Të fshehur brenda kutive të kartonit, historia e trishtë e emigrimit të 4 shqiptarëve drejt Britanisë


Gazeta Express
22 Korrik 2019 14:00

Në lidhje me emigrimin e shqiptarëve drejt Britanisë shkroi sërish gazeta e madhe “Daily Mail”.

Ajo sjell historinë e dhimbshme të katër shqiptarëve që janë trafikuar brenda kutive të kartonit, ndërsa shkruan se kanë paguar nga 700 Euro.

“Katër emigrantë shqiptarë u gjetën të regjistruar brenda kutive të mëdha të kartonit në anën e pasme të një furgoni të lidhur për Dover. Rojet kufitare ndaluan furgonin, i cili po udhëtonte nga Frankfurti në Derby, në Calais para se të kalonte Kanalin në Britani të Madhe. Më vonë doli se burrat kishin paguar më shumë se £ 600 (700 euro) secili për një bandë të trafikimit të njerëzve, një prej të cilëve tani është burgosur”, shkruan daily mail.

Vladimir Tollumi, 39 vjeç, ishte një nga katër njerëz që trafikonin emigrantë të paligjshëm në Britani. Tollumi ndodhej në Britani në mënyrë të ligjshme.

Por tani ai përballet me dëbimin pasi u dënua me 40 muaj burg.

Tollumi u shpall fajtor për kontrabandim të njerëzve nga një vend jo anëtar në një shtet anëtar të BE-së.

Prokurorja Sarah Slater tha për Derby Croën Court se operacioni kundër kontrabandimit të njerëzve ishte përfunduar më datë  22 maj 2017.  Ajo tha: ‘Rreth orës 5 në anën franceze të kufirit, një kamion që udhëtoi nga Frankfurti u ndalua nga zyrtarët e kontrollit kufitar. ‘Shoferi u pyet për të hapur pjesën e pasme të saj dhe brenda ishin gjashtë kuti të vulosur me kasetë blu. “Ato u hapën dhe brenda tyre ishin katër shqiptarë, të cilët u krijuan, duke u trafikuar në MB me mjete të paligjshme”.

Tollumi u identifikua dhe u zbulua se pas tyre qëndron një grup i trafikimit të njerëzve. Tre të tjerë nuk janë gjurmuar. Për rastin, Tollumi u shpall fajtor për kontrabandim të njerëzve nga një vend joanëtar në një shtet anëtar të BE-së. Jane Cochran e Krimit Ekonomik e Financiar deklaroi në gjyqin e Tollumit se ai ishte pjesë e një ndërmarrjeje kriminale.

Hetimet zbuluan se Tollumi ishte përpjekur që të mos linte gjurmë dhe të mos kapej nga autoritetet britanike, por ato dështuan. Qindra telefonata që ai kishte bërë ishin dukshëm për trafik qëniesh njerëzore. “Kontrabanda e njerëzve është një tregti që është e motivuar nga fitimi financiar, duke prekur njerëzit që janë të dëshpëruar. Zyrtarët tanë specializohen në prishjen e këtij lloji të krimit të imigracionit dhe nuk do të hezitojnë t’i sjellin përgjegjësit para gjykatave. Avokati i Tollumit Edëard Henry QC u shpreh se ai nuk duhej dënuar, por sifoqoftë klienti i tij mori dënim me burg.

Edhe pse Vladimir Tollumi kishte ardhur në Britaninë e Madhe që në vitin 2004 dhe iu dha e drejta për të qëndruar, ai ka humbur tashmë këto të drejta, për shkak të përfshirjes në afera korruptive kriminale.

Te fundit


Kthehu lart