“20 Ditë në Mariupol” në Kino Armata - Gazeta Express
string(34) "20-dite-ne-mariupol-ne-kino-armata"

“20 Ditë në Mariupol” në Kino Armata

Arte

Gazeta Express

17/04/2024 14:11

Më 30 prill në orën 18:00 në Kino ARMATA mbahet panel diskutimi dhe shfaqet filmi dokumentar fitues i çmimit Oscar “20 Ditë në Mariupol” (“20 Days in Mariupol”).

Pas hapjes së ekspozitës “Ukraina: Një krim lufte” (në Qendrën Barabar), do të mbahet një diskutim mes Svetlana Bachevanova, kuratore dhe botueses së librit të njëjtit titull dhe Brendan Hoffman, fotograf me renome i vendosur në Ukrainë.

Lexo Edhe:

Audienca ftohet të zhytet në fuqinë e rrëfimit vizuel në kohë krize gjersa eksplorojmë narrativat pas “Ukraina: Një krim lufte,” libër dhe ekspozitë vizituese që përfshinë punën e mbi 90 fotografëve pranë 30 rrëfime dëshmitarësh të pushtimit rus të Ukrainës dhe krimet e luftës të kryera në tokën ukrainase.

Libri “Ukraina: Një krim lufte” përfshinë mbi 360 fotografi mbërthyese së bashku me 30 rrëfime dëshmitarësh, duke ofruar dëshmi të dorës së parë të pushtimit rus të Ukrainës. Nëpërmjet thjerrëzave të këtyre fotoreporterëve të talentuar, ekspozita kap realitetet e tmerrshme të konfliktit, krizën humanitare dhe ndjekjen e pamëshirshme të drejtësisë për krimet e luftës të kryera në tokën ukrainase.

Pas panelit, do të shfaqim “20 ditë në Mariupol”, një dokumentar i vlerësuar me çmimin Oscar, që ndjek udhëtimin e guximshëm të gazetarëve ukrainas të bllokuar në qytetin e rrethuar. Shikuesit ftohen të shohin angazhimin e tyre të papërkulshëm për të dokumentuar mizoritë e pushtimit rus, një dëshmi e qëndrueshmërisë së shpirtit njerëzor.

Kjo ngjarje është pjesë e ekspozitës “Ukraina: Një krim lufte” që tregon punën e jashtëzakonshme të 93 fotoreporterëve nga e gjithë bota. Nga 29 prilli deri më 17 maj, mund të zhyteni në mbi 360 fotografi të fuqishme dhe 30 rrëfime dëshmitarësh, duke hedhur dritë mbi konfliktin e vazhdueshëm në Ukrainë tek Qendra Barabar në Prishtinë.

Prodhuar nga FotoEvidence dhe mbështetur nga Fondacionet e Shoqërisë së Hapur – Ballkani Perëndimor, në bashkëpunim me Qendrën Barabar, kjo ekspozitë shërben si një mjet jetik për avokim dhe mobilizim. Lejoni që kjo ekspozitë të frymëzojë dialogun, të nxisë ndjeshmërinë dhe të nxisë mbështetjen për popullin e Ukrainës në kërkimin e tyre për drejtësi dhe shërim. Pas turneut në Tiranë dhe Prishtina, ekspozita do të vazhdojë rrugëtimin e saj në kryeqytetet tjera ballkanase.