Daily Telegraph: Kush është grabitësi shqiptar që e përdor rrjetin social nga burgu për të reklamuar ‘biznesin’ - Gazeta Express

Daily Telegraph: Kush është grabitësi shqiptar që e përdor rrjetin social nga burgu për të reklamuar ‘biznesin’

Ballina

Gazeta Express

08/08/2019 11:04

Daily Telegraph ka bërë një artikull për shqiptarët e mbërritur ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar. Në shkrim raportohet se i gjithë aktiviteti kriminal realizohet nëpërmjet një faqeje Facebook-u, e cila administrohet në një shqiptar i dënuar për vjedhje banke dhe droge.

Pavarësisht se postimet janë publike për rrjetin e klandestinëve apo falsifikimin e dokumenteve për patentë dhe leje qëndrimi, autoritet nuk kanë bërë asgjë për ta ndaluar këtë veprimtari. Daily Telegraph thotë se ka kontaktuar me adminin e faqes dhe ai nuk ka preferuar që të japë asnjë përgjigje dhe se faqja e Facebook-ut “Albanians in London” është mbyllur brenda një orë më pas. 

Për më tepër lexoni artikullin e plotë të investigimit:

Kriminelët shqiptarë po përdorin Facebook-un për aktivitete kriminale, si emigracioni i paligjshëm, klandestinët në Britani, bërja e martesave të rreme dhe mashtrimit me anë të falsifikimit të dokumenteve të identifikimit dhe petentave në gjuhën angleze. Facebook nuk arriti të ndërmarrë asnjë veprim kundër faqes, të quajtur “Shqiptarët në Londër”, ku skemat kriminale u postuan publikisht.

Faqja u krijua nga Fari Lleshi, i dënuar për vjedhje banke dhe që hyri në mënyrë të paligjshme në Mbretërinë e Bashkuar dhe u deportua në mars, pasi u dënua për posedim droge në Britani.

Kulmi arriti në një të diel qershori, ku alarmi doli në Facebook: “Të gjithë shqiptarët pa dokumente duhet të jenë të kujdesshëm në Stacionin Ëaterloo! Atje ndodhet Zyra e Brendshme që po bën kërkime.”

Postimi i 23 qershorit, ishte një nga shumë paralajmërimet e tilla për imigrantët e paligjshëm, që ndiqnin faqen e Facebook-ut “Shqiptarët në Londër”, duke u thënë atyre informacione se ku dhe kur oficerët e forcave kufitare ose policia po mendonin për spastrime.

Faqja e administruar nga hajduti i bankës, Fari Lleshi, i cili erdhi në Britani në mënyrë të paligjshme, publikonte në faqen e Facebook-ut fotografi dhe postime të shqiptarëve që shijonin momentet e tyre pas shkuarjes në Britani, me mesazhe të kota.

Përveç faktit që jepte paralajmërime të herë pas hershme për bastisjet e imigracionit, ai veproi si një pikë kontakti për shqiptarët që kërkonin njerëz kontrabandistë për t’i sjellë ata në Britani të Madhe dhe kriminelë që flisnin anglisht, të përgatitur për testet e gjuhës, në mënyrë që shqiptarët që nuk kishin njohur për gjuhen angleze, të mund të merrnin një vizë ose një leje drejtimi, kundrejt pagesës.

Ka dy herë më shumë shqiptarë që hyjnë në mënyrë të paligjshme në Britani përmes porteve në Mbretërinë e Bashkuar, se çdo kombësi tjetër, sipas Ministrisë së Brendshme, ndërsa Agjencia Kombëtare e Krimit (NCA) thotë se bandat shqiptare kanë zaptuar tregun e trafikut të drogës, veçanërisht kokainës. “Kërcënimi me të cilin PO përballemi me grupet shqiptare të krimit është i rëndësishëm. Londra është qendra e tyre kryesore, por ato janë vendosur në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar,” tha një zëdhënës i NCA.

Faqja e Facebook “Shqiptarët në Londër”, ndiqet prej 123,000 dhe gjiganti i internetit nuk bën asnjë përpjekje të dukshme për ta bllokuar atë – dhe përkundër që Lleshi ishte dëbuar pasi u burgos për tregtinë e drogës në Mbretërinë e Bashkuar, u pa në YouTube, duke promovuar muzikën e tij rap, ndërsa është i armatosur.

Dje, administratorët e faqes e mbyllën atë brenda një ore pasi u kontaktuan nga The Daily Telegraph dhe nuk pranuan t’u përgjigjen pyetjeve në lidhje me postimet, duke thënë vetëm:- “Unë do të doja të dija pse nuk gjeni diçka më të mirë për të bërë? Shkruani rreth Brexit “.

