Ekspozimi në diell rritë pasionin në marrëdhëniet romantike - Gazeta Express
string(59) "ekspozimi-ne-diell-rrite-pasionin-ne-marredheniet-romantike"

Ekspozimi në diell rritë pasionin në marrëdhëniet romantike

Shneta tjera

Gazeta Express

23/09/2021 1:25

Sipas studiuesve izraelitë nga Universiteti i Tel Avivit, ekspozimi ndaj rrezatimit ultravjollcë nga rrezet e diellit mund të rrisë marrëdhënien tuaj romantike me partnerin tuaj dhe të rrisë pasionin tuaj.

Siç tha Carmit Levy, një profesor i biokimisë gjenetike molekulare njerëzore në Universitetin e Tel Aviv, ekspozimi ndaj diellit ose rrezatimit ultraviolet (ekspozimi shumë i butë – jo skuqje) rrit sistemin seksual dhe disa aspekte të pasionit romantik tek njerëzit përmes lëkurës.

Lexo Edhe:

Levy shpjegoi se dy sisteme të lëkurës në trup i përgjigjen ekspozimit ndaj rrezatimit UV: njëri prodhon një pigment për të mbrojtur lëkurën nga ekspozimi i mëvonshëm ndaj rrezatimit UV, dhe tjetri quhet një sistem riparimi i ADN -së.

Kur rrezet UV “godasin” lëkurën, ato shkaktojnë dëmtim të ADN -së në qelizat e lëkurës. Sistemi i riparimit të ADN -së, i cili fillon të funksionojë milisekonda pas ekspozimit ndaj rrezeve UV, fillon të riparojë dëmtimin e ADN -së.

“Ne zbuluam se një sistem dëmtimi i ADN -së që njeh dëmin dhe fillon ta riparojë atë gjithashtu aktivizon sistemin endokrin të seksualitetit”, tha Levy. Hulumtimi i saj përfshinte ekspozimin e 32 studentëve në fototerapinë UVB 20-minutëshe. Pjesëmarrësit u gjakosën para dhe pas prezantimit. Ata gjithashtu plotësuan pyetësorë në lidhje me statusin e tyre të pasionit dhe agresionit romantik.

Pas ekspozimit në diell, burrat dhe gratë treguan një rritje të pasionit romantik. Burrat gjithashtu vunë re një rritje të niveleve të agresionit. “Ishte e mahnitshme të shihje se si tek burrat ashtu edhe tek gratë ne pamë një përmirësim në sistemin e hormoneve seksuale, jo hormonet e vërteta, por sistemin seksual, si dhe metabolizmin dhe sistemin imunitar”, tha Levy.

Ajo shpreson se hulumtimi i saj do të hapë derën për trajtimin më të mirë të kushteve që lidhen me hormonet seksuale dhe ato të prekura nga sistemi endokrin.

“Ndoshta fototerapia mund të përdoret për të adresuar këto aspekte. Sigurisht që nevojiten më shumë kërkime, por ajo ka hapur idenë dhe mendjen në atë drejtim”, tha Levy.