SHBA sjell "makinën e të vërtetës" në Tiranë, kush do të testohet - Gazeta Express

SHBA sjell “makinën e të vërtetës” në Tiranë, kush do të testohet

Ballina

Gazeta Express

22/11/2019 22:57

Ata që duan të bëhen pjesë e Byrosë Kombëtare të Hetimit do të duhet të kalojnë makinën e së vërtetës.

Qeveria e Shteteve të Bashkuara ka dhuruar 5 paketa të kontrollit poligraf që do të përdoren nga poligrafë të trajnuar nga Shtetet e Bashkuara, të cilët do të kryejnë testimet e aplikantëve për Byronë Kombëtare të Hetimit.

Ideja sipas Ambasadës Amerikane është që ndihmohet në ruajtjen e standardeve më të larta të integritetit. 

Këtë javë, Byroja Kombëtare e Hetimit (BKH) hodhi një tjetër hap përpara drejt ngritjes së saj me dhurimin e pesë paketave të kontrollit poligraf nga qeveria e Shteteve të Bashkuara për Ministrinë e Brendshme. Pajisjet do të përdoren nga poligrafë të trajnuar nga Shtetet e Bashkuara, të cilët do të kryejnë testimet e aplikantëve për Byronë Kombëtare të Hetimit, për të ndihmuar në ruajtjen e standarteve më të larta të integritetit.

Dhurimi dhe certifikimi i poligrafëve është pjesë e një program dhjetë javor, financuar nga Byroja e Departamentit të Shtetit për Çështjet Ndërkombëtare të Zbatimit të Ligjit dhe Luftës ndaj Drogës nëpërmjet Programit Ndërkombëtar të Ndihmës për Trajnime në Hetimet Penale (ICITAP). Drejtori i Përgjithshëm dhe ekipi menaxhues i Shërbimit të Çështjeve të Brendshme dhe Ankesave (SIAC) – organizata që do të punësojë shqyrtuesit e poligrafeve – iu bashkuar drejtuesit të programit ICITAP dhe drejtueses së INL në Shqipëri për ceremoninë e dorëzimit të pajisjeve.“-shkruhet ne njoftimin e ambasades se SHBA.