Vasili publikon raportin e qeverisë kanadeze: Ja nga se duhet të ruhen turistët në Shqipëri - Gazeta Express

Gazeta Express

17/04/2019 15:00

Me i fundit

Vasili publikon raportin e qeverisë kanadeze: Ja nga se duhet të ruhen turistët në Shqipëri

Gazeta Express

17/04/2019 15:00

Ish-deputeti i LSI-së, Petrit Vasili ka publikuar një raport të qeverisë Kanadeze, e cila udhëzon turistët e saj të kenë kujdes në udhëtimet e tyre në Shqipëri, pasi rrezikojnë të bien pre grabitjeve të ndryshme.

Sipas Vasilit, Kanadaja tregon se në çfarë kaosi është zhytur vendi ynë.

“Kandaja tregon qarte se ne ç’kaos, pasiguri dhe mjerim e ka zhytur qeveria Shqiperine.

Lexojeni vete dhe perbuzni shkruesit e paguar, se fshati qe duket nuk do as kallauz dhe as zvarranike mediatike te mocalit te pushtetit.

Qeveria e Kanadasë ka përditësuar të dhënat për të gjithë shtetasit e saj që kërkojnë që të udhëtojnë drejt Shqipërisë, duke i paralajmëruar dhe për incidentet që mund t’iu ndodhin në Rinas, referuar grabitjes më të fundit, ku u morën rreth 10 milionë euro. Ndërkohë që raporti i bën jehonë dhe vjedhjeve të zakonshme në mjetet e transportit publik, si dhe vjedhjen e automjeteve, ndërsa mund të themi se të gjitha të dhënat ‘nxijnë’ imazhin e Shqipërisë.

Ja çfare thote konkretisht raporti :

“Krimet e vogla, të tilla si vjedhja nëpër xhepa dhe rrëmbimi i çantave janë të shpeshta, ndodhin veçanërisht në transportin publik dhe në zonat turistike. Vjedhja e automjeteve është e zakonshme.

Vështirësitë ekonomike dhe disponueshmëria e lehtë e armëve të zjarrit rrisin rrezikun e incidenteve të dhunshme, plaçkitjeve dhe ndalimit të makinave.

Pajisjet e vogla shpërthyese janë përdorur në sulme të shenjës truara, duke përfshirë edhe Tiranën. Disa incidente të dhunshme kanë ndodhur gjithashtu në ose pranë Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës.

Këto incidente zakonisht i atribuohen mosmarrëveshjeve të brendshme të një natyre personale, biznesi apo politike. Turistët zakonisht nuk janë në shënjestër, por mund të ndodhin konfrontime të dhunshme midis bandave kriminale të organizuara rivale’, thuhet mes të tjerave në të dhënat për Shqipërinë.

Infrastruktura

Facilitetet turistike nuk janë të zhvilluara mirë, dhe shumë mallra dhe shërbime nuk janë në dispozicion.

Ndërprerjet e energjisë ndodhin shpesh në të gjithë Shqipërinë, në zonat e largëta, si dhe në qytetet kryesore.

Gjithmonë mbani një elektrik dore, ndërsa ecni nëpër rrugë. Verifikoni orarin e ndërprerjeve të energjisë elektrike me autoritetet lokale. Siguroni mirëqenien tuaj gjatë ndërprerjeve.

Kushtet e rrugëve dhe siguria rrugore janë të dobëta në të gjithë vendin. Rrugët kryesore janë të kalueshme, por rrugët dytësore shpesh mbahen keq.

Në dimër, mund të hasni në kushtet e rrezikshme të dëborës dhe akullit në rrugët malore të mirëmbajtura në veri dhe juglindje të Shqipërisë. Ndërprerjet e energjisë mund të ndikojnë ndriçimin e rrugëve dhe sinjalet e trafikut.

Shoferët janë jashtëzakonisht agresivë dhe të pamatur dhe këmbësorët shpesh gjenden duke ecur përgjatë anëve të rrugëve, duke përfshirë rrugët kryesore. Përdorni një mjet me katër rrota, madje edhe në qendrat urbane. Inspektoni automjetet me qira tërësisht dhe sigurohuni që kompania të jetë në dispozicion për të ndihmuar në rast të problemeve mekanike. Planifikoni me kujdes udhëtimin tuaj jashtë kryeqytetit”, thekson Vasili.