10 librat më të mirë për gratë të shkruara jashtë historisë - Gazeta Express
string(59) "10-librat-me-te-mire-per-grate-te-shkruara-jashte-historise"

10 librat më të mirë për gratë të shkruara jashtë historisë

Arte

Gazeta Express

10/08/2022 15:46

Për shekuj me radhë studiuesit janë zënë me ‘fitimtarët’ e historisë, të cilët zakonisht ishin burra. Tani një brez i ri po zgjeron pamjen për të përfshirë jetën që bëjnë shumica prej nesh.

Mënyra se si e kemi ‘bërë’ historinë po ndryshon. Për shekuj historianët kanë kërkuar për të paktët, të privilegjuarit, “fitimtarët”. Por, ndërsa miliona njerëz akordohen në ‘A House Through Time’ dheWdo do you think you are?, ato histori sociale dhe alternative (përfshirë historinë e grave) që ishin shtyrë në mënjanë, po i japin frymë të re mënyrës se si ne përfshihemi me të kaluarën. Ne nuk mund të jemi ajo që nuk mund të shohim, dhe shumë prej nesh janë duke kërkuar për aspekte të vetvetes në atë që ka shkuar më parë. Historia po bëhet një temë më e pasur, tani njerëzit që janë injoruar ose shkruar jashtë po kthehen. Nuk ka të bëjë vetëm me data dhe të dhëna – një historian mund të jetë një detektiv që kërkon histori njerëzore nga e kaluara.

Lexo Edhe:

Historianët gjetën punën e tyre në dokumente dhe artefakte. Por ata gjithashtu kërkojnë njerëz nga e kaluara përmes fjalëve, ritualeve, këngëve, veprave artistike, ndërtesave dhe muzikës që kanë lënë pas. Kërkimi i grave të humbura kërkon një grup të ndryshëm mjetesh dhe teknikash. Sot ne të gjithë mund të aksesojmë arkivat, të ekzaminojmë ADN-në tonë, të gjurmojmë gjenealogjitë tona dhe të hulumtojmë globalisht me një klikim të mausit. Përparimet në arkeologji, me ndihmën e teknologjisë dhe shkencës, po na sjellin një kast të pasur dhe të plotë njerëzish që kanë jetuar para nesh. Gratë kanë përbërë gjithmonë gjysmën e popullsisë së globit. Vendosja e kornizës mbi to mund të na lejojë një mënyrë të ndryshme të të menduarit për të kaluarën.

Në shkrimin e Femina -s doja të tregoja një version të botës mesjetare që është po aq e pasur dhe e larmishme sa e tashmja jonë, plot me personazhe magjepsës që sfidojnë supozimet. Jo vetëm nëna dhe gra, këto gra mesjetare janë spiune, shkrimtare, shkencëtare, sipërmarrëse dhe luftëtare – të gjitha fjalët zakonisht lidhen me burrat. Qasja ime vendos kornizën për gratë e humbura për të ekspozuar shoqëri më të gjera dhe për të tërhequr të tjera që gjithashtu janë anashkaluar. Këtu janë 10 libra që i kanë shtyrë kufijtë e historisë si disiplinë dhe i kanë rikthyer gratë:

Pesë: Jetët e pa treguara të grave të vrarë nga Jack the Ripper dhe Hallie Rubenhold

Ky libër ka bërë më shumë për historinë e grave se pothuajse çdo tjetër. Në vend që të vazhdojë të fetishizojë vrasësin, Halli paraqet historitë e viktimave. Duke i zhytur lexuesit në kushtet sociale që përjetuan gratë, të pesta kanë kontekste të tjera përveçse të fshihen si “prostituta”. Ky libër ka ndikuar edhe në zhanrin e vërtetë të krimit, ku më shumë shkrimtarë po fokusohen te viktimat dhe jo te autorët.

Mbrëtërit e lumenjve: Vikingët nga Skandivania në rrugët e mëndafshit nga Cat Jarman

Arkeologjia ka kërkuar gjithmonë për të shumtët dhe jo për të paktët, kështu që është shoku i natyrshëm për qasje historike më gjithëpërfshirëse. Është e lehtë të supozohet se të gjithë në mesjetë, veçanërisht gratë, jetuan dhe vdiqën në sy të kishës së tyre të famullisë lokale. Por shumë udhëtuan në distanca të mëdha dhe u angazhuan me kultura mijëra milje larg, siç zbulon ky libër.

Gratë mesjetare: Jeta e fshatit në Mesjetë nga Ann Baer

Kur pyeten se çfarë personi historik do të kishin qenë, shumica e njerëzve zgjedhin një sundimtar ose një person të pasur. Megjithatë, shumica prej nesh do të kishin jetuar më shumë si ajo e protagonistes së këtij libri – Marion. Duke ndjekur një grua të varfër për një vit, lexuesi fiton njohuri për çështje më të gjera, duke përfshirë fatkeqësitë natyrore dhe murtajën. Megjithatë, janë momentet thuajse të rastësishme që japin pamje reale të jetës së përditshme në periudhën mesjetare.

