Pronarët e Iphonëve mund të padisin Apple për monopolizimin e App Store


Gazeta Express
14 Maj 2019 21:37

Një grup i përdoruesve të Iphonëve që akuzojnë kompaninë apple për thyerje të rregullave të antitrustit mund të padisin kompaninë. Kështu tha Gjykata Supreme të hënën. Ata thonë që App Store i Apple është një monopol.

Gjykatësja Brett Kavanaugh, me vendim të mazhorancës, tha që kur “shitësit me pakicë angazhohen në sjellje të paligjshme antikonkurruese që dëmtojnë konsumatorët”, njerëzit që blejnë ato kompani kanë të drejtë të kërkojë llogari nga bizneset.

“Kjo është arsyeja që kemi ligjin antitrust”, tha gjykatësja Kavanaugh.

Gjykata Supreme nuk e akuzon kompaninë Apple direkt për thyerje të ligjit antitrust, por thotë që klientët kanë të drejtë të padisin kompaninë për sjellje monopolistike, pasi që blejnë aplikacione direct nga Apple.

Ky vendim do ketë implikime më të mëdha për kompanitë e teknologjisë që operojnë njejtë  si dyqane të internetit.

“Defenitivisht kjo bën kompanitë e teknologjisë që të rishikojnë ligjin antitrust kur ato të marrin vendime për shitje të aplikacioneve.|, thotë Gene Kimmelman.

Rasti buron nga një padie klasës së aplikacionit 2011 duke marrë një prerje prej 30% të shitjeve të aplikacioneve, Apple ka inkurajuar zhvilluesit e aplikacioneve që të rrisin çmimin e tyre si përgjigje. Konsumatorët kanë përdorur praktikën, padinë e pretenduar, sepse nuk u lejon klientëve të shkarkojnë aplikacione nga ndonjë burim tjetër përveç iTunes App Store. Ndryshe nga Android, klientët e iOS mund të marrin aplikacione vetëm nga ai burim zyrtar, që Apple thotë se shërben si një kontroll i cilësisë për të përdorur kërcënimet e sigurisë dhe aplikacionet që shkelin kushtet e shërbimit të kompanisë.

Apple (AAPL) argumentoi se pronarët e iPhone nuk kanë të drejtë të saj sepse Apple është një ndërmjetës. Por Gjykata e Lartë konstatoi se pronarët e iPhone kanë një marrëdhënie të “blerësit të drejtpërdrejtë” me Apple dhe mund t’i nënshtrohet një të mëparshmi si Illinois Brick.

Do të kisha penguar mundësinë për të kërkuar ndihmë nga monopolistët e dyshuar.

“Vizatimi i linjës së Apple nuk ka shumë kuptim, veçse si një mënyrë për ta larguar Apple nga ky dhe paditë e ngjashme”, tha opinioni.

Apple tha se është e bindur se në fund do të mbizotërojë në rastin tani që mund të vazhdojë.

“App Store nuk është monopol nga çdo metrikë”, tha kompania në një deklaratë.”Zhvilluesit vendosin çmimin që duan për aplikacionin e tyre dhe Apple nuk ka rol në këtë.”

Kompania gjithashtu zhvilloi TV të zgjuar, sisteme operative rivale dhe lojëra konsolesh. Por konsumatorët që sjellin rastin të shënojnë iTunes App Store mbeten vendi i vetëm që konsumatorët e Apple mund të marrin softuer për iPhones e tyre dhe iPads.

Gjykata Supreme nuk specifikoi nëse konsumatorët do kenë sukses në padinë e tyre ndaj Apple. Vlera e Apple ra 5.3% pas lajmit. /Express

Te fundit


Kthehu lart