Gjykata vendos për fatin e Assange - Gazeta Express

Gjykata vendos për fatin e Assange

Lajme

Gazeta Express

13/06/2019 13:51

Ministri i Brendshëm britanik Sajid Javid ka nënshkruar një kërkesë për ekstradimin e themeluesit të Wikileaks Julian Assange në SHBA, por vendimi përfundimtar duhet të merret nga gjykata e Londrës.

“Ka një kërkesë për ekstradimin e SHBA, të cilën gjykata do ta marrë në konsideratë nesër. Dje kam nënshkruar një kërkesë për ekstradim dhe e kam verifikuar atë, “tha ministri.

Ai vuri në dukje se ishte një procedurë standarde, duke vënë në dukje se vendimi përfundimtar do të merrej nga gjykata e Londrës.

“Kemi një kërkesë ligjore për ekstradim dhe e nënshkrova atë. Por, natyrisht, vendimi duhet të bëhet nga gjykata, “tha Javid.

Julian Assange është aktualisht në burgun e Belmarsh në Londër, ku po vuan dënimin prej 50 javësh për shkeljen e kushteve të lirimit me kusht.

SHBA e akuzon atë për shkeljen e aktit spiunues duke publikuar dokumente të klasifikuara, që përmbajnë emrat e burimeve konfidenciale ushtarake dhe diplomatike. Suedia po e kërkon atë për akuza mbi përdhunim. Të dy vendet po kërkojnë ekstradimin e tij.