Reagon Jahjaga: Ajo që bëri Brovina është gërditshme dhe jo njerëzore - Gazeta Express

Reagon Jahjaga: Ajo që bëri Brovina është gërditshme dhe jo njerëzore

Gazeta Express

16/05/2019 16:33

Ndaj veprimit të deputetes Flora Brovina e cila publikoi një fotografi ku shihet se si disa kriminelë serbë dhunojnë në mënyrë çnjerëzore një grua shqiptare nga Kosova, ka reaguar edhe ish-presidentja Atifete Jahjaga, duke thënë se një veprim i tillë është një goditje e rëndë për mijëra të mbijetuara të dhunës seksuale.

Sipas Jahjagës një veprim i tillë i deputetes së PDK’së është i gërditshëm dhe neveritshëm.

Ish-presdientja thotë që një veprim i tillë cenon rëndë privatësinë e viktimës, dhe është një traum për të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë.

Reagimi i plotë:

 Një goditje e rëndë u është bërë sot mijëra të mbijetuarve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë me publikimin e pamjeve që tregojnë dhunimin e një gruaje nga forcat ushtarake serbe gjatë luftës! Është e gërditshme, e neveritshme, dhe e turpshme se si një depuetete e Kuvendit të Kosovës, e cila dikur ngriste dorën kundër të drejtave të grave e burrave të dhunuar seksualisht gjatë luftës në Kosovë, sot shfrytëzoi pikërisht godinën e Kuvendit për të publikuar para mediave një fotografi që thuhet se dokumenton aktin e dhunimit të një gruaje shqiptare nga tre ushtarë serbë.

Veprimi i deputetës është joetik, joligjor, e jonjerëzor! Publikimi fotografisë cenon rëndë privatësinë e viktimës dhe mund të çojë në zbulimin e identitetit të një dëshmitareje potenciale të krimit që Serbia ka kryer ndaj popullit tonë. Publikimi i asaj fotoje ri-traumatizon viktimën dhe të gjithë të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë dhe dekurajon të mbijetuarit që të dalin përpara me të vërtetën mbi krimin që është kryer mbi trupat e tyre.

Publikimi i fotografisë është një goditje e rëndë për dinjitetin e gruas që shihet në fotografi dhe është një goditje e rëndë për luftën tonë për drejtësi për mijëra gra e burra që u bënë cak i një fushate të egër të dhunimit seksual që Serbia kreu në Kosovë gjatë luftës së 1998-1999 për ta spastruar Kosovën etnikisht nga shqiptarët!

U bëjë thirrje mediave që të largojnë fotografinë nga platformat e tyre për të mos e dëmtuar viktimën edhe më shumë! U bëjë thirrje autoriteteve të drejtësisë që të hetojnë këtë veprim dhe të veprojnë në përputhje me ligjin!

Të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë nuk janë vegla që mund t’i përdorni për spektaklet e juaja politike!