Kush ishte Liri Belishova, e vetmja që kërkoi falje për komunizmin


23/04/2018

Belishova vdiq në moshën 91 vjeçare.

Jeta e saj u ndërthur mes një partizaneje në moshën 13 vjeçare, tek rolet e rëndësishme në Partinë e Punës së Shqipërisë dhe në fund me një “mea culpa” për 45 vitet e komunizmit.

Po kush ishte Liri Belishova

Ajo lindi në Belishovë më 14 tetor 1926, ka qenë anëtare e Byrosë Politike dhe e Komitetit Qendror të PPSH-së, një nga drejtueset kryesore të Partisë Komuniste që nga vitet e para të krijimit të saj.

Belishovë vjen nga krahina e Mallakastrës nga një familje e kamur e zonës, e bija e Kamber Belishovës, përfaqësues i krahinës në Kongresin e Durrësit.

Shkollën fillore pesëvjeçare e mbaroi më 1937 në Ballsh. Më 1938 fitoi bursë që të ndiqte studimet në Institutin “Nana Mbretneshë” në kryeqytetin e mbretërisë. Kontaktet me idetë dhe materialet komuniste i pati prej kushëririt të saj, Besimit, student në Normalen e Elbasanit.

Belishova u bashkua me Lëvizjen Nacionalçlirimtare të Shqipërisë dhe humbi një sy. Gjatë viteve 1946 dhe 1947 ajo ishte kryetare e Shqipërisë e Rinisë Popullore (Rinia Popullore).

Vdekja e bashkëshortit të saj, Nako Spiru, në vitin 1946, një vetëvrasje e supozuar, çoi në shkarkimin e saj nga roli i saj dhe ajo u dërgua nga Tirana në Berat për të dhënë mësim.

Pas rehabilitimit të Nako Spirus, si rezultat i ndarjes Jugosllave-Shqiptare, më 1948, Belishova u rehabilitua gjithashtu dhe u bë anëtar i Politburove të Partisë së Punës të Shqipërisë nga viti 1948 deri më 1960./Gazeta Express

Te fundit nga kategoria


Kthehu lart