Mentor Hyseni: Vetëm zëri i Vetëvendosjes kthen në realitet aspiratat e rinisë - Gazeta Express

Shkurt e Shqip

Gazeta Express

16/09/2019 22:37

Mentor Hyseni: Vetëm zëri i Vetëvendosjes kthen në realitet aspiratat e rinisë

Shkurt e Shqip

Gazeta Express

16/09/2019 22:37

Nga: Mentor Hyseni

Rinia është e ardhmja e një shoqërie por edhe forca aktive dhe intelektuale vendimtare e Atdheut, mosha kur njeriu aspiron të ndryshojë botën dhe të ndërtojë një të ardhme më të mirë dhe kur ka energjinë më të madhe për të kontribuar për vetën dhe për shoqërinë. Rinia që përbën pjesën dërmuese të popullatës, në çdo kohë dhe në çdo vend ka qenë dhe është katalizatore e ndryshimëve të mëdha shoqërore që nga protestat e 81-tës, protestat e studentëve të fundvitëve 90ta në krye me Albin Kurtin, mobilizimit të luftës nacionalçlirimtare të UCK-së, demonstratat e panumërta të pasluftës e gjerë te fitorja e madhe zgjedhore e Vetëvendosjës! në zgjedhjët e fundit parlamentare. Në kohën kur Kosova gjendet përballë sfidave të mëdha shoqërore dhe negociatave vendimtare me Serbinë, në këtë udhëkryqë të madhë që do përcaktojë të ardhmën tonë, zgjedhjet e 6 Tetorit kanë një rëndësi vendimtare për t’i shëndërruar aspiratat e rinisë së Kosovës në program Qeverisës. Prandaj, vota e rinisë nuk mundet, vota e rinisë nuk duhet të shpërndahet dhe të humbet në abstenim mbase siç do shprehej heroi i ndritur i Kombit Jusuf Gërvalla “Neve na duhet një zë i fuqishëm dhe jo shumë zëra të mekura”. Aspiratat kthehen në program Qeverisës dhe realitet duke u bashkuar fuqishëm pranë Lëvizjës Vetëvendosje! si zë dhe trupë që mishëron fuqishëm aspiratat e vendit në përgjithësi dhe rinisë në veçanti.

RINIA DHE ASPIRATAT E SAJ U ANASHKALUAN DHE NUK JANË ENDE PJESË E PROGRAMIT QEVERISËS TË PARTIVE TË PUSHTETIT

Suksesët e të rinjëve tanë brenda dhe jashtë vendit në arenën ndërkombëtare të kulturës, sportit, kompanive startup që ofrojnë shërbime për jashtë dhe në ekonominë e re të IT, etj, tregojnë se djemëve dhe vajzave të Kosovës së vogël nuk u mungon talenti, guximi dhe dija e nevojshme për të qenë konkurues përballë bashkëmoshatarëve të tyre nga vendët e ballkanit dhe atyre evropiane. Nisur në këtë përfaqësim të denjtë dikush mund të hamendësohej se Kosova ka një të ardhme të ndritur kur i bashkon një fakt tjetër: mbi 70% e popullatës së Kosovës është nën moshën 35 vjeçare. Por Kosova jonë është shquar edhe në majën e statistikave të shumë vendëve Evropiane si vend i origjinës së azilkërkuesëve krahas vendëve në luftë si Siria, Afganistani. Në vend që aspiratave dhe nevojave të të rinjve tu gjendet zgjidhje e tu mundësohet të bëjnë vendin në Atdhe ata dhe nevojat e tyre anashkalohen duke u detyruar të largohen nga Kosova.

Këtë realitet të dhimbshëm e shfrytëzojnë në kohë fushate edhe liderët e partive politike që me politikat e tyre kanë sjellur këtë gjendje paradoksale : prej të cilëve njëri qanë me lotë krokodili në fushatë faktin se po na ikën rinia dhe tjetri si përgjegjës për ekzodin më të madhë të rinisë në kohën e qeverisjës së tij akuzonte rininë e Kosovës se po ikën me Iphona në dorë prej të mirave. Gjersa në qeverisjen e fundit ftoheshin të rinjtë të marrin shembull gjermanët e pas luftës që sipas tyre hanin vetëm patate që të ndërtojnë Shtetin. Të rinjë ua kujtuan në shkëmbim se edhe liderët gjerman hanin patate bashkë me popullin e tyre dhe vendosën kompetencën dhe meritën si të vetmin dallim ndërmjet qytetarëve për tu përzgjedhur për funksionet Shtetërore dhe në kompanitë publike dhe private dhe Shtetin mbi interesat e grupëve të interesit.

