Zvicër: Votuesit do të vendosin për reformën e fondit të pensioneve në vjeshtë - Gazeta Express
string(77) "zvicer-votuesit-do-te-vendosin-per-reformen-e-fondit-te-pensioneve-ne-vjeshte"

Lajme

Gazeta Express

18/05/2024 14:52

Zvicër: Votuesit do të vendosin për reformën e fondit të pensioneve në vjeshtë

Lajme

Gazeta Express

18/05/2024 14:52

Me ndryshimin e Aktit Federal për pensionet profesionale, pensionet e të mbijetuarve dhe aftësisë së kufizuar, Asambleja Federale dëshiron t’i bëjë pensionet profesionale të përshtatshme për të ardhmen.

Reforma e fondit të pensioneve synon të lehtësojë barrën mbi fondet e pensioneve. Megjithatë, kjo do të thotë gjithashtu se pensionet ka të ngjarë të bien.

Lexo Edhe:

Për shkak të plakjes së shoqërisë, fondeve të pensioneve kohët e fundit u është dashur të shpenzojnë më shumë para për financimin e pensioneve aktuale sesa ishin kursyer më parë nga punëdhënësit dhe punonjësit. Norma e konvertimit për llogaritjen e pensioneve do të ulet nga 6.8 në 6.0 për qind.

Çfarë është një normë konvertimi?

Kjo llogarit pensionin mujor nga mjetet e kursyera të pensionit. Nëse norma e konvertimit bie, pensionet bien. Dhe lind pyetja e kompensimit.

Sipas planeve të parlamentit, një pjesë e gjeneratës në tranzicion do të kompensohet me shtesë në pension.

Përveç reformës në BVG, populli do të vendosë edhe për nismën “Për të ardhmen e natyrës dhe peizazhit tonë (iniciativa për biodiversitetin)” më 22 shtator. U lançua në shtator 2020 nga Pro Natura, Bird Life Switzerland, Swiss Heritage Society dhe organizatorë të tjerë.

Sipas përkrahësve të saj, Iniciativa për Biodiversitetin synon të forcojë mbrojtjen e natyrës, peizazhit dhe trashëgimisë arkitekturore të Zvicrës si detyrë e përbashkët e Konfederatës dhe kantoneve. Ai synon të sigurojë që toka dhe burimet e nevojshme janë në dispozicion për të mbrojtur biodiversitetin e rrezikuar.

Ndërkohë, tre referendume të tjera nuk do të hidhen në votim më 22 shtator: referendumi kundër të ashtuquajturit projekt-ligji i monizmit, i cili parashikon financimin uniform të kujdesit ambulator dhe spitalor (Efas), zgjerimi i autostradave të miratuara nga parlamenti dhe referendum i dyfishtë kundër rregullimeve në ligjin e qiramarrjes të miratuar në sesionin e vjeshtës të vitit 2023./albinfo.ch