Ѕtudimi: Ata që rriten me një motër bëhen njerëz më të mirë - Gazeta Express
string(63) "%d0%85tudimi-ata-qe-rriten-me-nje-moter-behen-njerez-me-te-mire"

Shneta tjera

Gazeta Express

06/10/2022 19:00

Ѕtudimi: Ata që rriten me një motër bëhen njerëz më të mirë

Shneta tjera

Gazeta Express

06/10/2022 19:00

Shkenca ka vërtetuar se njerëzit që rriten me një motër kanë shanse më të mëdha për t’i bërë njerëz të mirë.

Sipas një studimi të botuar në “Journal of Family Psychology”, të kesh një motër mund të rrisë vetëvlerësimin dhe shëndetin mendor, ndërkohë që të mbron nga vetmia dhe frika.

Lexo Edhe:

Studimi zbuloi se motrat nxisin natyrshëm dhembshurinë tek vëllezërit e motrat dhe anëtarët e familjes së tyre, një aspekt tjetër thelbësor në shëndetin mendor pozitiv. Studiuesit shpjeguan gjithashtu se motrat promovojnë sjellje pozitive sociale si altruizmi dhe dashuria tek të tjerët.

“Ajo që ne dimë sugjeron që motrat luajnë një rol në promovimin e shëndetit mendor pozitiv,” tha Alex Jensen, autor i kërkimit mbi marrëdhëniet e vëllezërve dhe motrave. “Dhe më vonë në jetë ata shpesh bëjnë më shumë për të mbajtur familjet në kontakt me njëra-tjetrën pasi prindërit të v desin.”

Përveç rritjes së mirëqenies së përgjithshme dhe dhembshurisë, motrat i mësojnë vëllezërit e motrat e tyre se si të jenë më të pavarur dhe ambicioz. Një sondazh i vitit 2009 i kryer nga psikologët britanikë tregoi vendosmëri dhe pavarësi te pjesëmarrësit që u rritën me të paktën një motër.

I njëjti sondazh zbuloi se motrat i ndihmuan anëtarët e familjes së tyre të përballonin problemet në jetën e tyre dhe të përjetonin më pak stres në përgjithësi. Studiuesit e përkufizuan këtë si arritjen e ekuilibrit dhe ia atribuuan këtë tipar simotër për t’i bërë anëtarët e familjes më optimistë dhe më të përmbushur.