Si t'i njohim shenjat e çrregullimit të lëvizjes? - Gazeta Express
string(47) "si-ti-njohim-shenjat-e-crregullimit-te-levizjes"

Shneta

Gazeta Express

05/02/2023 15:58

Si t’i njohim shenjat e çrregullimit të lëvizjes?

Shneta

Gazeta Express

05/02/2023 15:58

Diskinesia Tardive (TD) është një lloj i rrallë i çrregullimit të lëvizjes që shkaktohet nga marrja e medikamenteve të caktuara për periudha të gjata kohore.

Këto përfshijnë agjentë antiparkinson, barna që bllokojnë receptorët e dopaminës si antipsikotikët dhe lloje të tjera medikamentesh, të tilla si medikamentet e përdorura për trajtimin e çrregullimeve të lëvizjes dhe medikamente të caktuara kundër të përzierave.

Lexo Edhe:

Antipsikotikët, të cilët përdoren për të ndihmuar në trajtimin dhe menaxhimin e psikozës që lidhet me skizofreninë, çrregullimet depresive dhe kushte të tjera, janë ndër barnat më të zakonshme që lidhen me zhvillimin e TD.

Nëse po përjetoni lëvizje të pazakonta, të pavullnetshme, është e rëndësishme të shihni një mjek për diagnozë dhe trajtim. Trajtimi do të ndryshojë në bazë të faktit nëse jeni duke marrë gjithashtu një ilaç që dihet se shkakton TD.

Cilat janë shenjat e TD?
Shenjat e hershme të TD mund të përfshijnë zona të fytyrës tuaj. Këto përfshijnë buzët, gjuhën dhe nofullën. Për shembull, mund të nxirrni gjuhën jashtë, të thithni buzët ose të bëni shprehje fytyre grimasore pa e menduar.

Simptomat e hershme janë të pavullnetshme dhe mund të jenë të përsëritura në natyrë. Në fazat e fundit të TD, lëvizjet e pavullnetshme mund të bëhen më të shpeshta dhe madje mund të bëhen konstante.

Cilat janë simptomat më të zakonshme të TD?
Simptomat e zakonshme të TD përfshijnë:
grimasa e fytyrës
duke nxjerrë gjuhën në një lëvizje të shpejtë
duke bërë lëvizje të gojës si peshku
lëvizje të shpejta, dridhëse të krahëve ose këmbëve
lëvizje të ngadalta, rrotulluese të krahëve ose këmbëve, si dhe qafës ose fytyrës

Si të njohim TD?
Nëse po përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme, merrni parasysh nëse po merrni medikamente të caktuara, për çfarë janë përshkruar dhe sa kohë i keni përdorur ato. Doza më të larta të agjentëve të receptorit të dopaminës mund të rrisin gjithashtu rrezikun.

TD është më e zakonshme tek njerëzit me skizofreni për shkak të llojeve të medikamenteve të lidhura me to. Bllokuesit e receptorit të dopaminës mund të shkaktojnë sinjalizim të parregullt në tru, gjë që më pas çon në lëvizjet e pakontrollueshme që lidhen me TD.

Jo të gjithë me skizofreni, gjendje të shëndetit mendor ose çrregullime neurologjike do të zhvillojnë TD. Por nëse keni ndonjë nga këto kushte, është e rëndësishme të flisni me një mjek nëse ndonjë nga medikamentet tuaja rrit rrezikun e TD.

Rreziku është gjithashtu më i madh te njerëzit që kanë marrë disa ilaçe të receptorit të dopaminës për periudha të gjata kohore, zakonisht gjatë disa viteve.

Cilat janë shenjat paralajmëruese për TD?
TD është i njohur për lëvizjet e pazakonta që prekin kryesisht pjesën e sipërme të trupit. Por një tjetër shenjë kyçe është se këto lëvizje janë gjithashtu të pakontrollueshme dhe të përsëritura.

Ju mund të jeni të vetëdijshëm se po bëni shprehje grimase, për shembull, por nuk mund të mos i kontrolloni ato.

Cilat barna mund të shkaktojnë TD?
Ndërsa një numër i antipsikotikëve të gjeneratës së parë (“tipike”) dihet se shkaktojnë TD, ka barna që bllokojnë receptorët e dopaminës që mund të rrisin rrezikun gjithashtu. Më poshtë janë llojet e barnave që mund të shkaktojnë TD që mund të dëshironi të diskutoni me një mjek:

Agjentët antikolinergjikë: Këto mund të përdoren për të trajtuar sëmundjen e Parkinsonit, sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD), inkontinencën dhe një sërë kushtesh të tjera.

Antikonvulsantët: Këto përfshijnë ilaçe kundër konvulsioneve të përdorura për trajtimin e epilepsisë.

Ilacet kundër depresionit: Ndonëse nuk është e zakonshme, TD mund të ndodhë nga përdorimi afatgjatë i frenuesve selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRI) dhe frenuesve të monoamine oksidazës (MAOIs).

Antiemetikë: Kjo klasë barnash ndihmon në trajtimin e të përzierave dhe të vjellave.

Agjentët antiparkinson: Këto përfshijnë ilaçe afatgjata dhe me doza më të larta.

Antipsikotikët: Rreziku i TD është më i madh me format e gjeneratës së parë të këtyre barnave.

A fillon TD papritmas?
Ndryshe nga efektet e tjera anësore të ilaçeve, TD tenton të zhvillohet gradualisht me trajtim afatgjatë që përfshin bllokuesit e receptorëve të dopaminës. Ky është veçanërisht rasti me përdorimin e zgjatur të antipsikotikëve tipikë.

Ndërsa simptomat e TD mund të duket se fillojnë papritur, zakonisht ka shenja të hershme të kësaj gjendje që mund të kalojnë pa u vënë re në fillim. Për shembull, lëvizjet e pakontrollueshme të gjuhës mund të refuzohen derisa të përkeqësohen dhe ju të filloni të përjetoni edhe lëvizje të tjera të pavullnetshme.

Rrallë, TD mund të zhvillohet pas përdorimit afatshkurtër të bllokuesve të receptorëve të dopaminës.

TD është i njohur për shkaktimin e lëvizjeve të pazakonta dhe të pakontrollueshme që mund të jenë gjithashtu të përsëritura. Ndërsa fytyra dhe busti i sipërm janë zakonisht zona të prekura të trupit, TD mund të shkaktojë simptoma edhe në ekstremitetet e poshtme.

Nëse jeni të shqetësuar për simptomat e mundshme të TD ose po merrni aktualisht agjentë bllokues të receptorëve të dopaminës që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kësaj gjendjeje, është e rëndësishme të flisni me një mjek. Ata mund t’ju ndihmojnë të vlerësoni planin tuaj aktual të trajtimit dhe ta modifikoni nëse është e nevojshme.