Ministria e Pushtetit lokal, nismë për ndryshime ligjore - Gazeta Express

Ministria e Pushtetit lokal, nismë për ndryshime ligjore

Ballina

Gazeta Express

18/08/2019 15:26

Me ndryshime ligjore, Qeveria planifikon ta zgjerojë procesin e decentralizimit të vetëqeverisjes lokale. Janë formuar grupe pune që duhet të përkufizojnë cilat kompetenca të shtetit do të barten tek autoritetet lokale.

Goran Milevski thotë se do të ketë ndryshime edhe në decentralizimin fiskal dhe më shumë mjete do të përfundojnë tek komunat.

“Punojmë në tre nivele. Niveli i parë është decentralizimi i institucioneve. Kemi biseduar me të gjithë ministrat, të shohim sa janë të gatshëm t’ua dorëzojnë komunave kompetencat e tyre. Ne bëjmë analiza, në fund të gushtit do të takohet ekipi i ekspertëve dhe do të shohim të bëjmë ndonjë draft- version, ku duam të përfshihet edhe komuna”-tha Goran Milevski- ministër i Vetëqeverisjes Lokale.

Milevski thotë se është e domosdoshme nëpër komuna të bëhet riorganizim i plotë.

Ai thotë se do të angazhohet që në zgjedhjet e ardhshme lokale të ketë lista të hapura për emërimin e këshilltarëve dhe se për këtë ide, ka mbështetjen e opozitës.

Vlerëson se në këtë mënyrë nuk do të grumbullohen punonjësit e administratës dhe do të përforcohet kontrolli ndaj personave përgjegjës.

“Kryetarët e komunave të kenë ekipe me mandat derisa është mandati i vet kryetarit. Kështu si është, çdo kryetar komune dëshiron të vendos njerëz të tij dhe administrata fryhet si balon. Kjo është e pamundur të qëndrojë”-pohoi Goran Milevski- ministër i vetëqeverisjes lokale

Nga BNJVL-ja për Alsat thonë se autoritetet lokale duan që procesi i decentralizimit të vazhdojë të zhvillohet.

Kanë marrë konfirmim edhe nga kryeministri Zaev se ka disponim tek pushtetit qendror për bartjen e më shumë kompetencave në nivel lokal, në fushat ku do të vlerësohet se nevojitet më shumë.

“Autoritetet lokale janë të gatshëm të marrin kompetenca të reja, por qëndrimi i Këshillit qendror të BNJVL është që të sigurojë kompensim përkatës financiar për zbatimin e kompetencave ekzistuese, ndërsa më pas gjatë bartjes së kompetencave shtesë të sigurohen edhe mjete financiare që komunat të munden më lehtë t’i destinojnë”-thonë nga BNJVL

Problem “kronik” i vetëqeverisjeve lokale është gjendja financiare. Nga BNJVL vlerësojnë se deri më tani janë bërë disa hapa më të mëdha që të munden komunat të kenë stabilitet më të madh financiar.  

Vitin e shkuar, me rishikimin e buxhetit, si dhuratë nga Qeveria dhe Kuvendi morën 50 milionë euro për uljen e borxheve të grumbulluara.

Për këtë vit, pritet vendim i njëjtë edhe pse Qeveria që vitin e kaluar ishte e prerë se ndihmë të re financiare nuk do të japin.