20 Nëntor Dita Botërore e Sëmundjeve Pulmonare Obstruktive Kronike (SPOK) - Gazeta Express

20 Nëntor Dita Botërore e Sëmundjeve Pulmonare Obstruktive Kronike (SPOK)

Shneta

Gazeta Express

20/11/2021 12:07

Sëmundje Pulmonare Obstruktive Kronike (SPOK) është një term që përdoret për të përshkruar sëmundjet e mushkërive.

Dita Botërore e SPOK-ut ka si qëllim rritjen e ndërgjegjësimit të popullatës për këto sëmundje. Në botë  numri i individëve që vuajnë nga këto sëmundje kap shifrën 250 milionë.

Lexo Edhe:

SPOK është aktualisht shkaku kryesor i vdekjes në botë dhe është shumë i përhapur

në vendet me të ardhura të ulëta.

Mesazhi i ditës së SPOK-ut për këtë vit është:

“Nuk është as shumë herët, as shumë vonë”

Simptomat që shfaqen më shpesh janë:

* Mosmbushja me frymë

*  Shtrëngimi në kraharor

*  Kolla me mukus (gëlbazë) të tepërt, sidomos në mëngjes

*  Fishkëllima në frymëmarrje

Si diagnostikohet SPOK-u?

Doktori juaj duhet t’ju pyesë për historinë mjekësore dhe duhet t’ju bëjë një ekzaminim fizik.

Ai mund të kërkojë një ose disa nga testet e mëposhtme:

• Grafi të thjeshtë me rreze-x dhe/ose skaner të toraksit. 

• Teste të funksioneve pulmonare (të mushkërive) – një teknik i sëmundjeve të mushkërive përdor disa teste për të parë sa mirë funksionojnë mushkëritë tuaja.

• Oksimetri e pulsit – një test pa dhimbje që mat nivelin e oksigjenit në gjak.

• Analizë e gazit në gjak – një test gjaku që mat sasinë e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në gjak.

Shkaktarët kryesorë të SPOK janë:

* Duhanpirja

* Ndotja e ajrit

* Pluhurat dhe kimikatet në vendin e punës

SPOK nuk është i kurueshëm por trajtimi mund të lehtësojë simptomat, përmirësojë cilësinë e jetës dhe të zvogëlojë rrezikun e vdekjes.

Për më shumë informacion, kontaktoni në inbox ose në numrat e telefonit 038 221 661 ose 049 513 513.

Spitali Amerikan, Përqafoje Jetën!

#spitaliamerikan #perqafojejeten


https://www.facebook.com/SpitaliAmerikanKosove/
 – Facebook

https://www.instagram.com/spitaliamerikanprishtine/?hl=en – Instagram

https://ks.spitaliamerikan.com/ – Web