktësisht se kë dëshironi të arrini. Me fjalë të tjera, ju duhet të dini “pse” pas secilit prej qëllimeve tuaja dhe kjo është ndoshta më e vështira pasi mund të jetë e vështirë të çorientoheni dhe të humbni që në fillim të qëllimit tuaj./abcnews.al