Kosova shënon Ditën e Ujit me moton “Ujë për të gjithë” - Gazeta Express

Gazeta Express

22/03/2019 10:24

Kosova shënon Ditën e Ujit me moton “Ujë për të gjithë”

Gazeta Express

22/03/2019 10:24

Sot shënohet Dita Botërore e Ujit, e cila ka për qëllim të tërheqë sa më shumë vëmendje për kujdesin ndaj ujit të pijshëm dhe me qëllim të apelimit të të gjithë qytetarëve që të ndihmojnë me administrimin dhe menaxhimin e burimeve të ujit.

Për çdo vit në Ditën Botërore të Ujit theksohen aspektet specifike të ujit për pije, siç janë: uji për qytete, cilësia e ujit, ujërat ndërkufitare, uji dhe kultura etj.

Motoja e Ditës Botërore të Ujit për këtë vit në Kosovë, gjegjësisht moto që del edhe nga Kompania e Ujësjellësit Rajonal “Prishtina” është: “ Ujë për të gjithë”.

Me rastin e shënimit të kësaj dite të veçantë do të ketë aktivitete nga institucionet përkatëse.

Po afrohet koha kur kërkesa për ujë do të tejkalojë furnizimin.

Rekomandimet e para të rëndësishme mbi problemet e lidhura me ujin dhe pasurive ujore janë formuluar në Konferencën e Kombeve të Bashkuara për ujin, e cila u mbajt në vitin 1997 në Mar Del Plata (Argjentinë). Pas Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Mjedisin dhe Zhvillimin në Rio de Janeiro, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së me rezolutën e 22 shkurt 1993, vendosi që 22 marsi çdo vit të shënohet si Dita Botërore e Ujit, me kusht që në mbarë botën të tërhiqet vëmendja mbi të gjitha problemet që lidhen direkt me ujin dhe pasuritë ujore dhe se çdo vit të festohet me moto të ndryshme.

Roli i ujit është thelbësor ai nevojitet për pirje, shtëpi e kopshte, por e rëndësishme është që ta kuptojmë domethënien e përdorimit jo të drejtpërdrejt të ujit si për prodhim, furnizim dhe zhvillim.

Uji, sot nuk duhet të shfrytëzohet në mënyrë të pakontrolluar, sepse i zvogëlojmë rezervat, andaj uji duhet kursyer pikë për pikë!

Në fund ujësjellësi i Prishtinës vjen me porosi për këtë ditë:

Ujin mund ta zëvendësojë vetëm uji!

E ardhmja varet nga disa veprime që ne i marrim sot!

Uji është gjëja më e çmueshme e planetit tonë!

Uji është një kusht themelor për zhvillimin e qëndrueshëm!

Së bashku për një cilësi më të mirë të ujit!

Ujë për të gjithë!