Misioni amerikan në OSBE: Borchardt korrekt, nevojitet ngritja e Gj. Kushtetuese - Gazeta Express

Ballina

Gazeta Express

21/11/2019 18:07

Misioni amerikan në OSBE: Borchardt korrekt, nevojitet ngritja e Gj. Kushtetuese

Ballina

Gazeta Express

21/11/2019 18:07

Misioni i SHBA-ve në selinë e OSBE-së në Vjenë ka përcjellë një njoftim zyrtar mbi raportin vjetor të ambasadori të OSBE-së në Tiranë Bernd Borchardt.

Në njoftim shkruhet se ambasadori ka mbajtur një qëndrim korrekt në lidhje me reformat në Shqipëri e veçanërisht atë zgjedhore ku ka thirur disa tryeza për të ulur palët politike.

Kujtojmë se pak ditë më parë Presidenti Ilir Meta e shpalli ‘non grata’ prezencën e Borchardt në institucionin që ai drejton.

Njoftimi i misionit amerikan ne OSBE

Faleminderit, Ambasadori Borchardt, për prezantimin tuaj sot dhe prezantimin tuaj joformal dje. Për më shumë se njëzet vjet, Prania e OSBE-së në Shqipëri ka qenë e domosdoshme për përparimin e Shqipërisë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, reformimit të gjyqësorit dhe mbështetjes së të drejtave të njeriut dhe lirive themelore. Ne e vlerësojmë raportin tuaj në kohë, i cili u paraqit i  detajuar.

Ne e lavdërojmë punën e Prezencës duke mbështetur përpjekjet e reformës demokratike të Shqipërisë, veçanërisht në mes të një sfondi të brendshëm të polarizimit politik. Në përputhje me parimet dhe angazhimet e OSBE-së, ne besojmë se është e rëndësishme të mbështesni angazhimin politik të individëve dhe të drejtën e tyre për tubim paqësor.

Shtetet e Bashkuara besojnë se Prezenca ka një mundësi unike për të bashkuar politikanë dhe liderë mendimesh në Shqipëri për të arritur një reformë të rëndësishme zgjedhore. Ne ishim të kënaqur që Komisioni parlamentar ad hoc për Reformën Zgjedhore ka tërhequr rekomandimet e ODIHR-së ndërsa kërkon të përmirësojë sistemin zgjedhor. Shqipëria dha një shembull për Shtetet e tjera pjesëmarrëse duke përfshirë këshillat e OSBE-së në politikën e brendshme, dhe ne presim që Shqipëria të vazhdojë të japë një shembull, pasi kryeson Kryesinë e OSBE-së për vitin 2020.

Reforma gjyqësore është thelbësore për përparimin demokratik të Shqipërisë dhe krijon një bazë të fortë nga e cila Shqipëria mund të nxisë qeverisjen e mirë, të luftojë ekstremizmin e dhunshëm dhe të luftojë korrupsionin, krimin e organizuar dhe trafikun e drogës. Shtetet e Bashkuara ishin të kënaqur kur dëgjuan përparimin në emërimin e gjyqtarëve në Gjykatën Kushtetuese të Shqipërisë, një hap pozitiv në rikthimin e Gjykatës Kushtetuese. Puna mbetet, megjithatë, për të arritur kuorumin e nevojshëm për të dëgjuar çështjet. Ne e vlerësojmë punën e Prezencës për të rritur efektivitetin dhe efikasitetin e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë përmes mbështetjes teknike dhe nxitjes së bashkëpunimit rajonal. Ne i bëjmë thirrje Prezencës së OSBE në Tiranë të ndihmojë Shqipërinë të zbatojë reforma shtesë.

Ambasador, ne jemi dakord me deklaratën tuaj që lufta kundër korrupsionit mbetet një nga sfidat kryesore për Shqipërinë. Ne e vlerësojmë bashkëpunimin e Prezencës së OSBE në Tiranë me institucionet shqiptare, autoritetet lokale dhe aktorët ndërkombëtarë për të ofruar trajnime dhe asistencë teknike për të mbështetur përpjekjet e Shqipërisë kundër korrupsionit. Shtetet e Bashkuara janë duke bërë pjesën e tyre, duke përfshirë kontributin në projektin jopublik të zyrës tuaj për të krijuar një program master për kriminologji në Universitetin e Tiranës.

Kryesia e ardhshme shqiptare ofron një mundësi për të nxjerrë në pah punën e Prezencës, veçanërisht në përparësitë si reforma zgjedhore dhe gjyqësore. Shqipëria ka qenë një aleat i qëndrueshëm kur bëhet fjalë për adresimin e shqetësimeve të sigurisë me të cilat përballet Evropa. Duke marrë rolin e Kryesueses së Zyrës, Shqipëria ka shfrytëzuar mundësinë për të vërtetuar potencialin e saj drejtues në rajon, si dhe të demonstrojë aftësinë e saj për të qëndruar e fortë kundër ndikimeve malinje.

Hapja e negociatave të pranimit në BE me Shqipërinë është thelbësore për integrimin euro-atlantik të rajonit. Ne vlerësojmë që Prezenca e OSBE-së ka mbrojtur politika dhe praktika që mbështesin parimet demokratike që lidhin komunitetin transatlantik. Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të bashkëpunojnë ngushtë me Prezencën dhe Kryesinë e ardhshme shqiptare në ndjekjen e qëllimeve tona të përbashkëta për të çuar më tej përparimin demokratik të Shqipërisë.