Kepler zbulon ekzoplanetin e pare - Gazeta Express

Kepler zbulon ekzoplanetin e pare

Gazeta Express

16/03/2019 1:20

Një ekip ndërkombëtar i astronomëve, i udhëhequr nga studenti i diplomuar i Universitetit të Hawaii, Ashley Chontos, njoftoi konfirmimin e kandidatit të parë të eksoplanetit të identifikuar nga Misioni i Keplerit të NASA-s. Rezultati u paraqit në Konferencën e pestë të Shkencës Kepler / K2 mbajtur në Glendale, CA.

Lëshuar pothuajse saktësisht 10 vjet më parë, Teleskopi Hapësinor Kepler ka zbuluar mijëra eksoplanete duke përdorur metodën e tranzitit për shkëlqimin e një ylli ndërsa planetet kalojnë përpara tij.

Për shkak se fenomenet e tjera mund të imitojnë tranzitet, të dhënat e Kepler zbulojnë kandidatët e planetit, por kërkohen analiza të mëtejshme për t’i konfirmuar ato si planetë të vërtetë.

Pavarësisht se ishte kandidati i parë i planetit i zbuluar nga Kepler Space Telescope i NASA-s, objektit të njohur tani si Kepler-1658 b iu desh një kohë e gjatë për t’u konfirmuar.

Vlerësimi fillestar i madhësisë së yllit të mikpritësit të planetit ishte i pasaktë, kështu që madhësitë e të dy yjeve dhe të Kepler-1658 b ishin shumë të nënvlerësuara.

“Analiza jonë e re, e cila përdor valë zanore yjore të vëzhguara në të dhënat e Kepler për të karakterizuar yllin mikpritës, tregoi se ylli është në fakt tre herë më i madh se sa mendohej më parë.

“Ne alarmuam Dave Latham (një astronom i lartë në Smithsonian Astrophysical Observatory dhe bashkëautor në shkrim) dhe ekipi i tij grumbulloi të dhënat e nevojshme spektroskopike për të treguar qartë se Kepler-1658 b është një planet”, tha Dan Huber, autor dhe astronom në Universitetin e Hawaii.

“Si një nga pionierët e shkencës së eksoplanetit dhe një figurë kryesore pas misionit të Keplerit, ishte veçanërisht e përshtatshme që Dave të ishte pjesë e këtij konfirmimi”.

Kepler-1658 është tri herë më i madh se Dielli. Origjina e konfirmuar e planetit në një distancë prej vetëm dy herë të diametrit të yllit, duke e bërë atë një nga planetët më të afërt në një yll më të evoluar – një që i ngjan një versioni të ardhshëm të Diellit tonë. Duke qëndruar në planet, ylli do të shfaqet 60 herë më i madh në diametër se Dielli siç shihet nga Toka.

Planetet që rrethojnë yje të evoluar të ngjashëm me Kepler-1658 janë të rralla dhe arsyeja për këtë mungesë kuptohet pak. Natyra ekstreme e sistemit Kepler-1658 lejon astronomët të vendosin kufizime të reja në ndërveprimet fizike komplekse.

Vështirësitë e shfaqura nga Kepler-1658b sugjerojnë se ky proces ndodh më ngadalë se sa mendohej më parë dhe prandaj nuk mund të jetë arsyeja kryesore për mungesën e planetit rreth yjeve më të evoluar.

“Kepler-1658 është një shembull i përsosur përse një kuptim më i mirë i yjeve të ekzoplanetëve është aq i rëndësishëm”. tha Chontos. “Gjithashtu na tregon se ka shumë thesare të gjetura me rëndësiu për njeriun në të dhënat e Kepler.