Doni zgjidhje për ushqime të shijshme dhe të sigurta? Tani mundeni! - Gazeta Express

11/01/2019 16:06

Me i fundit

Doni zgjidhje për ushqime të shijshme dhe të sigurta? Tani mundeni!

11/01/2019 16:06

Çfarë saktësisht janë ushqime të modifikuara gjenetikisht?

Ushqimet e modifikuara gjenetikisht janë kur një gjen futet në një organizëm që normalisht nuk gjendet në atë produkt. Gjeni zakonisht është nga një virus ose baktere dhe është projektuar për të ndryshuar mënyrën se si rritet ai ushqim. Besohet se ky gjenë mund të ndryshojë kodin gjenetik në bimë ose kafshë dhe t’i bëjë ata më rezistent ndaj dëmtuesve ose gjëra të tjera që do t’i vrisnin apo do t’i dëmtonin, gjithashtu do të bëj që të rritet apo piqet më shpejt, dhe një ashtu do t’a bënte kulturën më produktive që të jep sasi më të madhe të frutit.

Lexo Edhe:

pressing

Pse modifikim gjenetik të produkteve?

Kërkon më pak para për t’a prodhuar, rrjedhimisht  kosto më e lirë e prodhimit, fitim më i lartë.

Më pak herbicide dhe pesticide janë të nevojshme që nënkupton kursim për kompanitë prodhuese.

Sasia e prodhuar nga bima e modifikuar gjenetikisht është  më e madhe se sa bima e trajtuar në mënyrë natyrale.

Pse duhet të jeni kundër ushqimeve të modifikuara gjenetikisht?

Duke përzier gjene nga specie krejtësisht të palidhura, inxhinieria gjenetike nxjerr një mori efektesh anësore të paparashikueshme. Për më tepër, pavarësisht nga lloji i gjeneve që futen, vetë procesi i krijimit të një fabrike gjenetikisht të modifikuar mund të rezultojë në dëmtim masiv të kolateralit që prodhon toksina të reja, alergjin, substanca kancerogjene dhe mangësi të vlerave ushqyese.

Cka janë ushqimet organike apo GMO free?

Sigurisht, shumë njerëz e konsiderojnë faktin se ushqimet organike janë shumë më të shëndetëshme se sa produktet e modifikuara gjenetikisht. Pse është kjo? Ushqimet organike janë shumë më të shëndetëshme për faktin se ato trajtohen në mënyrë natyrale dhe me herbicide, të cilat janë të certifikuara organikisht dhe të cilat kanë një sistem rigoroz të kontrollit.

Kulturat organike nuk përdorin hekzanin toksik. Shumë vajra si sojë, misër dhe kanola përdorin hekzanin për nxjerrjen e vajrave. Hekzani është një neurotoksinë.

Llumi i ujërave të zeza nuk lejohet të përdoret në produktet organike.

Mishrat organike nuk kanë ndonjë hormon rritje që u shtohet atyre. Studimet tregojnë se produktet e mishit me hormone të rritjes mund të ndikojnë negativisht në sistemin kardiovaskular.

Si mund t’i dallojmë produktet organike nga ato të modifikuara gjenetikisht?

Fatmirësisht, akoma ka kompani të cilat janë të ndërgjegjëshme dhe ruajnë shëndetin tonë duke ofruar produkte të cilat nuk janë të trajtuara me modifikim gjenetik.

Njëra nga këto kompani është edhe gjigandi Italian i supermarketeve COOP, i  cili është i themeluar 7 vite para se të themelohet shteti Italian. COOP është markë tregtare që në produktet e veta nuk përdor asnjëherë përbërës të modifikuar gjenetikisht, nuk përdorë vaj palme, nuk përdorë ngjyra artificiale, gjithashtu nuk përdorë yndyrna të hidrogjenizuara, të gjithë këta përbërës janë të dëmshëm për shëndetin tonë dhe të cilët nuk gjenden në produktet COOP.

Vlenë të theksohet se COOP është një nga rrjetet më të mëdha të supermarketeve në Itali dhe i cilësuar si rrjeti më i besueshëm.

COOP tani më është edhe në tregun tonë dhe të gjitha produktet e tyre mund t’i gjeni në rrjetin më të madh të supermarketeve në Kosovë në Super Viva.