Ministrja e Kulturës shpall aktivizimin e sistemit elektronik për paraqitjen në Konkursin e projekteve kulturore për vitin 2024 - Gazeta Express
string(127) "ministrja-e-kultures-shpall-aktivizimin-e-sistemit-elektronik-per-paraqitjen-ne-konkursin-e-projekteve-kulturore-per-vitin-2024"

Ministrja e Kulturës shpall aktivizimin e sistemit elektronik për paraqitjen në Konkursin e projekteve kulturore për vitin 2024

Ballina

Gazeta Express

03/10/2023 17:03

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, ka njoftuar se sot në mesditë do të aktivizohet sistemi i paraqitjes elektronike në Konkursin për mbështetjen e projekteve me interes kombëtar dhe publik në fushën e kulturës për vitin 2024.

Gjatë konferencës për media, ajo theksoi se prioritetet kryesore për çdo aktivitet dhe sektor mbeten të njëjta, të cilat janë “cilësia, inovacioni dhe kreativiteti”.

Lexo Edhe:

Ministrja theksoi ndryshimet dhe inovacionet në konkursin për mbështetjen e projekteve me interes kombëtar dhe publik në fushën e kulturës për vitin 2024.

“A duke u bazuar në nevojat dhe trendet e fundit, Ministria ka shtuar një program të ri buxhetor për vitin 2024 – industritë kreative. Kjo do të thotë se në propozim-buxhetin për vitin 2024 do të ketë një program të veçantë financiar për industritë kreative. Kushtet, rregullat dhe prioritetet e aplikimit për programin e ri të industrive kreative janë publikuar në faqen zyrtare të internetit”, tha ajo.

Kostadinovska-Stojçevska sqaroi se ky konkurs ka të bëjë vetëm me fushat dhe aktivitetet që janë pjesë e industrive kreative dhe nuk përfshihen në konkurse të tjera dhe deri më tani nuk kanë pasur mundësi për të marrë mbështetje financiare.

“Industritë kreative janë një faktor i rëndësishëm për ekonominë, krijimin e vendeve të reja të punës, sjelljen e fitimeve, por gjithashtu promovojnë identitetin kulturor. Ngritja e programit të ri buxhetor për mbështetjen e industrive kreative është një investim në potencialin tonë intelektual dhe një mbështetje sistematike për industrinë e modës, pasi kreativiteti, inovacioni dhe origjinaliteti janë ato që e ngrisin kulturën në nivel të lartë”, shtoi ajo.

Në konkursin e këtij viti për financimin e projekteve me interes kombëtar dhe publik në fushën e kulturës, ka ndryshime edhe në pjesën e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore në tre fusha që më parë ishin të përfshira në të njëjtin aplikim – veprimtaria e bibliotekave, veprimtaria e muzeve dhe trashëgimia kulturore jomateriale (mbrojtja e trashëgimisë kulturore të paluajtshme dhe audio-vizuale).

Për projektet me natyrë ndërkombëtare, për vitin e ardhshëm është paraparë mbështetje financiare për iniciativat dhe projektet që synojnë avancimin e dialogut strategjik me SHBA-në, përforcimin e bashkëpunimit me shtetet anëtare të Iniciativës “Ballkani i Hapur”, si dhe projektet që kanë të bëjnë me lidhjen me diasporën.

“Projektet që do të na promovojnë në qytetet kryesore kulturore evropiane për vitin 2024, si dhe vendet kryesore të BE-së për vitin e ardhshëm, do të kenë prioritet”, tha ajo.

Afati për paraqitjen në Konkursin për mbështetjen financiare për projekte me interes kombëtar dhe publik në fushën e kulturës për vitin 2024 është deri më 6 nëntor.