I rrumbullakuam reformat në sektorin e sigurisë - Gazeta Express

Ballina

Gazeta Express

12/06/2019 12:48

I rrumbullakuam reformat në sektorin e sigurisë

Ballina

Gazeta Express

12/06/2019 12:48

Republika e Maqedonisë së Veriut tashmë dy vjet me përkushtim dhe me realizim punon në plotësimin e të gjitha kritereve që priten nga ne.

U munduam të nxjerrim rezultate në reformat e fushave kyçe nga prioritetet reformuese urgjente siç janë gjyqësia, lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, shërbimet zbuluese, reforma e administratës publike.

Këtë sot e deklaroi ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski, i cili mbajti fjalim në mbledhjen e dytë të Grupit drejtues për obligime të ndërmarra për siguri në suaza të Procesit berlinas, në organizim të Ministrisë britanike të Punëve të Jashtme dhe punët në Komonvelt.

“Pa diskutim është se siguria e shërbimeve të zbulimit ka rol vendimtar në mbrojtjen e sigurisë kombëtare dhe respektimin e qeverisjes të së drejtës. Qëllimi i tyre është të mbledhin, analizojnë dhe transmetojnë informata që janë të domosdoshme për mbrojtjen e sigurisë, pa dallim nëse është rajonal, kombëtar ose global dhe për mbrojtjen e lirive dhe të drejtave të njeriut, me theks të rolit parandalues”, tha Spasovski.

Përveç vullnetit politik fuqishëm të shprehur për plotësimin e tërësishëm të rekomandimeve të Pribes, siç tha, motivim i fuqishëm me të cilën inkuadrohet drejt zbatimit të reformave është kthimi i besimit në institucionet shtetërore, besimi se veprojnë duke e respektuar ligjin dhe në pajtim me standarde të larta etike dhe profesionale.

“Plotësimi i reformave në sektorin e sigurisë ishte një nga parakushtet kyçe për anëtarësim të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian. Reforma e parë e zbatuar është ajo që e kemi bërë në ndjekjen e komunikimeve me formimin e Agjencisë teknike-operative. Reforma e dytë është sjellja e ligjeve për Agjencinë për siguri kombëtare dhe Ligjin për koordinim të bashkësisë zbuluese-të sigurisë në vend. Në tërë këtë proces më e rëndësishme ishte agjencia të vendoset mbi parimet që do të mundësojnë formim të shërbimit modern dhe efikas sipas shembullit të atyre evropiane, të merren autorizimet policore dhe të hiqet transporti i policisë së fshehtë, nga e cila frikohen qytetarët, ndërsa tërë ajo është proces për të cilin duhet të ngritet vetëdija publike”, potencoi Spasovski.

Përmes qasjes konstruktive, në bashkëpunim me opozitën dhe duke i ndjekur drejtimet e partnerëve tanë ndërkombëtar erdhëm, deri te, zgjidhja ligjore cilësore, e cila nga njëra anë do të thotë garancion i të drejtave të njeriut dhe privatësisë, ndërsa nga ana tjetër krijim i parakushtit për mekanizëm të fuqishëm dhe luftë efikase kundër krimit të organizuar, terrorizmit dhe kërcënimeve në përmasa globale për sigurinë e të gjithë qytetarëve.

“Pas sjelljes së ligjit për ndjekje të komunikimeve dhe Ligjit për agjencinë teknike-operative, dhe me sjelljen e Ligjit për agjencinë për siguri kombëtare i rrumbullaksuam reformat në sektorin e sigurisë që me vite bashkësia ndërkombëtare na i rekomandoi dhe me njërin nga kushtet e rrugës sonë eurtoatlantike”, tha Spasovski.

Ministri Spasovski potencon se shteti ynë është partner i sigurt dhe strategjik që di të bashkangjitet në marrëveshjen, t’i plotësojë obligimet e tij dhe pret që Republika e Maqedonisë së Veriut të marrë përkrahje nga vendet anëtare të BE-së.

“Ajo është e rëndësishme për ne dhe për tërë rajonin. Dhe porosi e mirë për të gjithë është se këto hapësira duhet të jenë në partneritet të fuqishëm me BE-në”, tha Spasovski.