10 mënyra natyrale për të forcuar kujtesën tuaj - Gazeta Express
string(47) "10-menyra-natyrale-per-te-forcuar-kujtesen-tuaj"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/06/2024 22:38

10 mënyra natyrale për të forcuar kujtesën tuaj

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/06/2024 22:38

Kujtesa është një funksion kognitiv thelbësor që na lejon të përpunojmë, ruajmë dhe marrim informacion. Është thelbësore për jetën e përditshme, si dhe për të mësuarit dhe rritjen personale.

Megjithatë, me kalimin e moshës ose për shkak të ngjarjeve të caktuara të jetës, kujtesa jonë mund të fillojë të bjerë. Për fat të mirë, ka shumë mënyra natyrale për të përmirësuar kujtesën dhe funksionin kognitiv. Nga marrja e gjumit të mjaftueshëm dhe ushtrimet e rregullta, te ngrënia e një diete të shëndetshme, praktikimi i vëmendjes dhe shoqërimi, deri te marrja e suplementeve të kujtesës dhe praktikimi i pajisjeve memorike, ka shumë gjëra që mund të bëjmë për të mbështetur kujtesën tonë. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë 10 mënyra natyrale për të rritur kujtesën, duke përfshirë shkencën që qëndron pas tyre dhe si t’i zbatoni ato në jetën tuaj të përditshme.

Lexo Edhe:

Flini mjaftueshëm gjumë

Gjumi luan një rol vendimtar në konsolidimin dhe kujtesën. Gjatë gjumit, truri përpunon dhe organizon informacionin nga dita, duke e konsoliduar atë në kujtesën afatgjatë. Të paktën 7-8 orë gjumë çdo natë mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të kujtesës duke e lejuar trurin të përpunojë dhe ruajë në mënyrë efektive informacione të reja. Përveç kësaj, gjatë fazës së gjumit të thellë, truri është në gjendje të pastrojë toksinat, të cilat gjithashtu mund të ndikojnë pozitivisht në kujtesë. Studimet kanë treguar gjithashtu se njerëzit që bëjnë një gjumë të mirë gjatë natës kanë kohë më të mirë reagimi, vëmendje dhe fleksibilitet njohës në krahasim me ata që nuk e bëjnë këtë.

Ushtrohu rregullisht

Aktiviteti i rregullt fizik mund të rrisë rrjedhjen e gjakut në tru, gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës dhe funksionit kognitiv. Ushtrimi është treguar se rrit rritjen e qelizave dhe lidhjeve të reja të trurit, të cilat mund të ndihmojnë në përmirësimin e kujtesës dhe funksionit kognitiv. Për më tepër, ushtrimi është treguar se zvogëlon rrezikun e rënies njohëse të lidhur me moshën dhe përmirëson shëndetin e përgjithshëm të trurit. Ai gjithashtu çliron endorfinë, të cilat mund të përmirësojnë gjendjen shpirtërore dhe të zvogëlojnë stresin, gjë që mund të ketë një ndikim pozitiv në kujtesë.

Hani një dietë të shëndetshme

Ngrënia e një diete që është e pasur me fruta, perime dhe acide yndyrore omega-3 mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës dhe funksionit kognitiv. Frutat dhe perimet janë të pasura me antioksidantë, të cilët mund të ndihmojnë në mbrojtjen e trurit nga dëmtimi i shkaktuar nga radikalet e lira. Acidet yndyrore omega-3, që gjenden në peshk dhe ushqime të tjera deti, mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të trurit duke reduktuar inflamacionin dhe duke mbështetur rritjen e qelizave të reja të trurit. Përveç kësaj, hulumtimi ka treguar se një dietë e pasur me vitamina , minerale dhe antioksidantë mund të ngadalësojë rënien njohëse dhe të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve neurodegjenerative si Alzheimer.

Qëndroni mendërisht aktiv

Angazhohuni në aktivitete që sfidojnë trurin tuaj, të tilla si enigmat, leximi ose mësimi i një aftësie të re. Këto aktivitete mund të ndihmojnë për të mbajtur trurin aktiv dhe të angazhuar, gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës dhe funksionit kognitiv. Për më tepër, duke sfiduar trurin për të mësuar gjëra të reja, ai mund të ndihmojë në krijimin e lidhjeve të reja nervore, të cilat mund të përmirësojnë kujtesën dhe funksionin njohës.

Praktikoni vëmendjen

Praktikat e ndërgjegjes si meditimi dhe joga mund të ndihmojnë në uljen e stresit dhe përmirësimin e fokusit, gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës. Këto praktika mund të ndihmojnë në pastrimin e mendjes dhe reduktimin e shpërqendrimeve, gjë që mund të përmirësojë përqendrimin dhe fokusin, duke e bërë më të lehtë ruajtjen e informacionit të ri. Për më tepër, hulumtimi ka treguar se praktikat e ndërgjegjësimit mund të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e kujtesës së punës dhe kontrollit frenues, gjë që mund të përmirësojë funksionin e përgjithshëm njohës.