VETËM LËVIZJA VETËVENDOSJE! KA SI PRIORITET NË PROGRAMIN E SAJ MBËSHTETJEN E RINISË DHE FUQINË PËR TË BËRË REALITET KËTO ASPIRATA

Sfidat dhe vështirësitë e të rinjve nuk vijnë vetëm nga vullneti i ndonjë individi apo grupe individësh të identifikuar brenda partive por nga një sistem pjesë e të cilit janë partitë politike që kanë qeverisur me vendin. Kapja e Shtetit nga grupet e interesit nuk eliminohet me ndryshim figurash apo individesh që do të bartin listën ose thënë popullorçe që “mbajnë tupanin kur tjetër kush i bie tupanit”. Sfidat dhe vështirësitë e të rinjve nuk rregullohen nga ata që thirrën në lavdinë e atyre që nuk janë më dhe në vlera abstrakte dhe deklarative duke u thirrur dikush në dije, dikush në vullnetin për ta luftuar korrupsionin, etj. Lëvizja Vetëvendosje! është subjekti që ka liderin më legjitim në gjithë skenën politike në Kosovë duke qenë largë personi më i votuar në zgjedhjet e vitit 2017! Lëvizja Vetëvendosje! ndonëse i nderon dhe respekton të gjitha lëvizjet dhe figurat bartëse të aspiratave Kombëtare dhe shoqërore paraardhëse nuk mbyllet në të kaluarën por synon të ardhmën me njerëz me vizion për ta ndërtuar të ardhmën.

Programi i Lëvizjës Vetëvendosje! është i vetmi program që vjen me propozime konkrete për të mbështetur të rinjtë që të bëjnë jetën në Kosovë  me propozime konkrete për të financuar nevojat e të rinjëve: për të studiuar kur ata vendosin të studiojnë, për të financuar nevojat e të rinjve për të blerë vendbanimin e tyre kur ata vendosin të krijojnë familje, për të financuar nevojat e fëmijëve të tyre kur ata vendosin të kenë një anëtar të ri në familje, etj. Kemi ende shumë për të bërë për të ofruar sigurimin e te rinjëve dhe më pak të rinjve ndaj fatkeqësive shëndetësore të jetës, për të mbrojtur punëtoret në vendin e punës dhe siguruar mbështetje atyre dhe familjëve kur ata pësojnë aksidente në vendin e punës, sigurimin e mbështetjës së punëtorëve kur ata humbasin vendin e punës ashtu siç i ka të rregulluar e gjithë Evropa mbarë. Mbetet ende një infrastrukturë e tërë publike dhe të qasëshme për secilin për tu ndërtuar në vend si infrastruktura sportive, teatro, opera, shtëpia të kulturës, salla komunale, etj, për ti mundësuar secilit ushtrimin e aktivitetëve sportive, festive, kulturore pavarësisht pasurisë që zoton. Të gjitha këto janë pjesë e programit tonë dhe mund ti bëjë vetëm një parti me vizion të qartë por edhe me vendosmëri të dëshmuar për tu bërë ballë sfidave siç është Vetëvendosje! dhe me një udhëheqje legjitime dhe të vendosur siç është udhëheqja e Kryeministrit të ardhshëm të Kosovës Albin Kurti.

Prandaj, le të bashkohemi të gjithë në këtë sfidë të radhës përtej dallimëve politike për të mbështetur zërin e fuqishëm me vizion për të ardhmën dhe me program për mbështetjen e të rinjëve dhe secilit banor të Kosovës për tu siguruar që Kosova të jetë vend i jetës, vend i barazisë dhe meritokracisë dhe shkëlqyeshmërisë. Le të bashkohemi rreth Lëvizjës Vetëvendosje! për të siguruar që Kosova, integriteti dhe sovraniteti i saj të mos cënohen dhe secili banor të jetoj në siguri dhe në mirëqenie me familjën e tij. Le të mos biem pre e premtimëve, mashtrimëve, ndërrimëve të figurave dhe të mos shpërndahemi por të bashkohemi fuqishëm dhe rreth një zëri vendimtar dhe ky zë i fuqishëm është zëri i Lëvizjës Vetëvendosje! dhe Kryeministrit të ardhshëm Albin Kurti. Për të arritur ti bëjmë ballë të gjithë këtyre sfidave kemi nevojë për të gjithë dhe jemi të gatshëm ti bëjm vend secilit, prandaj le të votojmë të gjithë së bashku për të ardhmën e vendit, për të ardhmën e familjëve dhe fëmijëve  tanë dhe një jetë më të mirë dhe më të drejtë në Kosovë.

  • MENTOR HYSENI ËSHTË KANDIDATË PËR DEPUTET NGA LËVIZJA VETËVENDOSJE! N°40