Problemet me autizmin në letërsinë e sotme botërore


11/02/2019

I lexoj çdo natë djalit tim adoleshent, i cili ka autizëm të rëndë. Vetëm kohët e fundit ai ka qenë mjaft i qetë për ta toleruar këtë, por është bërë një ritual i kënaqshëm.

Unë nuk jam e sigurt se çfarë kupton ai, megjithatë, ndërsa lexoja kujtimet e Helen Macdonald, “H është për Hawk”, për një vit të vuajtjes së një gruaje, J merrte një pamje të ëmbël në fytyrën e tij.

Gjatë natës ai shqetësohet që unë do të harroj, vjen tek unë dhe kërkon t’i lexoj. Si mësuese, redaktore dhe noveliste, jam një lexuese profesionale.

Duke kërkuar për librin e r, unë kam vënë re një radhës që do i lexoj J-së, kam vënë re një rritje të librave me autizëm në ta. Kjo nuk do të thotë librat për autizmin, por, më tepër, romanet që përfshijnë personazhe të cilët kanë autizëm ose që përdorin simptomat e çrregullimit si një metaforë,ose për të stilizuar gjuhën.

Këto paraqitje më bënë të rishqyrtoja “Sëmundje si metaforë” (1978), vështrimi kritik i Susan Sontag në “shndërrimin letrar” të sëmundjes.

Tuberkulozi, një infeksion mikrobik i karakterizuar nga pështymë dhe kollitje, u bë “sëmundja romantike” e shekullit të 19-të, ethet e saj dhe ngathtësia u shndërruan në kreativitet, bukuri dhe epërsi morale.

Romanet e epokës ishin të populluar me vdekje të bukura të tuberkulozit sa herë që një i pafajshëm meritonte një fund të qetë dhe pa dhimbje.

Me çrrënjosjen virtuale të tuberkulozit në shekullin e 20-të, ajo u tërhoq si një formë dominuese e sëmundjes – në art ashtu si në jetë. Kanceri mbushi boshllëkun, por me metaforë të errët të turpit, shpërfytyrimit të jashtëm, luftës. Ashtu si kanceri dhe si tuberkulozi, autizmi është një kusht, etiologjia e të cilit mbetet kryesisht një mister.
Bruno Bettelheim, në librin e tij me ndikim “Kalaja bosh: autizmi foshnjor dhe lindja e vetes” (1967), fajësoi famëkeqësinë tek “nënat frigoriferike”, emocionalisht të ngrysura dhe mjekët, të cilët rekomanduan që fëmijët me autizëm të ndahen nga nënat e tyre dhe të shkojnë në institucionet përkatëse.

Sontag arriti në përfundimin se mënyra më e mirë për të portretizuar sëmundjen ishte pa metaforë dhe mund të shihet se Bettelheim po shkruante i zhveshur prej metaforës. Por edhe pse botuesit e tij e shpallën atë si një psikolog fëmijësh, ai kishte ndjekur vetëm tre klasa hyrëse të fushës.

Gjurmët e metaforës “nëna e frigoriferit” vazhdojnë në letërsi. Romani postapokaliptik i Cormac McCarthy-it “The Road” (2006) ndodh në një “errësirë të ftohtë autistike”. Njerëzit e romanit të Jonathan Lethemit “The Fortress of Solitude” (2003) krahasohen me mikun e tij të fëmijërisë Arthur: “Ishte një formë autizmi, një dështim në mimikërinë sociale që më kishte larguar nga përshtatjet… Duhet të fshihem në libra.

