10 qytetet më të shtrenjta për të jetuar në vitin 2022 - Gazeta Express
string(54) "10-qytetet-me-te-shtrenjta-per-te-jetuar-ne-vitin-2022"

Shqiperi

Gazeta Express

08/12/2022 20:35

10 qytetet më të shtrenjta për të jetuar në vitin 2022

Shqiperi

Gazeta Express

08/12/2022 20:35

Rritja e kostos së jetesës ishte e përhapur në të gjithë globin gjatë gjithë këtij viti. Prandaj, rezultatet e anketës vjetore të Economist Intelligence Unit (EIU) që krahason koston e jetesës në qytete të ndryshme anembanë botës, nuk janë befasuese.

Hulumtimi ka rritur në konkluzionet se rritja mesatare e kostos së jetesës për vitin 2022, krahasuar me një vit më parë, është 8.1%.

Lexo Edhe:

“Lufta në Ukrainë, sanksionet perëndimore kundër Rusisë dhe politikat e Kinës me zero Covid kanë krijuar probleme në zinxhirin e furnizimit, i cili i kombinuar me rritjen e normave të interesit dhe ndryshimet në normat e monedhës kanë çuar në një rritje të kostos së jetesës në të gjithë botën ”, thotë shefja e kërkimit në EIU, Upasana Dutt.

Ajo shton se ky ndikim është i qartë, pasi rritja mesatare e çmimeve në 172 qytetet që kemi studiuar në kërkimin tonë është më e madhja në 20 vitet që kemi pasur të dhëna dixhitale. Rritja e karburantit ka qenë e konsiderueshme, por gjithashtu ushqimi, shërbimet komunale dhe mallrat e tjera shtëpiake po bëhen gjithnjë e më të shtrenjta për banorët e qytetit.

10 qytetet më të shtrenjta në botë për Economist Intelligence Unit janë:

  1. Nju Jork
  2. Singapor
  3. Tel Aviv
  4. Hong Kongu dhe Los Anxhelosi
  5. Zyrih
  6. Gjenevë
  7. San Francisko
  8. Paris
  9. Kopenhagen

/Gazeta Express