10 këshilla për ta bërë fëmijën tuaj të lumtur - Gazeta Express
string(46) "10-keshilla-per-ta-bere-femijen-tuaj-te-lumtur"

10 këshilla për ta bërë fëmijën tuaj të lumtur

Fun

Gazeta Express

08/04/2024 22:24

Fëmijëria është një fazë shumë e veçantë në jetë! Shtë një kohë zbulimi, loja, çudie dhe argëtimi për fëmijën, dhe për prindërit, kjo periudhë mund të shkaktojë një ndjenjë shqetësimi sepse ata vazhdimisht do të kërkojnë të sigurojnë shëndetin dhe lumturinë e fëmijës.

 ‘Fëmijë. Për t’i ndihmuar prindërit të kalojnë këtë periudhë, këtu janë 10 gjërat që shkenca i bën fëmijët më të lumtur.

Lexo Edhe:

Lumturia është një gjendje mendore ose emocionale e mirëqenies e cila mund të përcaktohet, ndër të tjera, me emocione pozitive ose të këndshme duke filluar nga lumturia deri tek gëzimi i fortë. Për shumë prindër, rritja e fëmijëve të lumtur është një shenjë e suksesit të prindërimit.

Por shumë shpesh, ne mendojmë se lumturia po merr atë që dëshiron. Lumturia e qëndrueshme është në të vërtetë shumë më e komplikuar, por shumë më e dobishme. Po, ju mund të rritni shumë shanset që fëmija juaj të jetë i lumtur, vetëm nga mënyra se si i rritni ato. Këtu janë 10 këshilla të vërtetuara shkencërisht për ta bërë një fëmijë të lumtur:

1.Lërini fëmijët tuaj të luajnë: Prioriteti i një fëmije është të luajë. Po, një fëmijë do të përfundojë të ketë detyra shtëpie, aktivitete jashtëshkollore, etj. Peter Grey, një psikolog për fëmijë dhe profesor në Kolegjin Boston, thotë se fëmijët mësojnë mësimet më të rëndësishme nga jeta e fëmijëve të tjerë, jo të rriturve. Lërini të luajnë!

2.Mos diskutoni çështje të ndjeshme para fëmijëve tuaj: Truri i fëmijëve po rritet me një normë të jashtëzakonshme gjatë foshnjërisë. Kur ai sheh dhe dëgjon të rriturit të flasin për problemet e tyre me pasigurinë, gjendja psikologjike e fëmijës mund të ndikohet negativisht, gjë që mund t’i bëjë ata të shqetësuar dhe të paqëndrueshëm. Fëmijët nuk duhet të dëgjojnë kurrë biseda stresuese nga të rriturit.

3.Mos i krahasoni fëmijët tuaj me të tjerët: Presioni për të pasur sukses në shoqërinë e sotme mund t’i shtyjë prindërit të ngjallin një ndjenjë të hershme të konkurrencës, dhe disa të rritur e bëjnë këtë duke i krahasuar ata me fëmijët e tjerë. Ndonjëherë të rriturit gjithashtu theksojnë tiparet e dëshirueshme të personalitetit tek një fëmijë tjetër, duke shpresuar t’i riprodhojnë ato në tjetrin. Isshtë një qasje plotësisht e rreme dhe përçmuese për fëmijën.

4.Mësojini fëmijëve tuaj përfitimet e emocioneve negative: Fëmijët të gjithë kanë momente zemërimi, frikë dhe trishtimi. Përballja dhe shprehja e këtyre ndjenjave është një mënyrë e shkëlqyeshme që fëmija të zhvillohet. Dr. John Gottman nga Universiteti i Uashingtonit citon tendencën popullore të të rriturve për të sulmuar “sjelljen e keqe” të perceptuar të një fëmije duke shkaktuar ndëshkim. Një mënyrë më e mirë për të menaxhuar dhe përfituar nga kjo është njohja e sjelljes duke mësuar fëmijën se të gjithë po përjetojnë emocione negative dhe për të gjetur mënyra për të mësuar fëmijën se si të menaxhojë emocionet e tyre. në mënyrë konstruktive.

5.Njihni përpjekjet e fëmijëve tuaj: Fëmija do të arrijë në moshën ku e di se është e nevojshme të punosh shumë për të përparuar. Prandaj është e rëndësishme të njihet kur fëmija po përpiqet të arrijë diçka. Dr. Carol S. Dweck nga Stanford u dërgon një mesazh prindërve duke u kërkuar atyre që të përqëndrohen në procesin që fëmija kalon për të përfunduar një detyrë. Shtë e rëndësishme për një fëmijë që të rriturit të njohin përpjekjet e tyre.

6.Promovoni traditat e familjes: Të kesh traditat e familjes dhe t’i vlerësosh ato është një mënyrë e shkëlqyeshme për të siguruar stabilitetin e fëmijës, që është një aspekt i rëndësishëm i zhvillimit të tyre.

7.Lërini fëmijët tuaj të marrin rreziqe: Fëmijët kanë nevojë për një mbikëqyrje, por të rriturit mund të bëjnë shumë duke shikuar çdo veprim të tyre. Sidoqoftë, ky mbipopullim është kundërproduktiv për zhvillimin e fëmijës. Një studim i botuar në Gazetën e Psikologëve dhe Këshilltarëve në shkolla thotë se vëmendja e tepërt e prindërve ndaj fëmijëve të tyre i pengon ata të fitojnë forcën dhe pjekurinë që u duhen për jetën.

8.Fuqizoni fëmijët tuaj: Mësimi i fëmijës tuaj të kujdeset për dhomën e tij ose të marrë pjesë në punët e shtëpisë është një nga metodat më të mira për të fuqizuar një fëmijë dhe për ta bërë atë një të rritur të pavarur dhe të gatshëm për fytyrën.

9.Krijoni kujtime të lumtura me fëmijët tuaj: Në një studim shumë-eksperimentimi nga dy mësues të Harvardit, të rriturit që kujtuan kujtime të dashura të fëmijërisë duket se thërrasin një ndjenjë të shtuar të pastërtisë morale. Këta pjesëmarrës treguan altruizëm dhe pjekuri në krahasim me ata që nuk kishin kujtime të lumtura.

10.Jini të lumtur së pari: Fëmijët mësojnë nga ato që shohin dhe dëgjojnë, nga më të mirat ose më të këqijat. Nëse një i rritur ka sjellje pozitive, fëmija ka më shumë të ngjarë të bëjë të njëjtën gjë.