Si të njohim letrën higjienike që është më cilësore? - Gazeta Express
string(51) "si-te-njohim-letren-higjienike-qe-eshte-me-cilesore"

Si të njohim letrën higjienike që është më cilësore?

Fun

Gazeta Express

20/07/2023 23:13

Letra e bardhë higjienike që ne të gjithë përdorim mund t’i bëhet e shkuar, pasi gjatë përpunimit përfundimtar të saj përdoren kimikate të shumta që janë shumë të dëmshme për shëndetin, sidomos kur bëhet fjalë për zonën intime të një gruaje.

Në vend të letrës së bardhë të zbardhur me klor, njerëzit në mbarë botën po zgjedhin për letër higjienike të shëndetshme që nuk është e zbardhur me klor, nuk ka kimikate të shtuara dhe nuk riciklohet – por ka ngjyrën natyrale dhe të pacenuar të celulozës sepse është bërë prej saj.

Lexo Edhe:

Cili është ndryshimi midis letrës higjienike të bardhë dhe të shëndetshme, të pazbardhur?

Dallimi më i rëndësishëm midis letrës higjienike të zbardhur dhe të pazbardhur është se klori përdoret për të zbardhur letrën që përdorim më së shumti sot, dhe formaldehidi përdoret për fuqi më të madhe absorbuese. Për shkak të klorit, letra është krejtësisht e bardhë dhe duket e pastër, por i njëjti klor mund të jetë shumë i rrezikshëm, sepse derivatet e tij shkaktojnë sëmundje serioze, si dhe defekte riprodhuese dhe zhvillimore. Meqenëse klori mund të jetë i dëmshëm, këshillohet ta shmangni atë sa herë që është e mundur – nga produktet e pastrimit deri te letra e zbardhur. Disa studime kanë treguar se edhe disa letra higjienike me aroma dhe ngjyra mund të shkaktojnë acarim dhe reaksione alergjike.

Ndryshe nga letra higjienike e bardhë, letra higjienike e pazbardhur ka ngjyrën e saj natyrale kafe, është bërë nga celuloza e pastër dhe është e sigurt për të gjithë familjen, sepse nuk ka kimikate të shtuara. Kjo është arsyeja pse prindërit zgjedhin masivisht letër higjienike celuloze për fëmijët e tyre, sepse nuk kanë frikë se do të dëmtojë lëkurën delikate të fëmijës. Ato janë të biodegradueshme dhe të qëndrueshme dhe si të tilla përfaqësojnë kthimin e njeriut në natyrë, si dhe zgjedhjen më të sigurt në jetën tonë të përditshme.

Si të dalloni letrën e shëndetshme higjienike në një dyqan?

Letra dhe fshirëset e shëndetshme të higjienës dallohen nga fakti se janë kafe, kështu që ngjyrat natyrale të celulozës ruhen, nuk përmbajnë parfume apo alergjenë dhe as nuk është përdorur klor në përpunimin e tyre. Këto letra higjienike nuk e kanë humbur rehatinë e tyre, janë jashtëzakonisht të buta dhe të lehta për t’u përdorur. Ndryshe nga letra e ricikluar, letra higjienike e pazbardhur është 100 për qind natyrale dhe paketimi i saj thotë se është bërë nga 100 për qind celulozë.

Sa të rrezikshëm janë peshqirët e bardhë që përdorim në kuzhinë?

Shqetësimi për pasojat që mund të kenë pecetat e bardha tek ne në përdorimin e përditshëm është veçanërisht i theksuar kur bëhet fjalë për pecetat, sepse më së shumti i përdorim në kuzhinë, kur përgatisim ushqim për veten dhe familjen. Njohuria se pecetat e bardha trajtohen me kimikate ka shqetësuar konsumatorët në mbarë botën, kështu që ngadalë të gjithë po kthehen drejt pecetave më të shëndetshme – ato që nuk janë të bardha si bora, por në ngjyrën e tyre të pacenuar, të pazbardhur, natyrale, ngjyrën e celulozës.

Trendi i ri botëror i produkteve të gjelbra, të shëndetshme

Trendi i qëndrueshmërisë, ruajtjes së natyrës dhe ruajtjes së shëndetit të njeriut duket se më në fund ka kaluar te letrat e higjienës dhe peshqirët, të cilat janë përditë të pranishme në jetën e çdo njeriu në planet dhe nëse nuk janë “të shëndetshëm”, mund të jenë të rrezikshëm dhe të kthehen kundër brezave të ardhshëm.

Ky revolucion i vërtetë në fushën e prodhimit të letrës higjienike dhe pecetave të letrës ishte i domosdoshëm, por duke qenë se rreth tij nuk kishte bujë, thuajse nuk vumë re që prodhuesit, pas apeleve të shumta të mjekëve, të vënë në vend të parë shëndetin e njerëzve.