Eksploruesi amerikan me flamur shqiptar në krah regjistron zhytjen më të thellë në botë - Gazeta Express

Gazeta Express

15/05/2019 17:00

Eksploruesi amerikan me flamur shqiptar në krah regjistron zhytjen më të thellë në botë

Gazeta Express

15/05/2019 17:00

Eksploruesi amerikan Victor Vescovo, i cili ka ngjitur malin më të lartë në Tokë, Everestin, ka thyer një tjetër rekord. Ai së fundmi ka kryer zhytjen më vendin me të thellë në Tokë, në ‘Kanalin Mariana’  në Oqeanin Paqësor. Por ajo që bie në sy në foto e publikuara  pak para  zhytjes se Vescovos është se në xhaketën e tij ishte stampuar flamuri shqiptar.


Victor Vescovo

Por çfarë e lidh Vescovon me Shqipërinë? Victor Vescovo ka marrë pjesë në Luftën për çlirimin e Koosvës në 1999 dhe në atë kohë ai u bë shumë i njohur me popullin shqiptar dhe kulturën e Shqipërisë. Miqësinë me shqiptarët ai e ruan edhe sot. Ai së bashku me dy shqiptarët, Monika Allajbeu dhe Igli Laci kanë formuar në Amerikë fonadacionin e quajtur ‘ Albanian Smiles Foundation’. Në këtë fonadacion Victor ka dhënë edhe kontributin e parë financiar. Kjo është edhe arsyeja pse Vesco vendosi të mbante në krah, flamurin tonë para dhe gjatë zhytjes.

Nëndetësja e përdorur nga Victor Vescovo

Vescovo vendosi një rekord për zhytjen më të thellë, zhytje që nisi të hënë në mëngjes në saj të ekspeditës ‘Five Deeps Expedition and Discovery’. Me anë të një paisje ndihmëse, Vescovo arriti thëllësin e poltë 35, 853 metra.

Fundi i oqeanit
 

Regjistrimi i mëprashëm ishte 35, 787 metra dhe u mbajt u vendos, James Cameron i vendosur në mars të vitit 2012.

“Sinqerisht, është një privilegj i madh. Qëllimi im ishte për të mos ndjekur vetëm një aventurë, por edhe për të shtyrë teknologjinë në limitin e saj dhe për të avancuar të gjithëve për të bërë gjëra që më parë menduam se ishte e pamundur. Kjo është historia e specieve tona dhe unë jam aq i lumtur sa edhe nëse në një farë mënyre unë kam qenë në gjendje të kontribuoj për të ecur përpara “. tha Vescov për mediat.