Portat drejt Ferrit: Çka po del në dritë


Gazeta Express
13 Maj 2019 11:45

Arkeologët në Meksikë kanë filluar gërmimin e një tuneli të fshehtë që mendohet të çojë nën një piramidë të ndërtuar nga fisi i lashtë Maja. Tuneli u krijua disa shekuj më parë nga Maja, por arkeologët kanë prej vitit 2018 që bëjnë kërkime të vazhdueshme në brendësi të këtij tuneli i cili ndodhet në brendësi të piramidave të lashta.  

Synimi i kërkimeve është arritja tek një guvë e fshehur e cila përdorej për sakrifikime dhe flet për besimet dhe spiritualitetin e Majave. LEXO EDHE:

Shenjat janë gropa të mbushura me ujë dhe janë burimi i vetëm i ujit të freskët në Gadishullin Jukatan të Meksikës. Qytetërimi Majan nuk mund të ketë mbijetuar këtu pa to, por këto shpella të thella ishin një pjesë e rëndësishme e kozmologjisë së Majave.

Kaq të rëndësishme ishin këto vende për bindjet e tyre sa Majat praktikuan sakrificën njerëzore këtu, duke hedhur trupa në thellësitë e tyre, me shpresën për të fituar favorin e perëndisë së tyre të shirave, Chac.

“Për Majat, guvat ishin hyrja në botën e nëndheshme”, thotë Guillermo de Anda, një arkeolog nënujor i cili po udhëheq ekipin në këtë projekt të rëndësishëm.

“Majat e konceptontonin kozmosin në tre shtresa bazë: qielli, toka dhe nëntoka”, shpjegon ai.

“Nëntoka ishte shumë e rëndësishme dhe u konsiderua si origjina e jetës dhe nëse Majat nuk mbanin një ekuilibër të mirë mes kësaj shtrese të Universit dhe të tyre, kjo do të mund të thoshte thatësirë, uri ose sëmundje.

Para ardhjes së spanjollëve në Meksikë në shekullin e 16-të, popullata e Majave ishte një nga qytetërimet e mëdha të botës dhe qyteti i shkatërruar i Chichen itza, në Gadishullin Jukatan, është një nga arritjet më mbresëlënëse të tyre. Përhapur mbi 6 km katrorë, u ndërtua rreth shekullit të 5-të dhe 6-të pas Krishtit, por kryesisht u braktis nga koha e pushtimit spanjoll.

Struktura është 24 metra e lartë dhe është ndërtuar sipas parimeve gjeometrike të rrepta dhe ka 91 shkallë në brendësi të saj.  Nëntorin e kaluar, ata zbuluan dy kalime nëntokësore që çuan nga një piramidë më të vogël në Chichen Itza, e njohur si Ossuary.

Ata kishin shpresuar se kalimet do të çonin nën El Castillo, por zbuluan se Majat i kishin mbyllur me dashje ato me grumbuj guri. “Maja bllokoi shumë gjëra”, tha de Anda. “Në një shpellë që është e rëndësishme, ata vulosin përgjithmonë.”

Gjithmonë, ose derisa të vijë një grup arkeologësh të vendosur.  De Anda thotë se ende ka shumë për të mësuar rreth rolit të sakrificës njerëzore në jetën Mayan.

Ai ka analizuar më parë eshtrat e sakrificave njerëzore të gjetura në Cenote Sacred Chichen Itza dhe zbuloi se rreth 80 për qind e viktimave ishin fëmijë në mes të moshës 3 dhe 11 vjeç.

“Ndonjëherë është e vështirë të kuptohet pse ata sakrifikuan fëmijët, por duhet të ndalemi dhe të mendojmë për gjendjen shëndetësore të këtyre fëmijëve”, thotë ai.

“Ata ishin një shtresë shumë e ulët e shoqërisë, ndoshta fëmijët e vjedhur nga komunitetet e tjera për sakrificë”.

De Anda thotë se analiza e kafkave, kockave dhe dhëmbëve të fëmijëve ka zbuluar se ata ishin në shëndet të dobët, duke treguar shenja të anemisë dhe kequshqyerjes.

“Ka një mundësi që ata tashmë ishin të vdekur kur u depozituan në këto shpella, dhe ndoshta i nderuan ata duke i vënë atje, ose ndoshta po përpiqeshin të dërgonin shpirtin e tyre për të dërguar një mesazh te zotat e ujit”.

Historia për flijimet në lashtësi të fëmijëve është zbuluar në një piramidë të fshehur për 3,000 vjet e cila është një hyrje për në botën e nëndheshme të fisit antik Maja.

Ekipi gjeti jo pak eshtra njerëzore çfarë është dhe një shenjë e qartë e historisë së përgjakshme të shpellës. Në një prej këtyre piramidave, një ekip gërmimi gjeti një kafkë fëmije e cila është jo pak e dëmtuar.

Dhëmbët ishin të moshash së qumështit çfarë edhe demonstron moshën e mitur të fëmijës. Me shumë mundësi thonë arkeologët fëmija i gjetur ishte një dëshmi e sakrificave në njerëz që Majat rregullisht bënin për botën e nëndheshme dhe që kryesisht bëheshin me fëmijë të moshave të mitura.

Artikull i sponsoruar

Te fundit


Kthehu lart