Ekspertët të bindur se vaksinat kundër gripit duhet të merren herët


Gazeta Express
9 Shtator 2019 18:42

Zyrtarët rekomandojnë që të merrni një vaksinë të gripit herët sepse duhet që vaksina të bëhet e efektshme.

Një vaksinë kundër gripit zvogëlon rrezikun për t’u sëmurë dhe zvogëlon ashpërsinë e gripit nëse e merrni atë tregon healthline.

Vaksina rekomandohet për shumicën e njerëzve mbi moshën 6 muaj. Ekspertët rekomandojnë që vaksinimi sezonal i gripit sa më shpejt të jetë e mundur për të siguruar mbrojtjen më të mirë.

Kjo është për shkak se nëse prisni deri në mes të sezonit për të kapur gripin tuaj, ju mund të rrezikoni shëndetin tuaj, shëndetin e të dashurit tuaj dhe komunitetin tuaj.

“Bëni atë për të dashurit tuaj,” tha Dr. MeiLan King Han, profesor i mjekësisë së brendshme në Divizionin e Mjekësisë Pulmonare dhe Kujdesit Kritik në Sistemin Shëndetësor të Universitetit të Miçiganit.

“Nëse [ju] nuk jeni të gatshëm ta merrni atë për veten tuaj, merrni atë për dikë që e doni. Ju duhet të mendoni për atë nënë shtatzënë dhe atë familje dhe fëmijë të vogël dhe atë individ të moshuar të imunizuar, “tha Han për Healthline.Dhe sa më shpejt, aq më mirë.

Dr Sean O’Leary, një profesor i asociuar i pediatrisë në Universitetin e Kolorados në Denver, vëren se gripi vret mes 5,000 dhe 50,000 njerëzve në Shtetet e Bashkuara çdo vit, në varësi të fuqisë së sojit.

“Ndërsa vaksina nuk është 100 përqind efektive, ajo zvogëlon rrezikun për t’u sëmurë me grip në mënyrë të konsiderueshme, dhe më e rëndësishmja, zvogëlon rrezikun e pranimit në spital, pranimin në një ICU dhe vdekjen,” tha OLeary për Healthline.

Përfitimi i vaksinës sezonale të gripit shkon përtej kopshteve tona.

Rëndësia e vaksinimit të hershëm

Dr Alan Taege, një specialist i sëmundjes infektive në Klinikën Cleveland në Ohio, shpjegon rëndësinë e vaksinimit të hershëm.

“Pas marrjes së vaksinës, mund të duhen 2 deri në 4 javë që antitrupat që mbrojnë kundër infeksionit të virusit të gripit të zhvillohen në trup, dhe kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të vaksinoheni herët,” tha Taege për Healthline.

Të dyja Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) Burimi i besuar rekomandojnë marrjen e gripit deri në fund të tetorit për t’u përgatitur për sezonin e pikës së gripit, i cili është zakonisht në shkurt.

“Ju nuk mund të parashikoni se kur do të fillojë gripi,” tha Han. “Kjo është arsyeja pse CDC rekomandon marrjen e shpejtë të gripit në mënyrë që të keni kohë ta ndërtoni atë imunitet dhe të mbroheni për të gjithë sezonin e gripit.”

Te fundit


Kthehu lart