Thartirat e lukthit gjatë shtatzënisë: Cilat janë shkaqet që sjellin tek urthi - Gazeta Express

Thartirat e lukthit gjatë shtatzënisë: Cilat janë shkaqet që sjellin tek urthi

Gazeta Express

19/05/2019 10:07

Gratë shtatzëna, zakonisht zhvillojnë thartira një çrregullim që përfshin një ndjenjë djegëse në gjoksEdhe pse mund të ndodhë në çdo moment gjatë shtatzënisë, thartirat ndodhin më shpesh në tremujorin e parë.

Gratë shtatzëna mund të vuajnë nga urthi ose thartirat, teksa mitra është në rritje ku mund të bëjë presion mbi stomakun shkruan medicalnewstoday transmeton gazeta Shneta.

Një nga simptomat kryesore është një ndjesi djegie në mes të gjoksit. Kjo ndodh kur valvula që lidh ezofagun, ose gypin e ushqimit, në stomak dobësohet dhe acidi në stomak dhe përmbajtja rrjedhin përsëri në tubin ushqimor.

Acidi i stomakut është irritues, dhe kjo shkakton ndjenjë djegie në gjoks.

Pse gratë shtatzëna mund të vuajnë nga thartirat?

Gratë shtatzëna kanë më shumë gjasa të marrin urthin për një numër arsyesh.

Së pari, gjatë shtatzënisë, progesteroni i hormoneve sekretohet në sasi më të larta për të mbështetur shtatzëninë. Progesteroni shkakton valvulën që ndan tubin e ushqimit nga stomaku për t’u çlodhur, duke shkaktuar urth.

Përveç kësaj, mitra në rritje fillon të ushtrojë presion mbi stomakun dhe organet e tjera të brendshme në shtatzëninë e mëvonshme. Kjo presion mund të shtyjë edhe ushqimin dhe acidin e stomakut në tubin e ushqimit.

Parandalimi

Parandalimi i urthit është mënyra më e mirë për ta menaxhuar atë. Disa ushqime ose pije priren të shkaktojnë simptomat. Shmangia e atyre ushqimeve mund të ndihmojë për të parandaluar siklet e që lidhen me urth- këto janë:

-Frutat agrume, si portokalli dhe  grejpfruti;

-Kafeina;

-Pije të gazuara, ose soda;

-Ushqime me yndyrna;

-Ushqime me erëza;

-Domate;

-Cokollatë;

Përveç shmangies së këtyre ushqimeve, qëndrimi i drejtë për të paktën 20 deri në 30 minuta pas ngrënies mund të parandalojë që përmbajtja e stomakut të mbështetet në tubacion ushqimor.

Pirja e një gote qumësht mund të ndihmojë për të zvogëluar simptomat. Qumështi i cili përmban më pak yndyrë preferohet në këto raste.