Vetëvendosje padit Zyrën e Rregullatorit për Energji - Gazeta Express
string(52) "vetevendosje-padit-zyren-e-rregullatorit-per-energji"

Vetëvendosje padit Zyrën e Rregullatorit për Energji

Gazeta Express

24/12/2019 18:44

Vetëvendosje ka dorëzuar në Gjykatën Themelore padi ndaj vendimit të Zyrës së Rregullatorit për Energji, për shtimin e kapaciteteve me tarifa nxitëse për sistemet solare fotovoltaike, duke kërkuar pezullimin e vendimit deri sa kjo çështje të shqyrtohet nga gjykata.

ZRRE-ja më 27 nëntor të këtij viti kishte marrë vendim për skemë të re mbështetëse me tarifa nxitëse, e sipas Vetëvendosjes, kjo u garanton disa prodhuesve të paracaktuar të energjisë së ripërtërishme blerjen e energjisë me çmim shumë më të lartë se vlera e tregut.

Lexo Edhe:

“Më 27 nëntor 2019, teksa në Kosovë ishte shpallur ditë zie për viktimat e tërmetit në rajonin e Durrësit, Bordi i Zyrës së Rregullatorit të Energjisë pasi që e shtoi në mënyrë të paparalajmëruar, gati klandestine, si pikë të rendit të ditës, mori vendim për një skemë të re mbështetëse me tarifa nxitëse, duke u garantuar disa prodhuesve të para­caktuar të energjisë së ripër­të­rishme blerjen e energjisë me çmim shumë më të lartë se vlera e tregut. Ky vendim nuk përmban arsyetim. Të njëjtin vendim e pati marrë edhe në 2016 me një çmim edhe më të lartë se tash, 136.4 euro për MWh që u paguhet për 10 vite dhe mbi 50% të tyre një grupi financiar, Devollit. Por nuk u mjaftoi kjo, e përsëritën duke e zgjeruar në 20 MW dhe me tarifën nxitëse 85.5 euro për MWh, për 12 vite, tash mbi 60% të njëjtit grup financiar. Këto skema të tarifave nxitëse i kanë tre detyrime për shtetin dhe qytetarët, energjinë elektrike të prodhuar duhet t’u blihet 100%, kohëzgjatja 12 vjeçare e këtyre pagesave, me çmimin prej 85.5 euro për MWh. Energjia elektrike e prodhuar nga KEK kushton rreth 28 euro për MWh, dhe mesatarja e çmimit të energjisë në Kosovë shkon rreth 36 euro për MWh përfshirë importin dhe të gjithë burimet e ripërtëritshme. Kjo shtesë që buron nga këto skema nxitëse përfundimisht paguhet nga faturat e energjisë elektrikë të konsumatorëve. Pra nga të gjithë ne”, thuhet në reagimin e VV-së.

Kjo parti ka thënë se “nuk ka aktualisht asnjë ligj që e lejon cilëndo institucion të vjelë nga faturat e qytetarëve para të tjera për t’ia dhënë cilësdo kompanie private, pavarësisht a është për panele fotovoltaike, e me erë apo minihidrocentrale”.

“Vendimi i marrë nga ZRRE me 27 nëntor duke caktuar tarifa nxitëse nuk ka bazë ligjore dhe përbën shkelje të rëndë të ligjeve në fuqi, cenon shtetin e së drejtës dhe përligj haraçin që qytetarët janë shtrënguar t’ua paguajnë monopolistëve oligarkik”, mbyllet komunikata e VV-së.