Kthehu lart

Sherr pronash me ish zyrtarin, Eni Çobani kërkon LIVE ndihmën e prokurorit të Fierit

Sherr pronash me ish zyrtarin, Eni Çobani kërkon LIVE ndihmën e prokurorit të Fierit GazetaExpress

Spiro Shapka ka sjellë në rubrikën “Shihemi në Gjyq” në emisionin “E Diela Shqiptare” ish – kryetarin e Komisionit të Ndarjes së Tokave për komunën e Libofshës, Ali Mersalën për t’i kërkuar llogari për një pjesë toke që ka qenë në pronësi të tij dhe tanimë rezulton në emër të dikujt tjetër.

Sipas ligjit 7501, Aliu i ka dhënë Spiros një certifikatë pronësie për një tokë në vitin 1991, e cila rezulton me probleme, pasi ka gjithashtu pronar Petraq Kulen, po ashtu të pajisur me certifikatën e pronësisë.

“Kam përfituar tokë nga ligji 7501 dhe më ka dalë me probleme, prandaj kam sjellë dhe zotin Ali. Tani dal me mbivendosje dhe Qendra Vendore e Libofshës më ka bërë dosjen dhe e kam çuar në Hipotekë. 22 vjet e kam patur pa probleme, por në 10 Korrik 2016 del që dy tapitë janë mbivendosje dhe këtu fillon konflikti”, u shpreh Spiro.

I pyetur nga juristja Eni Çobani nëse ka qenë gabimi i tij në vendosjen e kufijve apo ndryshimi i mekanizmit që ka sjellë këtë problematikë, Aliu tha se gjithçka ka ndodhur pasi ai është liruar nga detyra. Ai shtoi se Petraq Kule i ka vjedhur tokën Spiros, duke falsifikuar dokumentet.

Zonja Eni tregoi dy akt-marrjet e tokave të Spiro Shapkës dhe Petraq Kules të firmosura prej Ali Mersalës. Ky i fundit tha: “Firma ime edhe është edhe s’është. Ja dhe po e pranoj firmën, por ka një gjë që edhe një fëmijë e kupton. Kjo kolona këtu, zotëria e ka më poshtë 200 metra, te vëllai i tij në Libofshë”.

Pas këmbënguljes së Spiros për të thënë të vërtetën se cili dokument është i falsifikuar, ish-kryetari i Komisionit të Ndarjes së Tokave pohoi se akt – marrja e tokës së Petraq Kules është e falsifikuar. Ai pranoi që tokën ia ka dhënë si dhe dokumentin e ka firmosur, por pa përfshirë sipërfaqen prej 200 metrash katrorë të Spiros.  Ky i fundit akuzoi Qendrën Vendore se i ka dhuruar Petraqit 200 metra katrorë, duke e mbivendosur në tokën e tij.


Ndërsa në linjë telefonike, Petraq Kule tha se kjo sipërfaqe është pronë e tij dhe nuk ka për t’ia marrë njeri. Ai shtoi se Spiro Shapka “i ka vjedhur natën” dhe 200 metra katrorë që ka marrë.

Juristja Çobani tregoi se Petraqi dhe dy blerës të kësaj sipërfaqeje pohojnë që kjo tokë është në pronësi të Petraq Kules, ndërsa ish – kryetari i Komisionit të Ndarjes së Tokave, që gjendet në këtë seancë ndërmjetësi, thotë të kundërtën. Ajo shtoi se dokumenti i akt – marrjes së tokës është në dy kopje, pasi një e mban pronari dhe një zyra e kadastrës për regjistrimin përkatës.


Spiro tregoi certifikatën e trungut familjar për të vërtetuar që është prej vitesh banor i Libofshës dhe ka patur të drejtën për të përfituar tokë në bazë të ligjit 7501, pasi është çuar çështja te Krimi Ekonomik për t’u hetuar, por ka gjithçka ka rezultuar në rregull.

Zonja Eni u shpreh se sipas saj, dy dokumentet e akt – marrjes së pronës ndryshojnë, ndërkohë që janë shkruajtur nga një person. Gjithashtu në këto dokumente janë kryer llogaritjet gabim, pasi në numrin e pasurisë numër 38/14 në akt – marrjen e tokës së Spiro Shapkës shkruhen 600 metra katrorë arë dhe 200 metra katrorë truall, ndërkohë që në shumën totale është shkruajtur 600 metra katrorë. E njëjta gjë ka ndodhur edhe në dokumentin e Petraq Kules, ku në numrin e pasurisë 38/13 është shkruajtur 100 metra katrorë arë dhe 200 metra katrorë truall, ndërkohë që në shumën totale është 100 metra katrorë. Një faktor tjetër shqetësues në këtë çështje është se topografi Stefan Sema mohon të ketë firmosur dokumentin e Petraq Kules.