Facebook tha se do të kishte mbyllur faqen nëse administratorët e saj nuk do ta kishin bërë tashmë atë, pasi çdo gjë që inkurajonte kontrabandën e njerëzve ishte e ndaluar nga platforma.

Gjatë pesë muajve, zbuluam një sërë postimesh që kishin të bënin me kontrabandimin e emigrantëve. “Shqiptar, unë sapo kalova nga Leëisham. Emigrantët në stacion të jenë të kujdesshëm! Zoti ju ruaj, shpërndajeni atë sa më shpejt që të jetë e mundur në një mënyrë anonime”, tha një person më 28 Mars, ndërsa një tjetër u përgjigj: “Zoti ju ruajttë të gjithëve. Shqiptar, faleminderit që na informuat. F — Home Office “.

Një tjetër më 18 korrik tha: -“Unë kam një apel për të gjithë ju që jeni pa dokumente ligjore në Mbretërinë e Bashkuar. Jini të kujdesshëm në Stacionin Turnpike Lane! Ai është plot me polici”.

Irlanda është një rrugë më e lirë dhe më e lehtë për në Mbretërinë e Bashkuar për emigrantët e paligjshëm, pasi kontrollet e forta kanë rritur çmimin në 14,000 euro për të arritur në Mbretërinë e Bashkuar nga kontinenti.

Në një postim thuhet:- “Përshëndetje shqiptarë në Londër! Unë kam dy miq që kanë mbërritur në Dublin dhe kanë kërkuar azil. Ata i lanë të shkojnë. Ata tani janë të lirë, por nuk kanë asnjë dokument. Nëse dini ndonjë mënyrë të sigurt për të arritur në Angli pa çfarëdo rreziku, ju lutemi i këshilloni “.

Një shqiptar iu përgjigj:-“1.500 paun për person, me nis një numër telefoni”

Një tjetër tha:- “Të paguajë 1.300 £. Një shoku arriti në Angli katër ditë më parë. Unë mund t’ju jap numrin e atij personi që mund ta bëjë këtë në Irlandë. Ai solli 4 miq”.

Testet e gjuhës angleze dhe patentës realizohen duke krijuar një dokument të rremë identiteti, me emrin e shqiptarit, por me fotografinë e personit që do të bëjë testin.
Një postim lexon: -“Unë kam një kushëririn tim, por ai nuk mund të flasë mirë anglisht. A mund të ndihmojë ndokush për të marrë testin në Mbretërinë e Bashkuar? Ne paguajmë mirë.”

Një tjetër pyet: “Përshëndetje vëlla!. A njihni dikë që të kalojë testin e teorisë për patentë?”

Një person nën emrin “Leon Ryan” tregoi se ata mund të paguajnë 1.200 £.

Një tjetër shqiptar i fton ata që të dërgojnë një e-mail, duke shtuar:-“Për 3 mijë paund mund ta keni në dorë”.

Një tjetër kërkon një certifikatë martese, lëshuar në Tiranë, që të përdoret për të siguruar një vizë në Mbretërinë e Bashkuar.

Kuptohet që NCA ka dërguar gjashtë oficerë në Shqipëri. Një zëdhënës tha:- “Ne punojmë ngushtë me autoritetet shqiptare dhe të tjerët në rajon për të luftuar kërcënimet kryesore për Mbretërinë e Bashkuar”.

Zyra e Brendshme tha:- “Ne nuk do të tolerojmë asnjë abuzim të sistemit të imigracionit dhe jemi të qartë se dikush që zbulohet se po ndërpret qëllimin e zbatimit, duhet të ndiejë forcën e plotë të ligjit.

“Kompanitë e medieve sociale kanë një përgjegjësi për të parandaluar aktivitetin e paligjshëm në platformat e tyre. Dëmtimi ynë në internet propozon një detyrë për kompanitë që të trajtojnë aktivitetin e paligjshëm në platformat e tyre, përfshirë krimin e organizuar të imigracionit.”

Sipas raportit, 1 në 10 të burgosur të huaj është shqiptar në burgjet e Britanisë .

Shifrat e Ministrisë së Drejtësisë tregojnë 876 nga 9,089 të dënuar të huaj në Angli dhe Uells janë shqiptarë nga 475 në 2015 dhe vetëm 166 një dekadë më parë. Ata kanë kapërcyer për herë të parë të burgosurit polakë, në tetë përqind./Top Channel