Kthehu lart

Këto janë 10 zakonet që tregojnë se jeni inteligjent

Këto janë 10 zakonet që tregojnë se jeni inteligjent GazetaExpress

Por së pari, merrni në konsideratë diçka mjaft të rëndësishme: jo gjithmonë është mirë  të jesh më inteligjent se të tjerët. 

Vetëkontrolli më i madh

Ndodh që secili të ketë një moment që “del nga vetja”: një grindje me partnerin, bllokimi në trafik, një anulim në minutën e fundit – ka shumë gjëra që mund të na bëjnë të humbasim kontrollin. Me sa duket, kjo ndodh më shumë për ata që janë më pak inteligjentë: ata me një IQ më të lartë mbeten më të ftohtë. 

Njerëzit e zgjuar nuk mendojnë se janë më të mirë

Në përgjithësi, njerëzit që nuk janë të zgjuar nuk kanë një pamje të saktë për veten e tyre. Ata në fakt kanë prirjen të mendojnë se janë më të mirë se të tjerët. Sipas një studimi të botuar në revistën Psikologjike të Shkencave, njerëzit më pak inteligjentë shpesh janë më racistë ose homofobikë dhe kanë tendencë t’i kategorizojnë të tjerët në mënyrë të parakohshme. Përveç kësaj, ata kanë tendencë për të vënë të tjerët në hijet që duan të sjellin veten.
Përkundrazi, njerëzit inteligjentë nuk kanë nevojë të krahasojnë veten me të tjerët dhe të provojnë diçka. Ata duan të ndihmojnë të tjerët të arrijnë qëllimet e tyre. 

Njerëzit e mençur pranojnë gabime

Konsideroni dhe pranoni gabimet tuaja? Me sa duket ata me një IQ të ulët nuk e konsiderojnë atë pjesë të qenies së tyre. Përkundrazi, këta njerëz do të përpiqen të fajësojnë të tjerët për dështimet e tyre.  Përkundrazi, njerëzit e mençur kanë mësuar të marrin përgjegjësinë për gabimet e tyre, të cilat shihen si mundësi për të mësuar diçka të re. Një tjetër studim i Universitetit të Miçiganit tregon se truri i njerëzve inteligjent reagon ndryshe nga të tjerët. 

Njerëzit e zgjuar janë të ndjeshëm

Njerëzit me një IQ të ulët zakonisht kujdesen vetëm për nevojat e tyre dhe mezi kujdesen për ato të të tjerëve. Kjo ka të bëjë me aftësinë për të ndier ndjeshmëri ndaj të tjerëve, përvojat e tyre dhe për të kuptuar të gjithë këtë. Të qenit empatik është thelbësore për marrëdhënie harmonike. 
Studiuesit në Universitetin Teknik të Teksasit kanë demonstruar me një studim se njerëzit më inteligjentë janë ata që mund të identifikohen me ndjenjat e të tjerëve – për më tepër janë ata që bëjnë diçka për të tjerët, pa pritur asgjë në këmbim. 
Sigurisht njerëzit inteligjentë nuk janë domosdoshmërisht mospërfillës, por mund të themi se ata janë mësuar, që nga fëmijëria e tyre, se është mirë të hapen te të tjerët, të kenë ndjeshmëri dhe të ofrojnë ndihmë. 

Njerëzit e mençur janë të shqetësuar dhe të dyshimtë

Po, e ke kuptuar si duhet. Njerëzit e mençur priren të shqetësohen më shumë dhe të marrin më shumë kohë për të bërë miq. Kjo është për shkak se ata nuk besojnë kaq lehtë. Për më tepër, ata kanë aftësinë për të kuptuar kontekste më komplekse dhe tentojnë të projektojnë veten në të ardhmen – duke imagjinuar kështu që diçka mund të shkojë keq.
Megjithatë, pasi ankthi i tyre është zhdukur, njerëzit e mençur krijojnë miqësi të forta dhe afatgjata që janë shumë më të qëndrueshme se ato të krijuara nga njerëz më pak të kualifikuar. 

Njerëzit e mençur janë të çrregullt

Çrregullimi nuk është domosdoshmërisht simptomë e përtacisë! Shikoni përreth dhe hidhni një sy në tavolinat e kolegëve tuaj: ju do të jeni në gjendje të merrni një ide se kush është inteligjent dhe kush nuk është. Disa studime kanë treguar se njerëzit që i japin më pak rëndësi mirësjelljes dhe pastërtisë janë më kreative dhe të hapura për njohuri të reja. 

Njerëzit e zgjuar djersiten më shumë

Njerëzit e zgjuar nuk pushojnë aq shumë, por kur kanë një problem, ata e marrin seriozisht! Sa më i madh frustrimi i tyre aq më shumë ata djersiten. Kjo mund të tingëllojë qesharake, por një studim i kohëve të fundit, në shkencën e gjuhës ka sinjalizuar se djersitja e tepërt është shenjë e inteligjencës! Ndoshta lidhja është se këta njerëz e kthejnë stresin në djersë, në vend që të hedhin dikë me zemërim…

Njerëzit e zgjuar flenë më pak

Disa studime nga Shkolla e Ekonomisë në Londër kanë treguar se njerëzit me një IQ më të lartë, natën, qëndrojnë zgjuar më gjatë.  Edhe gjatë fundjavës, njerëzit e mençur flenë më pak. 

Njerëzit e zgjuar janë dembelë

A do ta kishit imagjinuar këtë ?! Njerëzit që kalojnë kohën të shtrirë në shtrat janë më të mençur! Një studim i Universitetit të Floridës në Gjirin e Floralit zbulon se njerëzit më të mençur kanë një botë të brendshme më të larmishme dhe më të zhvilluar, prandaj edhe mund ta përballojnë duke mos bërë “asgjë”. Në të kundërtën, budallenjtë mund të mërziten lehtësisht dhe të kërkojnë diçka për të bërë për të shpërqendruar veten.

Njerëzit e mençur shtyjnë alarmin

Kush nuk është përballur me këtë situatë tipike të mëngjesit: të bjerë alarmi dhe të shtypni butonin për ta shtyrë atë përsëri, përsëri dhe përsëri … E pra, një studim botuar në revistën “Personaliteti dhe Diferencat individuale” argumenton se njerëzit e zgjuar shpesh injorojnë alarmin e tyre. Ky është një lajm i mirë! 
Pra, duke përmbledhur: nëse jeni të ftohtë, të ndjeshëm, të çrregullt, dembelë, flini pak, por keni probleme të zgjoheni, ju jeni patjetër njerëz inteligjent! Natyrisht, nëse nuk jeni fare, mos u shqetësoni. Në fund të fundit, të qenit i zgjuar sjell me vete një dozë të madhe ankthi … Gjëja e rëndësishme është të jesh gjithnjë vetvetja dhe të ndihesh mirë për atë që je. /Psikologji

    Data: 18 Mars 2018 16:06
    Autori: GazetaExpress

    Të tjera