Tjetër memorial tek Kodrat e Liqenit, këtë herë për hebrenjtë - Gazeta Express

Ballina

Gazeta Express

20/08/2019 20:33

Tjetër memorial tek Kodrat e Liqenit, këtë herë për hebrenjtë

Ballina

Gazeta Express

20/08/2019 20:33

Shqipëria është një nga të paktat vende që gjatë luftës së Dytë Botërore i hapi derën hebrenjve që ndiqeshin nga nazistët dhe fashistët.

Por ndërsa të gjithë hebrenjtë e ardhur në Shqipëri mundën ti shpëtojnë Holokaustit, miliona të tjerë në Evropën e pushtuar humbën jetën dhe pronat e tyre.

Ndaj në kujtim të atyre hebrenjve që humbën jetën në Evropën e atyre viteve të errëta dhe në nderim të atyre qytetarëve shqiptar që hapën shtëpitë e tyre të varfra për ti strehuar dhe mbrojtur, Tirana do të ketë një memorial në Kodrat e Parkut të Madh të Liqenit Artificial.

Memoriali përbëhet nga pllakada me të njëjtin mesazh në gjuhën angleze, hebreje dhe shqip. “Ky monument ngrihet për të kujtuar dhe nderuar gjashtë milion hebrenjtë e Evropës që u vranë si dhe qytetarët e Shqipërisë, që vepruan me vetëmohim për të mbrojtur hebrenjtë në një kohë kur pjesa tjetër e botës nuk i mbronte”, thuhet ndër të tjera në këtë mesazh.

Asnjë hebre i vetëm nuk humbi jetën në Shqipëri për shkak të guximit atyre qindra familjeve shqiptare që i morën dhe i strehuan në shtëpitë e tyre dhe kodit të “Besës” së shqiptarit.

Ky memorial vjen pak ditë pas zhurmës së shkaktuar për ngritjen po në këtë zonë të një pllakate për të rënët e grushtit të shtetit në Turqi.