Shoqërohuni

Ndërveprimi me të tjerët mund të ndihmojë në stimulimin e trurit dhe përmirësimin e kujtesës. Shoqërimi me të tjerët mund të ndihmojë për të mbajtur trurin aktiv dhe gjithashtu mund të sigurojë një ndjenjë lidhjeje dhe mbështetjeje, e cila mund të ndihmojë në uljen e stresit dhe përmirësimin e mirëqenies së përgjithshme. Për më tepër, duke diskutuar dhe ndarë informacionin me të tjerët, mund të ndihmojë në përforcimin dhe ngurtësimin e informacionit të ri në mendje, duke e bërë më shumë gjasa për t’u mbajtur mend. Shoqërimi me miqtë dhe familjen mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e humorit, i cili gjithashtu mund të ketë një ndikim pozitiv në kujtesën.

Merrni suplemente për kujtesën

Disa suplemente të tilla si acidet yndyrore omega-3, xhinko biloba dhe fosfatidylserina mund të ndihmojnë në përmirësimin e kujtesës. Acidet yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë për të reduktuar inflamacionin dhe për të mbështetur rritjen e qelizave të reja të trurit. Ginkgo biloba mund të ndihmojë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut në tru, gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës dhe funksionit njohës. Fosfatidylserina mund të ndihmojë në mbrojtjen e qelizave të trurit nga dëmtimi, gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës. Është e rëndësishme të theksohet se është gjithmonë mirë që të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni ndonjë suplement kujtese, pasi disa prej tyre mund të ndërveprojnë me medikamente të tjera.

Kufizoni përdorimin e alkoolit dhe drogës

Përdorimi i tepërt i alkoolit dhe drogës mund të ketë efekte negative në kujtesën dhe funksionin kognitiv. Alkooli dhe droga mund të ndikojnë në aftësinë e trurit për të përpunuar dhe ruajtur informacione të reja, të cilat mund të dëmtojnë funksionin e kujtesës. Përveç kësaj, përdorimi i tepërt i alkoolit dhe drogës mund të dëmtojë qelizat e trurit, të cilat gjithashtu mund të ndikojnë negativisht në kujtesën dhe funksionin njohës.

Menaxhoni stresin

Stresi kronik mund të ketë efekte negative në kujtesën dhe funksionin kognitiv. Praktikimi i teknikave të menaxhimit të stresit si frymëmarrja e thellë, joga dhe ushtrimet mund të ndihmojnë në uljen e stresit dhe përmirësimin e kujtesës. Kur jeni të stresuar, trupi juaj lëshon hormonet e stresit që mund të ndikojnë në aftësinë e trurit për të përpunuar dhe ruajtur informacione të reja. Duke menaxhuar stresin përmes teknikave të tilla si frymëmarrja e thellë, joga dhe ushtrimet, ju mund të ndihmoni në uljen e sasisë së hormoneve të stresit në trup dhe përmirësimin e funksionit të kujtesës. Për më tepër, teknikat e menaxhimit të stresit mund të ndihmojnë gjithashtu për të përmirësuar mirëqenien e përgjithshme dhe për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të kushteve kronike shëndetësore, të cilat gjithashtu mund të ndikojnë pozitivisht në kujtesën.

Praktikoni pajisjet mnemonike

Pajisjet mnemonike si pallatet e kujtesës, akrostikat dhe vjershat mund të ndihmojnë në përmirësimin e kujtesës dhe kujtesës duke krijuar lidhje midis informacionit të ri dhe informacionit të njohur. Pajisjet mnemonike mund të ndihmojnë për ta bërë informacionin e ri më kuptimplotë dhe më të lehtë për t’u mbajtur mend. Pallatet e kujtesës, për shembull, përfshijnë vizualizimin e një vendi të njohur dhe shoqërimin e informacionit të ri me vendndodhje specifike brenda atij vendi. Akrostikat përfshijnë krijimin e një fjale ose fraze duke përdorur shkronjën e parë të secilës fjalë ose frazë që dëshironi të mbani mend. Rimat mund të ndihmojnë gjithashtu për ta bërë informacionin e ri më të paharrueshëm duke e shoqëruar atë me një frazë tërheqëse. Për më tepër, pajisjet mnemonike mund të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e kujtesës së punës dhe kujtesës, pasi e detyrojnë trurin të përpunojë dhe organizojë në mënyrë aktive informacione të reja./Scientificorigin.com