“Titulli i librit i referohet fshehjes së Supermanit në mbetjet e ngrysura polare të Arktikut dhe, me dashje apo jo, i bën jehonë kështjellës së zbrazët të Bettelheim. Lethem ka cituar autizmin si një burim frymëzimi letrar: “Është evokuar për mua. Jam i joshur prej tij. ” Kohët e fundit, në “Zero K” (2016) të Don DeLillo, një roman i afërt për përpjekjen e hiper-të pasurve për të arritur jetën e përjetshme, një personazh me emrin Xhefri vëzhgon një klasë të fëmijëve me nevoja të posaçme: “Djali në fundi i tryezës i cili nuk mund të prodhojë lëvizjet specifike të motorëve që do të lejonin atë të fliste fjalë që të tjerët mund të kuptonin “dhe” vajza që nuk mund të bënte një hap pa ndjerë ndonjë rrezik të paracaktuar “, duke shtuar, referuar Sontagit, “nuk ka qenë një metaforë.”
Fundi i romanit përmban një fëmijë me sa duket autistik, kur i njëjti personazh, duke hipur në autobusin e Neë York City në muzg, shikon një djalë duke mërmëritur apo bërtitur vazhdimisht. Ndërsa rrezet e fundit të diellit ndriçojnë shtyllat e rrokaqiejve, Xhefri reflekton:” Nuk kisha nevojë për dritën e qiellit. Kam pasur thirrjet e djalit për çudi. ” Kështu autizmi bëhet një metaforë për kuptimin më të lartë njerëzor, një plan transcendent përtej gjuhës. Në romanin e DeLillos “The Body Artist” (2001), një person i rastësishëm shfaqet brenda shtëpisë me qira të artisties së titullit të librit. Gjuha e tij është e kufizuar në grupimet fjalësh absurde dhe përsëritjen e asaj që i është thënë -që është një shenjë dalluese e autizmit.

Në pamundësi për të dalluar edhe emrin e tij, artistja e quan atë “z. Tuttle “, pas një mësuesi nga fëmijëria e saj. Lexuesit shpesh konkludojnë se Z. Tuttle është një fantazmë, një figurë e imagjinatës. Por DeLillo tha se donte që karakteri të ishte real: “një lloj i vdekjes” – ose një hap përtej çdo përpjekjeje njerëzore drejt shprehshmërisë.
Çfarë shprehim ne në fund të fundit? Ndoshta një lloj heshtje. ” Ky autizëm që shpërtheu narrativa konvencionale të familjes bërthamore amerikane ,e bën atë të papërmbajtshëm si një metaforë për streset e jetës nën kapitalizmin e fazës së vonshme. Në “Një ditë në plazh” (2007) të Helen Schulman, një çift i pasur i Manhatanit kujton ditën më të keqe të jetës së tyre: fatkeqësia e 11 shtatorit, që i shkakton ata të ikin nga shtëpia e tyre në qendër të qytetit (në Hamptons) – tashmë në pikën e thyer për shkak të një djali që tregon shenja të qarta të autizmit. Në “Lake Success ” të Gary Shteyngart (2018), diagnoza e autizmit të një djali shkatërron gjithashtu në mënyrë të ngjashme ëndrrat e familjes së elitës së Manhatanit.

Protagonisti lë skenën e një grindjeje me gruan dhe dadon për djalin e tij dhe shkon drejt në stacionin e Greyhound për të nisur një udhëtim në anën tjetër të vendit – një udhëtim në kërkim të një të dashure të vjetër dhe një ëndërr amerikane pa autizëm. Ashtu si Tuberkulozi dhe kanceri para tij, autizmi mund të grumbullojë peshë morale.
Në “Katër shpirtra” të Louise Erdrit (2004), një kolon i bardhë që ka shkatërruar pyjet e pishave të Minesotës dhe ka mashtruar banorët e tij, vazhdon të mbajë flijimin e perandorisë së tij të biznesit, si dhe lindjen e një djali me sytë “të zbrazët”, shumë e idiotizmit “, i cili bën” tinguj “të shëmtuar” dhe nuk mund të “zbutet nga përsëritja e tij e madhe”. Këtu është shpërfytyrimi i një sëmundjeje neurobiologjike. Tek « Lake Success » protagonisti përfundimisht kthehet në shtëpi tek djali i tij dhe autizmi bëhet një mjet për rritjen shpirtërore të babait.

Pyes veten pse mënyra e përdorimit të autizmit tek këta libra është aq e gabuar. Kur është fjala për autizmin që shfaqet në krijimtarinë letrare, unë instinktivisht ndjej nevojën për të mbrojtur djalin tim nga këto portretizime. Ai nuk është një mallkim ose një alien.
As një qenie pa emocione dhe botë të brendshme. Si shkrimtare, e kuptoj absurditetin e përpjekjes për të vendosur kufizime mbi atë që mund dhe nuk mund të shkruhet. Keats përkufizoi aftësinë negative si aftësi e artistit për të përvetësuar një përvojë ose ide në art, edhe nëse ai nuk e ka përjetuar atë vetë; pa të, nuk do të kishim asnjë element fantastik historik, as “Madame Bovary”, as “Kronikat Marsiane”.

