“Mos i shpërfillni”: 10 sinjalet që dërgon trupi juaj kur nuk i ka punët mirë… - Gazeta Express

Ballina

Gazeta Express

21/10/2019 7:30

“Mos i shpërfillni”: 10 sinjalet që dërgon trupi juaj kur nuk i ka punët mirë…

Ballina

Gazeta Express

21/10/2019 7:30

Trupat tanë janë një nga mekanizmat më të komplikuara që mund të ekzistojnë. Ashtu si çdo mekanizëm i sofistikuar, ai vazhdimisht dërgon informacione për defektet: në këtë rast, funksionimin e organeve dhe sistemeve tona të brendshme.

Megjithatë, ne shpesh e injorojmë atë që trupat tanë na tregojnë dhe ky është një gabim i madh.

Ja cilat janë dhjetë sinjalet shqetësuese që trupat tanë mund të na dërgojnë dhe që duhet t’u kushtoni vëmendje me patjetër:

Rrathët e zinj nën sy

© pixabay

Rrathët e zinj nën sytë tuaj mund të shfaqen nëse nuk keni bërë gjumë të mjaftueshëm. Mjekët rekomandojnë që të flini për jo më pak se 7-8 orë çdo natë. Megjithatë, ato gjithashtu mund të jenë rezultat i diçkaje krejtësisht të ndryshme, siç është anemia.

Kjo vjen kur trupi nuk prodhon mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut, gjë që e bën lëkurën nën sy të errët.

Ndryshimi i ngjyrës së gishtërinjve tuaj

© commons.wikimedia

Nëse keni vënë re se gishtërinjtë tuaj shpesh ndryshojnë ngjyrën, duhet të jeni të vetëdijshëm se ekziston një arsye serioze për këtë.

Kjo është një shenjë që ju keni Sindromën e Reynaud-it një gjendje ku temperaturat e ulëta shkaktojnë spazma në enët e gjakut, duke çuar në ndryshime në ngjyrën e lëkurës së gishtërinjve tuaj.

Shikim i turbullt

© depositphotos

Nëse sytë tuaj shpesh lodhen dhe ju keni filluar të vëreni se herë pas here e keni të pamundur të shquani njerëzit menjëherë ose të lexoni shenjat e qarkullimit rrugor nga një distancë e zakonshme, shanset janë që keni miopi ose astigmatizëm.

Ju duhet të vizitoni nga një okulist.

Pikëla para syve tuaj

© ted

Këto marrin forma të ndryshme: ato mund të jenë pikëla ose shirita. Ato mund të shfaqen papritmas dhe shpesh në praninë e dritës së bardhë të ndritshme.

Nëse i përjetoni ato për më shumë se një javë, konsultohuni me një okulist. Ky mund të jetë një tregues i hershëm i kataraktave ose probleme të tjera serioze me shikimin tuaj.

“Zhurmë” në stomakun tuaj

© eastnews

Zhurma në stomakun tuaj shkaktohet nga proceset e punës së zorrëve tuaja. Nëse kjo ndodh rrallë, atëherë nuk ka asgjë për t’u shqetësuar, por nëse stomaku juaj bën zhurmë rregullisht ose nëse shoqërohet me dhimbje, atëherë duhet të vizitoheni menjëherë nga një mjek.

Lëkurë që copëzohet

© pixabay

Copëzimi i lëkurës është një tregues që trupit tuaj i mungojnë vitaminat. Një dietë e ekuilibruar shpejt mund të kthejë lëkurën tuaj në gjendjen e saj normale.

Nëse lëkura shoqërohet me kruarje, atëherë duhet të takoni një mjek pa vonesë. Ka shumë mundësi që të keni një infeksion fungal.

Humbja e pjesshme e nuhatjes

© depositphotos

Zvogëlimi i ndjesisë së nuhatjes ndodh si pasojë e dëmtimit të sistemit nervor, por nëse jeni relativisht të rinj dhe keni filluar të vëreni se jeni duke humbur ndjesinë e nuhatjes, duhet të shkoni menjëherë të vizitoheni nga një mjek.

Kjo mund të jetë rezultat i një infeksioni të fortë nga të ftohtët ose të ndonjë virusi tjetër.

Qepalla që dridhen

© depositphotos

Dridhja e zgjatur e qepallave mund të tregojë se sytë tuaj janë mbingarkuar me punë. Për ta kapërcyer këtë, ju duhet t’i lani sytë me tamponë pambuku të zhytura në ujë të ftohtë.

Nëse kjo nuk funksionon dhe dridhja vazhdon, duhet të kërkoni ndihmë nga një neuropatolog. Është e mundur që kjo mund të jetë një shenjë e një problemi serioz me sistemin tuaj nervor.

Kumbim në veshët tuaj

© depositphotos

Tinitus është një ndjesi e tringëllimës ose zhurmës në veshët tuaj. Shumë njerëz përpiqen të mos i kushtojnë vëmendje kësaj ndjesie, duke besuar se kjo nuk kërcënon shëndetin e tyre në asnjë mënyrë.

Por kjo tringëllimë e vazhdueshme ka mjaft të ngjarë të jetë shkaktuar nga një sëmundje. Megjithatë, shkaku më i përhapur i një tringëllime në veshët tuaj është zhurma e vazhdueshme e lartë në disa lloje mjedisi pune.

Ndrydhje e nyjeve te shpatullave

© depositphotos

Nyjet e shpatullave të disa njerëzve duket të jenë më të lirshme ose mund të zhvendosen në një numër të pazakontë drejtimesh. Ky është një tregues i një nyje të paqëndrueshme të shpatullave – një gjendje ku sfera e kockës së shpatullave del nga foleja e nyjeve.

Mund të jetë rasti që këta persona thjesht kanë lindur me ligamentë shumë fleksibël ose mund t’u jetë shkaktuar nga një dëmtim sportiv. Sidoqoftë, në të dy rastet kjo është një gjendje e rrezikshme që mund të çojë në lëndime dhe ndrydhje.