Mogherini: Marrëveshja Prishtinë - Beograd duhet të kalojë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së - Gazeta Express

Mogherini: Marrëveshja Prishtinë – Beograd duhet të kalojë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së

Gazeta Express

13/03/2019 8:35

Shefja e diplomacisë së BE-së, Federica Mogherini, tha të martën në New York se rifillimi i dialogut midis Kosovës dhe Serbisë është i nevojshëm për të hequr taksën dhe tha se marrëveshja përfundimtare duhet të jenë në përputhje me ligjin ndërkombëtar, por edhe të marrë mbështetjen e Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

“Roli juaj është dhe do të jetë vendimtar, dhe ne jemi të gatshëm, dhe unë personalisht, kemi rastin ta intensifikojmë diskutimin me të gjithë anëtarët e Këshillit të Sigurimit të OKB-së”, tha Mogherini në një fjalim në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

Këto komente, Mogherini në një fjalim mbi rolin dhe prioritetet e politikës së jashtme të BE-së flasin për pajtimin në Ballkanin Perëndimor, si një kontribut për multilateralizmit e BE-së në botë.

Në prezantimin e saj, kryediplomatja evropiane iu referua në mënyrë të veçantë dialogut midis Prishtinës dhe Beogradit.

“Për vazhdimin e dialogut Beograd – Prishtinë është e nevojshme heqja e taksës të vendosur nga Qeveria e Kosovës. Në të njëjtën ditë kur taksa të tërhiqet, unë do të thërrasë një takim të ri në kuadër të dialogut për të arritur një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme që ka për të zgjidhur të gjitha çështjet e pazgjidhura dhe për të normalizuar plotësisht marrëdhëniet ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës”, ka thënë Mogherini.

Ajo tha se edhe pse ndërmjetëse në dialogun mes Beogradit dhe Prishtinës, ai nuk i përket “as asaj, as BE-së, por palëve në proces”. “U mbetet atyre të gjejnë një marrëveshje që do të ishte e pranueshme dhe do të korrespondonte me të dy palët”, thotë Mogherini, transmeton Klan Kosova.

Përfaqësuesja e lartë e BE-së falënderoi anëtarët e Këshillit të Sigurimit të OKB-së se si është thënë, një qasje konstruktive në dialogun mes Beogradit dhe Prishtinës.