Ky është vendi më i shtrenjtë në Evropë - Gazeta Express

Ky është vendi më i shtrenjtë në Evropë

Fun

Gazeta Express

22/07/2019 7:32

Burimet e nxehta të Islandës nuk janë e vetmja gjë që i bën turistët të djersijnë, pasi një shikim mbi faturën e hotelit apo restorantit, do t’ju tregojë se thuajse gjithçka atje kushton shumë, ndonjëherë shumë më shumë se kudo tjetër në Evropë.

Në ishullin nën arktik, çmimet janë mesatarisht 56 për qind më të larta se në pjesën tjetër të Evropës, ç’ka e bën Islandën vendin më të shtrenjtë, para Zvicrës me 52 për qind, Norvegjisë me 48 për qind dhe Danimarkës me 38 për qind, sipas të dhënave të eurostatit.

Një shikim i thjeshtë në menunë e një restoranti në Islandë mund të të tregojë se një picë me djathë do t’ju kushtojë 2400 kronor ose rreth 17 euro, një gotë verë të paktën 10 euro dhe një krikëll birrë rreth 7 euro. Një darkë për dy persona në një restortant mesatar, mbyllet me një faturë prej rreth 85 eurosh, një shishe verë në market, kushton rreth 17 euro dhe 10 vezë kushtojnë rreth 5 euro.

Numri i vogël i popullatës prej 335 mijë banorësh, kombinuar me varësinë e madhe nga mallrat e importuara dhe taksat e larta mbi alkolin, ndihmojnë në shpjegimin e cmimeve të kripura në Islandë, transmeton tch. Sidoqoftë, në 2018 paga mesatare mujore në Islandë ishte 632 mijë kronor ose rreth 4450 euro. Ndaj, ndërsa kostoja e jetesës mund të shokojë turistët, banorët lokalë kanë paga që janë në proporcion të drejtë me çmimet.