Ballina

Gazeta Express

08/10/2019 14:16

‘Pas drogës fshihet mafia shqiptare’, media greke nxjerr detaje për kokainën nga Ekuadori

Ballina

Gazeta Express

08/10/2019 14:16

Media greke “Kathimerini” nxjerr te tjera detaje lidhur me skemën e trafikut të drogës, qe vinte me kontenieret e bananeve nga Ekuadori.

Jane sekuestruar nderkohe 700 kilogramë kokainë me destinacion Durrësin dhe Selanikun, ngarkese e fshehur mes bananeve, nje sasi nga e cila kapur se fundi edhe ne Durres.

Sipas asaj qe shkuan media greke, pas droges qëndron mafia shqiptare dhe ajo sasi ishte porosi e dy grupeve me aktivitet të shtrirë në Elbasan dhe në Fier.

doc20191004--3-thumb-large

Shkrimi ne Kathimerini

Informacioni fillestar arriti në Autoritetin Portual të Selanikut natën e 2 gushtit. Një person i panjohur telefonoi Zyrën e Përmbarimit të Drogës dhe i tregoi oficerit të shërbimit se në mekanizmin e ftohjes ne nje kontenier te ngarkuar me banane nga Ekuadori ishte fshehur kokaine. Pas kësaj, dhe siç ishte njoftuar tashmë Autoriteti Portual, u bë një kontroll i kontejnerëve dhe në pjesen frigorifierike u gjetën 47 pako me 51 kg kokainë.

Ky ishte fillimi i një hetimi të vazhdueshëm që ka çuar në sekuestrimin e më shumë se 700 kg kokainë të fshehur në frigoriferë dhe pjesen e mureve ne 12 kontejnerë me banane nga Ekuadori dhe të destinuara për Pireun, Selanikun dhe Durrësin e Shqipërisë.

Që nga sekuestrimi i parë, më 3 gusht, hetimet sekrete janë kryer në Pire dhe Selanik deri më tani dhe qindra kontejnerë janë kontrolluar nga Ekuadori me pajisje me rreze x. Ajo qe u gjet nga kontrollet coi ne pranga tre burra dhe një grua ne portin e Pireut, si pergjegjes.

Hetimi në Shqipëri

Zhvillimet e fundit në hetime ndodhën më 19 shtator, jo në Greqi por në Shqipëri. Ne një prej kontejnerëve nga Ekuadori, po ne pjesen e ftohjes ishte vendosur droge me destinacion portin e Durrësit. Natën e 19 shtatorit dhe ndërsa “kutia” ishte ne vezhgim nga policia shqiptare për tetë ditë, një person iu afrua dhe i hoqi disa ngarkesa. Menjëherë pas kësaj ai hipi në një veturë private, bashke me dy bashkëpuntorë dhe u larguan nga pika e konteniereve.

Njëzet minuta më vonë, dhe pasi e kontrolluan ate qe kishin marre kuptuan se kokaina ishte zëvendësuar me oriz dhe se e gjitha ishte nje kurth ne te cilin kishin rene.

Policia i vuri ne ndjekje dhe kapi dy nga tre te dyshuar, ndërsa biznesmeni i dyshuar arriti te shpetonte ne menyre misterioze. Operacionit të policisë shqiptare iu vu emri “Quito”, i cili i referohet kryeqytetit të Ekuadorit nga ku filloi udhëtimi me drogë.

Edhe pse hetimet në Shqipëri dhe Greqi nuk kanë mbyllur, hetuesit janë të sigurt se mafia shqiptare eshte pas importeve të kokainës nga Amerika Latine në Evropë, siç raportohet nga media ndërkombëtare. Raportet e fundit në shtypin shqiptar, në të vërtetë, shkojnë një hap më tej, duke treguar dy organizata kryesore kriminale me qendër në qytetet Fier dhe Elbasan.

Transport mallrash dhe nga Kolumbia

Nuk ishte hera e parë që kokaina e fshehur në banane përfundoi në Shqipëri. Në shkurt të vitit 2018, policia fqinje kapi 613 kg kokainë në një ngarkesë kolumbiane të bananeve. Enë kishte arritur në Durrës përmes Italisë dhe Maltës. Disa muaj më vonë, në dhjetor 2018, 90 kg u gjetën në Freeport, Maltë, po mes bananeve. Kontejnerët ishin nga Ekuadori dhe ishin destinuar për Greqinë dhe Shqipërinë.

Në Maltë përsëri, këtë Prill, u gjeten ne banane 144 kg kokainë. Dy prej tyre kishin destinacionin përfundimtar në Durrës dhe i treti në Mal të Zi.

Rreth 24 orë pas kapjes së kontejnerit të parë, më 2 gusht, dhe ndërsa çështja kishte bere buje, një ngarkese tjeter me banane qe kishin mbërritur në Selanik në të njëjtin itinerar u pa me dyshim dyshua. Pas konsultimit me zyrtarë të Agjencisë Amerikane të Zbatimit të Drogës (DEA), Roja Bregdetare nuk e kontrolloi menjehere, por vendosi ta mbikeqyrte.