Toka po rrotullohet më shpejtë si pasojë e ngrohjes globale? - Gazeta Express

Mistere

Gazeta Express

12/05/2019 21:19

Toka po rrotullohet më shpejtë si pasojë e ngrohjes globale?

Mistere

Gazeta Express

12/05/2019 21:19

Toka do të fillojë të rrotullohet shpejt pasi ndryshimet klimatike përshpejtohen dhe situata do të përkeqësohet, shkencëtarët kanë pretendime tronditëse.

Derisa planeti po nxehet gjithnjë e më shumë, masa e Tokës do shpërndahet dhe do e bëjë Tokën që të rrotullohet më shpejtë, duke iu shtuar problemeve dhe sfidave të ngrohjes globale.

Nivelet e rritura të dioksidit të karbonit në atmosferë nxisin globin dhe si rezultat kapërcimet polare të akullit shkrihen. Me kufoma më pak të ngrira në veri dhe në jug, masa e planetit do të jetë paksa e pacaktuar pasi mbetjet do të udhëtojnë në oqean, duke shkaktuar që nivelet e detit të rriten.

Shpërndarja e masës në të gjithë globin do të bëjë që planet të përshpejtohet.

Felix Landerer i Institutit Max Planck për Meteorologji në Hamburg, Gjermani, tha: “Mendoni për një patinator akulli që po rrotullohet.”

“Kur ju shtrini krahët tuaj ju ngadalësoni, dhe kur t’i sillni krahët më pranë trupit tuaj ju rrotulloheni më shpejt”.

Në këtë analogji, Toka po i vendos armët në belin e saj, apo ekuatorin, duke shkaktuar që globi të rrotullohet më shpejt.

Shkencëtarët parashikojnë se deri në 2200, gjatësitë e ditës do të jenë 0.12 milisekonda më të shpejta.

Ndërsa kjo duket e parëndësishme, ajo shton deri në një vit dhe mund të përkeqësojë ndryshimet klimatike.

Një rotacion më i shpejtë do të thotë më shumë energji do t’u jepet cikloneve dhe uraganeve, të cilat tashmë janë duke u forcuar.

Steve Hench, një shkencëtar kompjuterik dhe fizik në pension në Laboratorin Kombëtar të Los Alamos, shkroi në Q + A Quora: “Efekti coriolus, i cili është ndikimi i rrotullimit të tokës në lëvizjen e rrymave atmosferike dhe oqeanike në shkallë të gjerë do të ishte më e fortë . Kjo mund të rezultojë në sjellje më intensive dhe më të vogla të ciklonit. “

Peter Hoëell, i cili ka diplomuar në kimi dhe ka punuar si fizikant për 10 vjet, shtoi: “Efekti coriolis do të ishte më i fortë, që me siguri do të thotë erëra më të forta tregtare dhe ciklonë më të theksuar, megjithëse mund të ketë një faktor tjetër kufizues.

“Një efekt anësor i mundshëm i kësaj do të ishte gjithashtu se transferimi i rrymave të oqeanit dhe ajrit do të ishte më pak në gjendje të lëvizte nga rajonet ekuatoriale në polare, duke bërë latitudat e larta shumë më të ftohta dhe tropikët edhe më të nxehta”./Express/