Ish – kryetari i Komisionit të Ndarjes së Tokave nënë komunën e Libofshës shpjegoi se nëse prona nuk është e vendosur në formularin numër 6, atëherë nuk ka më rëndësi se çfarë shkruhet në dokumentet e tjera, pasi ai është parësori.

Juritja Çobani – Në momentin që jeni vënë në dijeni nga ana e Spiros për këto falsifikime të ndodhura në aktin e marrjes, keni ndërmarrë ndonjë veprim kundrejt  organit të prokurorisë? Sepse përgjegjësia e parë bie mbi ju.

Aliu – Çfarë nuk kam bërë!

Juristja Çobani – Po çfarë keni bërë se unë këtu nuk kam asnjë dokument që keni shkuar keni bërë ndonjë kërkesë apo ankesë.

Aliu – Duke qenë kryetar aty, bashkë me shokët e mi, i kam thënë Spiros që ke tokën 39 sepse topografi që ka bërë tokën e Petraqit është false dhe ka thënë që 39 është tokë truall. Këto nuk i bëj dot unë se hyj në burg.

Spiro – Ka fakte të forta që noterja Flora Zoto e ka noterizuar atë tapi sepse ka kaluar në proces gjyqësor, por nuk ka vendosur numër serial të tapisë.

Juristja Çobani – Ç’lidhje ka noterja me aktin e marrjes së tokës?

Spiro – Zoti Petraq i ka dhënë prokurë zotit Ymer, i cili ka bërë ndërtim pa leje. E kam kallëzuar unë dhe ia ka prishur IKMT-ja. Gjykata i kërkoi dokumente, e ka noterizuar tapinë te noterja, por nuk ka numër serie këtu.

Ai rrëfeu se prej dy vitesh ndodhet në konflikt për këtë pronë, por nuk  i është drejtuar Prokurorisë Fier sepse mendon se do t’i korruptojë Petraqi.

Në lidhje telefonike, pronari aktual i një objekti në këtë tokë, Ymeri u shpreh se në hartën dixhitale kjo sipërfaqe toke është truall dhe jo arë siç pretendon Spiro. Për sa i përket çështjes gjyqësore që  ka hapur ndaj Spiros lidhur me formularin 6, ai tha se e ka bërë se dokumentet ishin të falsifikuara. Ndërkohë që ish – kryetari i Komisionit të Ndarjes së Pronave pretendon se është dokumenti i Petraqit i falsifikuar.

“Unë kam blerë objektin 44 metra katrorë. Ky truall është marrë nga 7501 në emër të Petraq Kules dhe ky objekt, pavarësisht se nuk është privatëzuar trualli, a qëndron mbi një truall? T’ja japim Spiro Shapkës truallin dhe objekti të qëndrojë në ajër!”, u shpreh Ymeri.

Ai gjithashtu akuzoi Aliun se ka kryer shumë falsifikime dokumentesh, por Spiro e ndërpreu duke thënë se është vendosur me votë popullore si kryetar i Komisionit të Ndarje së Pronave. Aliu iu përgjigj: “Nuk ke faj ti se të ka gënjyer hajduti, Petraq Kule”.

Juristja Çobani u shpreh se ish – kryetari i Komisionit të Ndarjes së Pronave do të mbajë përgjegjësi penale për këtë çështje deri në momentin që do të zbardhet nga prokuroria.


“I bëj thirrje prokurorit të Rrethit Gjyqësor Fier të marrë në dorë situatën se është alarmante! Nuk janë qytetarët e parë që vijnë nga Libofsha, janë të disatët. Kërkoj, duke filluar nga zoti Ali Mersala dhe të gjithë anëtarët e komisionit të thirren nga prokuroria dhe të zbardhet deri në fund se si është e vërteta e ndarjes së  këtyre tokave! Të mos ngelemi me thëniet e qyterëve apo me denoncimet sporadike të njërit apo tjetrit, por ta marë shteti në dorë, prokuroria, gjykata dhe t’i japë të drejtë qytetarëve!”, tha zonja Eni.

Ndaj kjo çështje do të shkojë në organet kompetente për të gjetur zgjidhje për të gjithë qytetarët e Libofshës./tvklan.al

    Data: 22 Prill 2018 21:49
    Autori: GazetaExpress

    Të tjera