Historia më e famshme në botën e mjekësisë


Gazeta Express
3 Tetor 2019 8:34

Një fshatar Skocez mbas një dite të rrëmbyeshme me shi gjeti një djalosh të zhytur deri në gju në baltë.

Djaloshi ishte i trembur sepse po zhytej ngadalë dhe i kërkoi ndihmë me lot në sy fshatarit.

Fshatari e ndihmoi dhe e shpëtoi. Të nesërmen vjen një karrocë elegante tek ferma e fshatarit. Një zotëri tepër i mbajtur falenderoi fshatarin:’ Dua të të paguaj’ i tha zotëria. ‘Kërko çfarë te duash sepse më ke shpëtuar jetën e djalit.’

Nuk dua asnje shpërblim – ju përgjigj fshatari. E ndihmova me kënaqesi djaloshin tënd.

Atëhere zotëria sheh djalin e fshatarit dhe e pyet: djali yt është ky?

Po – u përgjigj fshatari.

Atëherë të lutem më lejo të bëj një propozim. Unë do ta shkolloj djalin tënd njësoj siç kam shkolluar djalin tim. Nëse do bëhet në jetë një njeri po aq i mirë sa je ti atëherë do jemi të dy krenarë – tha zoteria.

Fshatari pranoi. Djali i fshatarit Fleming u shkollua në shkollat më të mira të kohës dhe u diplomua shkëlqyeshëm në shkollën Sainte Marie të Londrës.

Puna e këtij djaloshi i quajtur Aleksander Fleming u njoh në të gjithë botën kur shpiku Penicilinën.

Për një kapriço të fatit disa vite më vonë, djali i zotërisë së pasur i cili dikur ngeli në llucë gati për të vdekur, u sëmurë rëndë. Ai u godit nga sëmundja e mushkërive.

Kush e shpetoi kësaj rradhe? Sigurisht penicilina e shpikur nga djali i fshatarit.

Si quhej zotëria i pasur? Randolph Churchill.

Po djali i tij? Winston Churchill.

Te fundit


Kthehu lart