Zërat e Nimes: Gratë, Seksi dhe Martesa në Reformimin Languedoc nga Suzannah Lipscomb

Për këdo që gjuan zërin e pakapshëm femëror në histori, është një fakt për të ardhur keq që shumë janë shkruar për , në vend që të japin rrëfimet e tyre. Duke plaçkitur të dhënat e konsistorëve – ose “gjykatave morale” – të kishës Huguenote të Languedoc midis 1561 dhe 1615, ky libër bashkon pjesët e enigmës dhe zbulon se si gratë mesjetare e kuptonin miqësinë, spiritualitetin dhe fuqinë femërore.

Vdekja në dhjetë minuta: Jeta e harruar e ‘Suffragette Kitty MArion nga Fern Riddell

Vdekja e sufragetes Emily Wilding Davison në Derbin Epsom në 1913 është bërë e njohur. Ajo ishte një grua magjepsëse që përpiqej për të drejta të barabarta, megjithatë ishte “Vdekja në dhjetë minuta” që më tregoi vërtet se sa radikale ishin veprimet e sufrageteve të hershme. Ky libër zbulon aktet e rrezikshme që gratë kryenin në përpjekje të dëshpëruara për të fituar votën. Duke plaçkitur ditarët e Kitit, Riddell e ka vënë këtë grua në qendër të rrëfimit të saj.

Gratë mesjetare: Historia sociale e grave në Angli 450-1500 nga Henrietta Leyeser

Tani është koha e historianit social. Ne duam të dimë se kush eci ku ecim ne, çfarë përjetuan dhe si lanë gjurmë në histori. Ky libër është i pashembullt në gjerësinë e tij – duke u shtrirë ndër shekuj dhe duke përfshirë të gjitha llojet e provave nga poezia deri te depozitat e fshehta. Leyser merret me gra individualisht të shquara, si Alice de la Pole dhe Julian nga Norwich, por i përdor ato për të eksploruar çështje më të gjera që prekën jetën e grave, si tregtia, puna dhe arsimi.

Vajza e Taxidermist nga Kate Mosse Fiksioni

historik ishte mënyra kryesore që u lidha me tregimet e grave nga e kaluara kur isha i ri, dhe Mosse është në krye të zhanrit. I dua të gjithë librat e saj, por ky është më i fuqishmi për mua për shkak të mënyrës se si ajo e pozicionon protagonisten e saj Constantia brenda një fshati kompleks dhe të besueshëm të Sussex më shumë se një shekull më parë. Ju mund të shihni, nuhatni, prekni dhe shijoni të kaluarën. Sfondi i taksidermisë është gjithashtu magjepsës, pasi është një formë arti që përpiqet të kapë kohën dhe të ruajë jetën pas vdekjes.

Libri i kujtesës: Një studim i kujtesës në kulturën mesjetare nga Mary Carruthers

Sot ne priremi ta konsiderojmë veten të përparuar intelektualisht për shkak të zhvillimeve të mëdha në shkencë dhe teknologji. Por ky libër tregon se sa të shkëlqyera mund të ishin mendjet e botës mesjetare. Nëpërmjet teknikave të përsiatjes dhe meditimit, të praktikuara nga burrat dhe gratë, kujtimet e atyre që jetuan një mijëvjeçar më parë ruajtën sasi të mëdha informacioni në mënyra që mendjet tona moderne nuk mund t’i bëjnë, sepse ne varemi shumë nga shkrimi.

Valkyrie: Gruaja nga bota e Vikingëve nga Johanna Katrin Frioiksdottir

Ne nuk do të mendonim të përshkruanim se si është të jesh gjallë sot bazuar thjesht në lajme. Ne do ta personalizonim dhe do ta mbushnim llogarinë tonë me muzikë, film, ushqim, modë dhe më shumë. Kjo është ajo që një historian ndërdisiplinor përpiqet të bëjë – të sjellë në jetë një periudhë duke kombinuar të gjitha llojet e provave. Valkyrie përfshin poezinë e vjetër norvegjeze krahas gjetjeve arkeologjike dhe gurëve të pikturuar për të treguar se si përvojat e jetuara të grave në botën vikinge ishin të ndryshme dhe magjepsëse.

Libri i Margery Kempe

Fjala e fundit duhet t’i shkojë një gruaje aktuale nga historia. Ky libër është një i mbijetuar rastësor, një dorëshkrim mesjetar i varrosur në një dollap dhe i rizbuluar në vitet 1930. Është autobiografia më e vjetër e mbijetuar në anglisht, por fillimisht u hodh poshtë si rrëmuja e një “gruaje të çmendur”. Megjithatë brenda faqeve të tij shfaqet një person i shquar. Margery na tregon për problemet me paketat e pushimeve mesjetare, kujdesin për burrin e saj të sëmurë dhe sa shumë dëshiron seksin. Teksti është më shumë se 600 vjet i vjetër, por kur e lexoni, ndjeheni sikur Margery është gjallë dhe është ulur pranë jush./The Guardian

/Gazeta Express