29 shtator - Dita Botërore e Zemrës - Gazeta Express
string(33) "29-shtator-dita-boterore-e-zemres"

Shneta

Gazeta Express

29/09/2022 11:14

29 shtator – Dita Botërore e Zemrës

Shneta

Gazeta Express

29/09/2022 11:14

Dita Botërore e Zemrës mbahet në nivel global çdo vit më 29 shtator, me qëllimin kryesor të saj ndërgjegjësimin informimin dhe edukimin e njerëzve lidhur me sëmundjet kardiovaskulare, të cilat janë shkaku kryesor i vdekjeve në të gjithë botën.

Dita Botërore e Zemrës gjithashtu, synon të promovojë masa parandaluese që zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Lexo Edhe:

Ka shumë lloje sëmundjesh që mund të japin goditje në zemër ose goditje në tru, prandaj, për lehtësi, këto sëmundje i ndajmë në tre grupe të mëdha: në sëmundje që ndikojnë drejtpërdrejt në zemër, në tru dhe në sistemin periferik të qarkullimit të gjakut.

I.Sëmundjet kardiovaskulare të lidhura me zemrën

II.Sëmundjet kardiovaskulare të lidhura me trurin

III. Sëmundjet kardiovaskulare të lidhura me sistemin e qarkullimit

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaktari kryesor i vdekshmërisë në botë. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), çdo vit vdesin më shumë njerëz nga sëmundjet kardiovaskulare, sesa nga çdo sëmundje tjetër.

Sëmundjet kardiovaskulare shkaktojnë vdekje të parakohshme dhe shumë prej tyre, të paktën 80% e vdekjeve të parakohshme mund të parandalohen apo shmangen, duke mbajtur nën kontroll faktorët e rrezikut të këtyre sëmundjeve siç janë përdorimi i duhanit, alkoolit, kripës, inaktiviteti fizik apo sedentarizmi, si dhe rritja e presionit të gjakut.

Është një mit që sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru prekin vetëm të moshuarit, sëmundjet kardiovaskulare-të prekin sa gratë po aq dhe burrat megjithatë, rreziku i sëmundjet kardiovaskulare te gratë është nënvlerësuar seriozisht.

Për më shumë informacion kontaktoni në inbox ose në numrat e telefonit 038 221 661 ose 049 513 513

Spitali Amerikan,Përqafoje Jetën!

#spitaliamerikan #perqafojejeten