Thelbi i çështjes është se me autizmin shpesh ka, jo metaforikisht, por fjalë për fjalë, një mungesë zëri, që e bën personin një tabula rasa në të cilën një shkrimtar mund të shkruajë dhe të projektojë pothuajse çdo gjë: Autizmi është një dhuratë, mallkim, super inteligjenca, vonesa mendore, mistik, i neveritshëm, makthi më i keq i prindit. Si një shkrimtare, them të shkoj përpara dhe shkruaj atë që dëshiroj.

Si prind, kjo më duket e tmerrshme, duke pasur parasysh mënyrën se si neurotipikët projektojnë ndjenja të rreme mbi veprimet e të tjerëve çdo ditë. Me këtë ndërgjegje të ndarë, unë jam pafundësisht mirënjohëse për “The Reason I Jump” (2013), një libër nga Naoki Higashida, një japonez me autizëm, i cili është joverbal dhe i fshehur nga sjelljet që do të bënin etiketimin sipas standardeve konvencionale , si djali im, “funksionim i ulët”.

Nëna e Higashidës krijoi një rrjet të veçantë alfabetësh që përfundimisht i lejoi djalit të saj të komunikonte duke treguar. Ndërsa ishte ende një adoleshent, ai shkroi “Arsyeja që shkoj unë”, duke e përshkruar atë që ndjehet nga dikush që ka autizëm.
 Libri erdhi në botën angleze duke u zbuluar dhe përkthyer nga japonezët nga romani David Mitchell dhe bashkëshortja e tij, KA Yoshida, të cilët kanë një djalë me autizëm. Mitchell shkroi se ” Arsyeja që shkoj unë ” konsolidoi gruan time dhe dyshimet e mia se në fakt, njerëzit me autizëm ndjejnë atë që bëjnë të tjerët. Ata thjesht nuk mund të tregojnë se e ndiejnë këtë.

“Ky libër është perspektiva e një autori të vetëm, jo një tekst, por jam mirënjohës për zërin e fituar nga Higashida:” Ju nuk mund ta gjykoni një person sipas pamjes së tyre.
 Por sapo e njihni veten e brendshme të personit tjetër, të dy mund të jeni shumë më afër. Nga këndvështrimi juaj, bota e autizmit duhet të duket si një vend thellësisht misterioz. Pra, ju lutem, kurseni pak kohë për të dëgjuar atë që kam për të thënë. ” Djali im, J, ka një buzëqeshje të bukur dhe të ngrohtë.

Ai gjithashtu bërtet për asnjë arsye të veçantë. Ai qesh me zë të lartë në kohë “të papërshtatshme”. Ai vazhdimisht kërcen lart e poshtë dhe e quan atë “vallëzim”. Ai më ka goditur mua dhe burrin tim dhe ka goditur veten gjithashtu. Gjuha e tij e çrregulluar është një efekt neurologjik. Mosfunksionimi i neuroneve pasqyruese në trurin e tij nuk e bëjnë atë një “dështim në imitimin shoqëror”.

Zhurma dhe stresi i bisedës së zakonshme mund të shkaktojnë që ai të mbyllet, por kurrë nuk do të thoja se ai është i ftohtë ose i mungojnë emocionet ose preferon të qëndrojë i mbyllur brenda vetes. Unë nuk e di se çfarë mendon J, por e di se ai po mendon. Sontag shkruante me lëvizje të ankthit të përjetuar nga pacientët e kancerit në një kulturë, ku një sëmundje e trullosur gjithashtu shoqërohet me turp.

Tani që djali im duket se e shijon kur i lexoj atij, shpresoj ta prezantoj atë me një shumëllojshmëri të librave, duke qenë e kujdesshme për të shmangur ato që e zvogëlojnë përvojën e tij – dhe, për më tepër, vetë atë – në një ndërtim letrar.

/Ny Times, përshtati për “TemA Javore” Diona Çeço

Artikull i sponsoruar

Te fundit nga kategoria


Kthehu lart