Njerëzit që zgjohen herët dhe bien në gjumë herët kanë gjene të veqanta


Gazeta Express
9 Gusht 2019 11:35

Sipas një studimi të fundit, një në 300 njerëz janë të programuar gjenetikisht që të zgjohen përpara se të lindë dielli dhe të bien të gjumë rreth  orës 8. Kjo do të thotë se një në 800.000 amerikanë janë të prekur nga ky fenomën gjenetik, shkruan Dailymail, transmeton Gazeta Ex
p ress.

Këta persona e kanë orën e organizmit, I cili operon më herët, duke e liruar melatoninën- hormonn që na bënë të biem në gjum shumë më herët se normalja. Përderisa shumica prej nesh kanë nevojë për më shumë gjumë, njerëzit të prekur nga ky fenomen gjenetik nuk kanë nevojë për shumë gjumë.

Për ta vërtëtuar këtë fenomën, një grup studiuesish nga universiteti I Ëisconsin, ka studiuar 2.522 pacientë të shtrirë në klinikën e çrregullimeve të gjumit. Studiuesit morën informacione nga këta pacientë duke filluar nga orët e gjumit , sasinë e melatoninës, regjistrimin e valëve të trurit, sasinë e oksigjeni të gjak si dhe pulsin e e zemrës.

Në mesin e pacientëve, ata gjetën se 12 prej tyre ishin të lidhur me këtë fenomen dhe vërejtën se ata kishin një gjen të veqant.

“Në shpresojmë se këto studime do të ndihmojnë në identifikimin e gjeneve përgjegjëse për ketë fenomen dhe gjetjen e trajtimeve mjekësore për këta persona”./Gazeta Express

Te fundit


Kthehu lart